Obren l'autopista en el tram gironí i els peatges són gratuïts des de Vilafranca Sud fins a la Jonquera

Les comarques gironines intenten recuperar lentament la normalitat després de la gran nevada d'ahir, però l'excepcionalitat del temporal continua complicant la situació. Molts conductors han hagut de passar la nit al cotxe, d'altres s'han pogut allotjar en cases d'amics o familiars, i en d'altres casos s'han pogut traslladar els ocupants a pavellons municipals, com a Figueres, la Jonquera, Parlavà, Bàscara o Girona, que s'havien habilitat per a aquests casos seguint les recomanacions de Protecció Civil. En tot cas, moltes de les vies principals continuen tallades, com ara punts intermitents de l'N-II i també en tot el tram entre Caldes i Bàscara, la C-66 entre Palafrugell i Besalú o la C-65 de Santa Cristina d'Aro a Cassà de la Selva, la C-35 entre Llagostera i Maçanet o l'eix transversal, entre altres. L'AP-7 funcionava intermitentment durant el matí, perquè s'havia obert al trànsit però hi ha camions que hi queden entravessats. Ara ja està definitivament oberta i els peatges de l'AP7 són gratuïts des de Vilafranca Sud fins a la Jonquera. En altres casos, com ara la carretera entre Sant Julià de Ramis i Colomers, i després fins a Verges, la via s'ha hagut de tallar per la caiguda d'arbres, i al Port de la Selva per esllavissades. En bona part de les carreteres de muntanya calen cadenes. Els Bombers han fet des de les 12 de la nit més de 130 sortides per retirar arbres i cables que havien caigut.

En total, i segons l'última actualització, hi ha 15 carreteres tallades i 32 trams afectats.

Sense llum ni tren

A hores d'ara, el principal problema continua sent la falta de subministrament elèctric a bona part de les comarques gironines. Uns 700 tècnics d'Endesa estan treballant, amb helicòpters, per intentar localitzar el punt on s'ha produït l'avaria de la línia de 220 kV entre Vic i Juià, que és la que està desconnectada. Tot el triangle format entre Tordera i Bellcaire d'Empordà i Girona continua sense llum des de primera hora d'ahir a la tarda. A la ciutat de Girona, hi ha zones on la llum ha tornat a primera hora del matí, com al Pont Major, en d'altres han tingut llum tota la nit, com a Can Gibert, però en la majoria de barris continuen a les fosques. Les previsions d'Endesa són poder intentar anunciar alguna cosa a la tarda. S'han repartit més de cent grups electrògens, que s'estan situant en punts sensibles com ara hospitals, depuradores, bombers, zones de telecomunicacions... Els hospitals estan funcionant, però per exemple el de Palamós ho fa amb gasoil dels pescadors, perquè se li estava exhaurint el seu propi. De fet, la majoria de telèfons mòbils continuen sense funcionar.

Pel que fa al servei ferroviari, continua interromput entre Barcelona i Portbou. Més de 1.000 persones han hagut de passar tota la nit en trens que s'havien quedat atrapats a la via, i ara els estan evacuant i la intenció, segons Renfe, és oferir alternatives de viatge per carretera. En canvi, fa pocs minuts s'ha normalitzat el servei de Rodalies entre Blanes i Maçanet, que també estava aturat.

Pel que fa a l'aeroport, les instal·lacions ja funcionen amb normalitat. El problema ara és la cancel·lació de nou sortides cap a Eindhoven, Granada, Madrid, Charleroi, Bèrgam, Malta, París, Pisa i Roma que ha anunciat Ryanair, a conseqüència dels canvis en la planificació que va haver de fer ahir al cancel·lar vols o bé desviar-los cap a Reus i Barcelona. A més, ahir es va desprendre una marquesina pel pes de la neu a l'aparcament de treballadors de l'aeroport i va afectar a 40 vehicles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OLOT

L’Oncolliga dona 8.000 euros a l’Hospital d’Olot per comprar tres lliteres

OLOT
societat

Terrassa dedicarà la propera edició de la Fira Modernista a Lluís Muncunill

Terrassa
Societat

La multireincidència, en el punt de mira del pla de seguretat

Barcelona
societat

Els pescadors d’arrossegament divideixen la veda per deixar regenerar el peix

Cambrils
societat

Prop d’un milió d’euros per a 29 entitats socials de la demarcació

girona

La Fira de Sant Isidre augmenta l’espai gastronòmic

Viladecans

Girona celebra la Setmana de la Natura Urbana amb més de 90 activitats

GIRONA
societat

Reforça la policia local amb 23 agents per lluitar contra la sensació d’inseguretat

Manresa
PALAmÓS

Presenten la primera embarcació 100% elèctrica feta a Catalunya

PALAMÓS