Societat

metereologia

temperatures

Nou dies de gener sota zero a la regió central

Cardona i Vic només han registrat mínimes negatives aquest 2017

És l'inici de gener amb més glaçades a l'observatori de Pujalt dels últims 12 anys

La Catalunya Central ha arrencat l'any amb un ambient gèlid. Les baixes temperatures i una boira molt enganxosa han fet que, en molts indrets, s'hagin registrat mínimes de sota zero que han estat continuades durant els nou primers dies del 2017. No són dades de rècord, però la persistència fa que la sensació de fred s'accentuï entre la població.

A diferència de les terres de Ponent –on la boira no ha permès pràcticament veure el sol–, a la majoria de poblacions de la regió central s'han pogut veure raigs de llum a les hores del migdia, però tot i això la sensació de fred ha estat molt present, ja que el sol ha brillat amb menys intensitat i durada que els dos últims anys. Un exemple: ahir a dos quarts de dotze del migdia, el centre de la ciutat de Manresa tenia una temperatura de poc més de dos graus. Després, el sol va sortir i a les tres del migdia el mercuri va pujar, però només fins als 8,1 graus, la màxima més baixa dels primers nou dies de l'any.

De fet, és l'inici d'any més gèlid dels tres darrers a la capital del Bages. Manresa ha registrat mínimes negatives en vuit dels primers nou dies de l'any. Exceptuant el 4 de gener, la resta de dies el termòmetre ha registrat valors per sota dels zero graus. El rècord d'aquest 2017 el té, de moment, el dia 6 de gener, quan es va registrar a la població bagenca una mínima de -3,5 graus.

En canvi, durant tot el gener del 2016, el mercuri només va baixar dels zero graus a Manresa en tres ocasions (els dies 17, 21 i 22). I en tot el gener del 2015 ho va fer en vuit ocasions –les mateixes que en nou dies d'aquest 2017.

Pel que fa a les màximes, hi va haver un dia el gener del 2015 en què es va arribar als 17 graus, i el gener de l'any passat es va arribar en una ocasió als 20 graus i hi va haver nou dies amb màximes superiors als 15 graus. Aquest 2017, de moment, la temperatura més alta registrada a Manresa ha estat d'11,5 graus.

Més fred a Cardona

Hi ha altres indrets de la comarca amb temperatures encara més gèlides. A Cardona, han registrat mínimes per sota dels zero graus durant tots els primers nou dies del 2017. La nit més freda va ser la del dia de Reis, quan el termòmetre va baixar fins als -6,8 graus. La resta de dies han estat igual de freds a la Vila Ducal: la mínima mitjana ha estat de -5,1.

També han quedat molt frenades les màximes: del dia 1 al 8 la màxima mitjana ha estat de 10,36 graus. El dia que el mercuri va pujar menys a Cardona va ser justament ahir, amb 4,9 graus.

Una mica més al nord, a Solsona, també estan patint un gener sensiblement més fred que el de l'any passat, amb mínimes que han baixat fins als -5,1 graus i que en sis dels nou primers dies han arribat com a mínim als -4 graus. Són temperatures força més fredes que el gener del 2016, quan la capital del Solsonès va viure un hivern més plàcid: la mínima més accentuada dels primers dies de l'any va ser de -0,3 graus. Ahir, la màxima va quedar en 3,1.

Gebrades i boira a Vic

A Vic, totes les mínimes també han estat negatives. Com a Cardona i a Manresa, la més accentuada va ser el dia 6, quan la capital d'Osona va arribar als -5,9 graus. Aquell dia, però, hi va haver pobles osonencs amb registres encara més extrems: a Orís -6,1, i a Tavèrnoles i a Sant Julià de Vilatorta, -6,6. La mínima més baixa es va donar a Sant Sadurní d'Osormort, poble ensotat a les Guilleries, que va registrar -9.3 graus.

Pel que fa a les màximes, cal tenir en compte que a Vic no s'ha passat dels 10 graus i que la màxima d'ahir va quedar en només 3 graus.

En el si de la comarca, han estat dies amb gebrada al matí i amb boires al fons de la plana. Cap al migdia, però, sempre ha escampat. La inversió tèrmica ha provocat que mentre que a les fondalades hi havia gelades importants, en punts amb més altura la temperatura no baixés tant.

Glaçades a l'Anoia

A l'Anoia, l'excepcionalitat és que durant aquest inici d'any hi ha hagut glaçades continuades a bona part de la comarca. Segons va explicar ahir el director de l'observatori de Pujalt, Albert Borràs, s'han produït a la Conca d'Òdena i també a l'Alta Anoia. En el cas de l'observatori de Pujalt, “en els 12 anys de dades no havia passat en cap ocasió; l'any amb més glaçades durant els primers 9 dies de l'any va ser el 2009, amb 5 dies”. Enguany, la mínima més baixa a Pujalt ha estat de -4,6 graus, “lluny del mínim absolut de -10,1 del 2005”.

A la Conca, les temperatures també han estat gèlides. El punt oficial, l'aeròdrom d'Òdena, ha tingut glaçades també cada dia, amb un valor mínim de -5,9 graus el 6 de gener. Borràs va detallar que “exceptuant el primer dia de l'any, en la resta de dies les temperatures més baixes s'han donat a la Conca d'Òdena i no pas a les zones elevades; això és fruit de l'anticicló, que ens ha portat un refredament en les darreres setmanes sense tenir cap entrada d'aire fred i fins fa poc amb temperatures molt elevades a muntanya”.

A Guardiola, -8,1 graus

Al Berguedà, també hi ha hagut diferències entre les zones més i menys elevades. La mínima més extrema es va donar a Guardiola de Berguedà, on el mercuri va baixar fins als -8,1 graus. També a Castellar de n'Hug, on van arribar als -6,8 graus. En canvi, en altres estacions meteorològiques no han registrat temperatures tan gèlides. A Queralt, la mínima més baixa ha estat de -0,2; a la Quar, de -2,6, i a Gisclareny, de -1,2 graus.

LES XIFRES

-6,8
és la mínima
més extrema dels primers nou dies de l'any que s'ha registrat a Cardona.
-9,3
és la mínima
més baixa de Sant Sadurní d'Osormort, poble ensotat a les Guilleries.
-8,1
és la mínima
més baixa del Berguedà d'aquest 2017. Es va registrar a Guardiola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia