Administracions

Revolta al món local per la factura de 576 milions que reclama el govern estatal

Més ajuntaments plantegen que hi hagi una moratòria per fer el pagament

Demanen que abans tiri endavant l'esperada reforma del finançament local

La factura que ha passat l'Estat als ajuntaments catalans de 576 milions d'euros en concepte de la liquidació d'impostos del 2009 continua provocant reaccions irades als alcaldes, que amb prou feines poden quadrar els números per arribar a final de mes. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras (CiU), diu que ara els ens locals no poden “ni acceptar ni assumir” aquest tipus de factures, i recomana a l'Estat que comenci per fer “la reforma del finançament dels ajuntaments, en lloc de reclamar aquest deute”. L'alcaldessa de la capital del Garraf demana “responsabilitat i solucions, en lloc de més problemes”, i considera que plou sobre mullat als ens locals després de la limitació de l'endeutament al 75%. Vilanova i la Geltrú és el municipi del Penedès que té una factura més alta, uns 3,4 milions. El seu veí, Sitges, que n'haurà de tornar 1,6, es baralla ara amb Intervenció per veure com pot afrontar aquest pagament. De moment, ja han fet contactes per demanar a la Generalitat que negociï una moratòria. Des de Vilafranca del Penedès, amb una factura d'1,5 milions, diuen que l'any passat ja van fer una petita reserva de diners, perquè sabien que l'Estat en donava de més i sospitaven que els reclamaria la factura, però diuen que en aquests moments no disposen d'aquesta quantitat i reclamen que es pugui tornar “de manera gradual” perquè els ajuntaments es puguin “refer i mantenir els serveis al ciutadà”.

Segons s'ha fet públic, la devolució del deute dels ajuntaments a l'Estat es podria fer en cinc anys i sortiria de les transferències que el mateix Estat ha de fer a aquestes corporacions, la qual cosa significa que rebran menys diners dels que els pertocarien els propers anys, per poder eixugar en un lustre el deute global de 576 milions. Caldrà veure, però, si finalment es confirma aquesta fórmula per saldar aquest deute, que no és exclusiu, només, dels consistoris. No en va a la llista de morosos de l'executiu estatal també hi ha les diputacions catalanes, que en conjunt li han de retornar 266 milions d'euros pels avançaments tributaris que van rebre de més.

LA FRASE

No podem ni acceptar ni assumir aquest deute. Ens calen solucions, i no més problemes
Neus Lloveras
Alcaldessa de vilanova i la geltrú

LA XIFRA

266
milions
també reclama l'Estat a les diputacions per les transferències de més que va rebre en l'exercici 2009.

Barcelona ja s'ho veia venir

És una de tantes conseqüències de la crisi econòmica. Durant l'exercici del 2009 els ajuntaments van recaptar molt menys del previst en tributs, amb l'agreujant que el Ministeri d'Economia els havia avançat prèviament la suma que se suposava que havien de col·lectar. I aquest saldo negatiu és el que ara els reclama l'Estat un cop feta la liquidació corresponent. En el cas de Barcelona, la patacada és sonada, ja que el consistori ha de tornar a priori 304 milions en cinc anualitats. Ara bé, la situació no ha agafat per sorpresa els seus responsables polítics, que fins i tot d'entrada van calcular un deute lleugerament més elevat, que inicialment s'ha de començar a saldar el 2012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Aquesta nit, la Cremada del Dimoni, a les festes de Badalona

Badalona

Dimiteix la directora de l’institut Duc de Montblanc a qui docents acusaven d’assetjament laboral

RUBÍ
Societat

L’escorxador de Falset es convertirà en un establiment de manipulació de caça major

Falset
urbanisme

Primeres obres del pressupost de Barcelona, a la Barceloneta

barcelona

El Ter recupera el cabal ambiental, de 2.000 litres per segon

susqueda
SOCIETAT

Desgel de les glaceres i aigua pluvial reaprofitada a Temps de Flors

girona
societat

Demanen la dimissió dels directius del canal d’Urgell

Mollerussa

CCOO tanca un acord amb l’empresa Llansà SA que posa fi a la vaga

llançà
societat

Els Miquelets tornen a desembarcar a la platja d’Arenys

arenys de mar