Administracions

administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

La Casa del Mar de Llançà serà un punt clau per a la promoció del patrimoni marítim, pesquer i de la marca de l’escamarlà. Per fer-ho disposarà d’un gran espai per a demostracions de cuina. A la segona planta, a més, s’hi posarà la primera sala d’exposicions de la zona portuària. L’Ajuntament ja disposa del projecte executiu i les obres, amb un cost de 150.000 euros, començaran aquest mateix estiu amb part de la primera fase.

L’alcaldessa, Núria Escarpanter, explica que aquest edifici, que es va cedir per trenta anys i sense cost a l’Ajuntament l’any passat, ha de servir per “apostar pel nostre patrimoni natural, pesquer i gastronòmic”, seguint la línia d’altres espais com els que tenen al port Palamós i Roses. El projecte preveu, en aquest edifici de tres plantes, una cuina per fer demostracions, amb una sala preparada com a menjador i de sala de conferències, a més d’un casal d’avis, que antigament ja hi havia estat. “Volem que tingui molts usos –continua Escarpanter–, com ara fer-hi converses amb la gent de mar i recuperant la memòria oral; receptes ancestrals i, també, conferències. Amb això podrem crear un fons important d’entrevistes que podran formar part del centre de documentació.”

Promoció i difusió

Aquests espais en conjunt, segons Escarpanter, han de servir també per potenciar la sostenibilitat de la pesca, l’economia verda i la identitat marinera de la població. I tot això, amb la implicació dels sectors de la població, donar a conèixer la Mar d’Amunt: “Volem organitzar un extens programa d’activitats vinculades als treballs tradicionals de la gent de la pesca i la seva evolució en el temps. A més, també s’hi preveu un punt d’informació turístic.”

El finançament es farà a través d’uns ajuts dels Grups d’Acció Local del Sector Pesquer (GALP). Aquest estiu les obres començaran amb els serveis i el magatzem, que formen part de la primera de les dues fases. Aquestes serveis seran a la a planta baixa , on també s’hi ha de fer el nou punt d’informació turística –que substituiria al que hi ha ara a la zona del port– i una sala s’ús polivalent.

La marca de l’escamarlà

Aquest nou equipament també permetrà treballar la marca de l’escamarlà, un producte que es pesca cada dia de la setmana, prenent com a model referent el de la gamba, a Palamós. Per fer-ho, segons Escarpanter, s’està impulsant conjuntament amb la confraria un pla estratègic; a més, també s’hi ha inclòs l’aplicació de la intel·ligència artificial per a productes de llotja, que anirà a càrrec de la UPC. Es tracta de projectes cofinançats pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP). L’Estat va cedir el 2023 sense cost l’edifici a l’Ajuntament amb la condició, segons una ordre ministerial, de promoure usos generalistes com poden ser la realització d’activitats d’inclusió social, la promoció de la salut, la realització d’activitats d’inclusió social, activitats, esdeveniments cívics, culturals i educatius.

Un esperat retorn

La Casa del Mar, un edifici de la zona del port, havia estat propietat de la confraria depescadors llançanenca. El 1974, però, l’edificació es va donar a l’Institut Social de la Marina, entitat que forma part de la Tresoreria General de la Seguretat Social i que en tenia la titularitat. El 1998 les competències d’aquest organisme, per tant també de l’edifici, van passar a mans de la Generalitat, que hi va tenir un punt de salut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Unes 16.000 persones visiten el festival Palamós Terra de Mar

palamós

La 3a Oncotriatló recapta 8.500 euros pels malalts de càncer

llançà
educació

La UAB crea una càtedra per a la salut dels professionals sanitaris

Cerdanyola del Vallès

El Girovi tanca l’edició rècord amb més de tres-centes mostres de vins

girona
Tecnologia

Barcelona obre una oficina per recrear memòries amb intel·ligència artificial

Barcelona

15 colles locals participaran al 62è Carroussel Costa Brava

palafrugell

‘Pájaros’ i ‘El fred que crema’ s’imposen al primer festival de cinema

blanes

La polèmica ‘invasió’ de la fórmula 1 a Barcelona

Barcelona

Un gran memorial a cel obert

Portbou