Administracions

Cau el nombre de robatoris, però creix el de furts a Figueres

El volum de delictes es va recuperar l’any passat en un 24% a la demarcació i un 28% a la ciutat

Ho atribueixen al fet que ja no hi havia límits pandèmics

El consistori insisteix que calen encara més mossos a la ciutat

El nombre de robatoris amb força (-53%), a l’interior de domicilis (-29%) o amb violència (-4%) va davallar entre el gener i el setembre del 2022 a Figueres, tot i que en l’estadística actualitzada ahir pel consistori es constata un increment del nombre de furts (+32%) i petits delictes, fet que impedeix que les dades reflecteixin una pacificació general. En el còmput global, el volum de fets delictius registrats a la ciutat, segons les dades facilitades pel ministeri i el Departament d’Interior, va créixer en un 28% a la capital de l’Alt Empordà durant els tres primers trimestres de l’any passat, però tot just quatre punts per sobre de la mitjana gironina (24%) i lleugerament per sobre de la catalana (26%). A Lloret, l’estadística es va disparar en un 63,8%.

Les dades, doncs, se situen dins de la mitjana general, que també s’ha recuperat arreu després d’una notable contenció durant el 2020 i el 2021, dos anys pandèmics en què els confinaments i la reducció del moviment del turisme i l’activitat presencial, amb la gent més hores a casa, dificultaven les coses a la delinqüència. I a Figueres sempre inscriuen les dades en la situació de ciutat fronterera i alhora turística, un factor que pot afavorir que hi hagi més fets delictius. Però el vicealcalde i regidor de Seguretat figuerenc, Pere Casellas, deia ahir que no se sent “satisfet” amb els resultats: “Mentre creixi el nombre de delictes, cal continuar treballant.”

Contenció interanual

Malgrat això, Casellas destacava els fets positius: “Sí que hem aconseguit capgirar una tendència en l’evolució delictiva i avui tenim un comportament de la criminalitat notablement millor a la ciutat que a la resta de la demarcació de Girona, quan històricament sempre passava el contrari.” En termes interanuals, ja defugint les comparacions amb 2021, l’increment de delictes es va limitar a un 8% a la ciutat entre el primer i el tercer trimestre, mentre que la mitjana gironina se situa en el 39% d’increment.

Segons Casellas, entre altres factors, els resultats responen al fet que “en aquest mandat s’han fet molts dels deures pendents que durant els últims anys ningú va fer, com ara l’ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana, la posada en marxa de la unitat canina, l’increment del personal administratiu per a la tramitació de denúncies, la represa de la col·laboració amb la Policía Nacional i la Guàrdia Civil en el seu àmbit competencial i un primer augment de la dotació dels Mossos d’Esquadra de l’àrea bàsica policial [ABP] de Figueres”.

Per l’edil, la reivindicació de la regió policial pròpia es manté i, malgrat aquest increment recent de set agents més per a la plantilla dels Mossos, va insistir que, “per primera vegada”, Interior té sobre la taula la proposta de crear regió policial pròpia. “Està previst parlar-ne amb el departament i també està previst augmentar la dotació d’agents de l’ABP en l’àmbit de l’ordre públic”, va precisar.

LA XIFRA

32
per cent
va créixer el nombre de furts entre el gener i l’octubre del 2022 a Figueres, tot i caure el de robatoris.

LES FRASES

No em sento satisfet amb aquests resultats; mentre creixi el nombre de delictes, hem de continuar treballant
Hem aconseguit capgirar l’evolució delictiva i avui tenim un comportament de la criminalitat notablement millor
Pere Casellas
VICEALCALDE i REGIDOR DE SEGURETAT DE FIGUERES

Pla específic conjunt contra furts

L’increment del nombre de furts emmascara l’acceptable progressió de la delinqüència, i si s’hagués pogut contenir l’increment del 32%, en paral·lel a la caiguda del conjunt de tipologies de robatoris, les dades que Casellas va presentar ahir encara serien millors. Per això, el vicealcalde va anunciar que la Guàrdia Urbana de Figueres, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, impulsarà un pla específic contra els furts, amb l’objectiu de millorar-ne la prevenció i frenar-ne el creixement. Però no en va avançar gaires més detalls. Casellas va apostar per dispositius i campanyes de proximitat, en la línia d’altres accions posades en pràctica en els darrers anys. Malgrat això, Casellas va insistir un cop més en la defensa de la transparència de les dades, que ha anat exhibint de manera periòdica durant el mandat, amb la política de lluitar contra les “fake news” i la sensació creixent d’inseguretat en una ciutat sovint estigmatitzada per aquestes dades, especialment sensibles quan falten setmanes per als comicis municipals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona