Les agrupacions independents i CiU es van quedar la majoria de les alcaldies

Les diferents agrupacions independents que es van formar l'any 1979 per concórrer a les primeres eleccions municipals es poden considerar, de fet, les guanyadores dels comicis a la demarcació de Barcelona, ja que van ser la força política que va obtenir més alcaldies: 115. Tot i això, també és cert que el seu gran poder es va centrar fora de l'àrea metropolitana estricta. I fora d'aquesta àrea és on CiU va estendre també el seu domini –aquest 1979, amb 94 alcaldies–, que no va començar a decaure clarament fins als comicis de l'any 1999. El fenomen de la presència de grups independents a les alcaldies ha estat continuat al llarg dels 30 anys, fins al punt que, fins i tot, a principi dels anys noranta una part de les agrupacions es van unir sota les sigles de la Federació d'Independents de Catalunya. En les darreres eleccions municipals, el 2007, les llistes independents van obtenir, a les comarques barcelonines, 57 alcaldies. De tota manera, cal tenir en compte, a l'hora de poder comparar els números, que prop de 120 alcaldies més van anar a parar, aquest 2007, a les anomenades llistes blanques, plataformes independents que, de fet, estaven vinculades al PSC, ERC i ICV-EUiA.

El segon partit a aconseguir un major nombre d'alcaldies l'any 1979 va ser el PSC, amb 44, entre les quals, les de Barcelona, Terrassa, Mataró, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès. En la tercera posició es va situar un PSUC en aquell moment prou potent per permetre's el luxe de no presentar-se en alguns municipis, ja que els seus militants pensaven que no havien de participar en aquelles eleccions. El PSUC va obtenir 25 alcaldies, entre les quals hi havia les de Badalona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet. La UCD d'Adolfo Suárez va aconseguir 20 alcaldies i ERC en va obtenir només quatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA