Administracions

La Generalitat fixa en 189 milions buidar Vacamorta

El pla de buidatge de l’abocador de Cruïlles, clausurat ara fa vuit anys, preveu mobilitzar fins a 3,5 milions de tones de residus

El govern exigirà “responsabilitats” per “aquesta barbaritat”

El pla de buidatge de l’abocador de Cruïlles tindrà un cost de 189 milions d’euros i mobilitzarà 3,5 milions de tones. El pla, que fixa que l’abocador s’haurà buidat del tot el 2041, va ser presentat ahir al territori per Acció Climàtica i l’Agència de Residus de Catalunya. Sobre aquest abocador, que fa quasi vuit anys que està clausurat, pesen nombroses sentències, segons informa l’ACN.

Per a la retirada dels residus es prioritzarà la mineria d’abocador; és a dir, la reutilització i el reciclatge. D’entrada, a finals d’aquest any se’n començaran a extreure 20.000 tones, en una fase prèvia al buidatge efectiu. El govern, que n’assumirà tot el cost, ja avança que exigirà “responsabilitats” als qui van cometre “aquesta barbaritat”.

El pla per buidar l’abocador de Vacamorta dona resposta al compromís que va assolir el director de l’ARC, Isaac Peraire, en l’última reunió de la comissió de seguiment. En aquella trobada, celebrada al març, Peraire va assegurar que el document quedaria enllestit en tres mesos.

Sota el paratge de l’abocador de Vacamorta, situat al terme municipal de Cruïlles, s’hi acumulen fins a 3.539.629 tones de residus; aquests residus són tots aquells que s’hi van abocar d’ençà que es va obrir l’abocador, comptant també mitja tona de terres amb què es van segellar les escombraries el 2014. Gairebé la meitat de tot aquest volum (el 49%) són fangs procedents de plantes de tractament de residus i d’aigua. A aquests, els segueixen un 27% de residus d’indústries; un 13% de construcció (terra i pedres); un 5% de processos químics orgànics, i en menor mesura, residus d’indústries tèxtils i pelleteres o de fusta i paper (un 2% cadascun). Es retiraran totes les deixalles que es van abocar al paratge (tot i que el focus del litigi faci referència a la llicència ambiental, atorgada el 2003).La reunió de presentació es va celebrar ahir al Consell Comarcal del Baix Empordà.Isaac Peraire ha explicat que, a l’hora de treure les escombraries, es farà servir el mètode de “mineria d’abocador”. És a dir, que se’n prioritzarà la reutilització, el reciclatge i la recuperació energètica. L’objectiu és que tan sols calgui traslladar-ne a d’altres abocadors tots aquells que no es puguin valoritzarSegons recull el pla de buidatge que ha presentat el Govern, de les 3.539.629 tones que s’acumulen al paratge, un 20% són terres i argiles amb què es van recobrir les escombraries un cop es va clausurar Vacamorta, i també altres materials que es poden reutilitzar (en concret, 533.832 tones).Quedarien, doncs, 3.005.788 tones de residus enterrats que són els que s’han de gestionar. D’aquests, la Generalitat estima que 1.406.200 tones serien materials que es podrien reciclar, reutilitzar o portar a dipòsits de residus inerts. “Mentre que, en les millors estimacions actuals, les 1.599.888 tones restants, s’haurien de gestionar mitjançant dipòsits controlats de Classe II”, recull el document.És a dir, que més de la meitat de les deixalles que hi ha enterrades a Vacamorta s’haurien de destinar a rebuig; i en conseqüència, desenterrar-les i portar-les fins a d’altres abocadors. El director de l’ARC, però, sí que ha volgut ser explícit amb què la voluntat del Govern és no haver-ne d’obrir cap de nou.

LA DATA

2041
El buidatge s’allargarà una vintena d’anys i, segons el pla, preveu mobilitzar fins a 3,5 milions de tones.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona