Administracions

El ple de Barcelona insta la Generalitat a prohibir l’activitat de les bicitaxis

Diversos grups de l’oposició retreuen al govern municipal que no hagi fet més amb les competències que té

Collboni diu que no vol prohibir el vehicle sinó l’activitat econòmica dels conductors sense llicència

El ple de Barcelona ha instat avui la Generalitat a prohibir l’activitat de les bicitaxis. A proposta del PSC, tots els partits hi han votat a favor excepte JxCat, que s’hi ha abstingut. El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha precisat que no vol prohibir el vehicle, regulat a l’ordenança municipal de circulació, sinó l’activitat econòmica que fan les persones que ofereixen un servei de transport de turistes sense tenir llicència d’activitat econòmica. Grups de l’oposició han retret al govern municipal que té competències per fer més en la lluita contra aquests vehicles. Segons Collboni, el Govern ha rebutjat aprovar la prohibició en dues ocasions: el juny del 2021 i el gener del 2022.

“Barcelona no és Bombay”, ha dit Jaume Collboni en la seva exposició per demanar als grups el vot a favor per reclamar al Govern que prohibeixi l’activitat de les bicitaxis. “Són serveis de turisme lligats a la il·legalitat i la precarietat. No han de formar part de la oferta turística de Barcelona”, ha afegit.

Collboni ha explicat que igual que van lluitar contra el top manta i contra els pisos turístics il·legals, ara volen acabar amb les bicitaxis, a les que ha acusat d’haver envaït el carril bici i de generar conflictes.

El tinent d’alcaldia ha reconegut que l’ajuntament té 500 llicències concedides que es van anar donant des que es van preveure el 2003, però ha assenyalat que el model no ha funcionat i que la majoria de persones que ofereixen aquest servei ho fan sense llicència i de forma irregular. Ha precisat que la lluita que fa el consistori en aquest aspecte es fa a través de la Guàrdia Urbana, que segons el tinent d’alcaldia ha posat 1.400 denúncies en l’últim any a persones que oferien serveis irregulars de bicitaxi i ha confiscat 1.000 vehicles d’aquest tipus. Per això, ha insistit a dir que qui té la competència de prohibir aquesta activitat econòmica és el Govern de la Generalitat. I ha recordat que ja se li ha demanat dues vegades aquesta prohibició, i que les dues vegades s’hi ha negat: “Ara tenen l’oportunitat de corregir-ho”, ha sentenciat.

Retrets de l’oposició

Per part de l’oposició, Roger Segura, d’ERC, ha retret a Collboni que tenen competències per combatre les bicitaxis ells mateixos. “Amb aquesta proposició es desentenen de qualsevol modificació de l’ordenança que vostès puguin fer a nivell de ciutat, es desentenen de les competències d’ordre públic i de mobilitat urbana”, ha recriminat. Segura ha afegit que l’ajuntament ja ha regulat les bicitaxis i que estan incloses a l’ordenança de circulació. “No diguin vostès que no poden fer-hi res. La normativa actual que van fer té molt marge de millora”, ha declarat.

JxCat, que ha estat l’únic a abstenir-se, ha refutat que la qüestió de les bicitaxis sigui responsabilitat de la Generalitat. “Estem en contra de les bicitaxis. Però si vostè vol acabar amb elles, només cal que actuï i sigui valent”, ha etzibat la regidora de Junts, Francina Vila, a Collboni. “Ens abstindrem pel cinisme de qui planteja la proposta”.

Celestino Corbacho, per part de Ciutadans, ha retret a Collboni que la determinació d’acabar amb les bicitaxis ja la va anunciar l’agost del 2019 i que ha trigat tres anys a presentar la proposta d’avui. “Espero que la Generalitat no trigui tant com vostè a fer una llei que prohibeixi les bicitaxis, ha comentat l’exalcalde de l’Hospitalet de Llobregat.

Oscar Ramírez, del PP, ha coincidit amb les crítiques dels altres grups i ha posat l’accent en què les bicitaxis generen problemes de mobilitat i de seguretat i que l’ajuntament té competències per regular la qüestió. Valents, finalment, ha subratllat que si els que porten un bicitaxi cobren pels viatges que fan, han de pagar una llicència. “Si no la tenen, s’han de tancar”, ha afirmat el regidor Oscar Benítez. Tots els grups han votat a favor d’instar a la Generalitat a prohibir l’activitat del bicitaxi, menys JxCat, que s’ha abstingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona