Administracions

En contra de la reconversió dels parcs de bombers

Una moció de la Diputació de Girona reclama a Interior que “n’asseguri la continuïtat”

Els parcs de la Jonquera, Calonge i Hostalric fan altres funcions des d’aquest any

La Diputació de Girona reclama al Departament d’Interior, a través d’una moció aprovada per tots els grups ahir en el ple d’abril, que “s’asseguri la continuïtat” dels tres parcs de bombers de la demarcació reconvertits des de principis d’any, els de la Jonquera, Calonge i Hostalric. Arran d’una reorganització de la Generalitat feta pública l’octubre passat, els tres parcs van deixat de tenir bombers funcionaris assignats i la seixantena que hi treballaven van passar a reforçar els nou parcs de la regió. Els parcs tenen noves funcions. Per una banda, a la Jonquera hi ha un parc de bombers voluntaris. A Calonge s’hi ha situat la nova seu dels GRAE i la unitat subaquàtica, i a Hostalric és un centre de formació.

Els grups d’Independents de la Selva (IdS) i Tots per l’Empordà (TxE) van portar la qüestió ahir al ple de la Diputació a través d’una moció. La portaveu d’IdS, Gisela Saladich, va lamentar que en l’últim incendi que es va produir en un habitatge de la Jonquera els Bombers van tardar 36 minuts a arribar perquè el parc que hi havia abans al municipi ja estava tancat. Saladich creu que els efectius “han d’estar més a prop” i han d’oferir menor temps de resposta.

Matisos

El text es va aprovar per unanimitat però amb matisos. Per una banda, els partits al govern (Junts i Esquerra) van apostar perquè aquesta continuïtat dels tres parcs no impliqui necessàriament que hi hagi funcionaris treballant-hi. D’aquesta manera, el text planteja que en els tres centres hi hagi funcionaris o voluntaris. Una condició que ja es compleix amb el nou model planificat per Interior. Pel vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, aquest canvi de model respon a una nova estratègia dels Bombers que s’adapta a la nova realitat. “El concepte de bombers depassa la prevenció d’incendis i inclou altres tasques com la de salvament i rescats”, va afegir Piñeira. Per això considera que és clau que a Calonge hi hagi una nova seu dels GRAE i de la unitat subaquàtica del cos. En aquesta mateixa línia, la portaveu de la CUP, Marta Guillaumes, considera que el “nou paradigma” dels Bombers és diferent i es va mostrar a favor d’aquest nou desplegament previst per Interior. La cupaire recorda que quan als anys vuitanta es van començar a fer parcs de bombers es feien pensant “en incendis forestals”, però ara hi ha altres serveis que fa aquest cos i per això cal “prioritzar l’eficiència”. Aquesta major eficiència implica crear “equips amb més efectius” i destinar altres parcs que hi havia a la demarcació a nous usos, com ara per als bombers voluntaris, el grup de rescat o la formació.

LA FRASE

Els efectius han d’estar més a prop i han d’oferir menor temps de resposta
Gisela Saladich
DIPUTADA PER independents de la selva (IdS) a la diputació de girona

Subvencions a biblioteques

El ple d’ahir va donar llum verd a dues noves línies de subvenció per als ajuntaments amb l’objectiu de modernitzar les biblioteques municipals. La primera es destinarà a la compra d’aparells que permeten l’autopréstec i cada consistori podrà rebre entre 2.000 i 10.000 euros. La segona línia és per a obres de reforma, millora i manteniment dels equipaments amb subvencions d’entre 3.000 i 20.000 euros. En matèria de medi ambient, la Diputació oferirà una nova línia d’assessorament als ajuntaments per gestionar espais fluvials que estiguin massificats. La idea és ajudar petits pobles que tenen gorgues o rius molt freqüentats durant l’estiu per tal de trobar mecanismes i eines que regulin els accessos a aquests espais naturals i que preservin la seva continuïtat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT