Administracions

El Bisbat retorna a Bellcaire la sala major del castell

L’episcopat l’havia registrat com a pròpia, per la via de la immatriculació, el 2014

Un acord ha evitat arribar al jutjat

L’Ajuntament de Bellcaire recuperarà aviat el ple domini sobre el conjunt patrimonial del castell, després que el govern local hagi arribat a un acord amb el Bisbat perquè li cedeixi, com a donació, la titularitat de la sala major, que l’episcopat havia inscrit a favor seu el 2014. Aquell any es va modificar la legislació que permetia a l’Església registrar al seu favor immobles en què es practiqués el culte o d’ús religiós. I el consistori no se’n va adonar fins l’any 2018.

L’anterior govern del poble havia iniciat la reclamació per recuperar la propietat, però entre la renovació política que van suposar les eleccions locals del 2019 i l’esclat de la pandèmia, el 2020, les converses no es van reprendre fins l’any passat. El ple va aprovar acceptar la donació i, després de la signatura d’un conveni entre el Bisbat i l’alcaldessa, ara només resta formalitzar-ho aviat davant notari.

Amistosament

La sala major del castell ha estat destinada tant a usos cívics –periòdicament s’hi fan els plens municipals– com religiosos sense cap entrebanc. L’alcaldessa, Cecília Barnosell, celebrava, en declaracions a l’ACN, haver arribat a l’acord amb l’Església i deixava clar que “tot seguirà com fins ara”.

En aquest sentit, Barnosell explica que només canviarà la propietat, però “si amb el temps es deixa d’utilitzar com a església, el conveni permet que es faci servir per al que convingui”, remarca l’alcaldessa. Per Barnosell, però, ara és “important” que funcioni com a església, perquè amb la pandèmia l’altre centre de culte que té Bellcaire “ha quedat petit”. “L’hem pogut utilitzar per a les misses i funerals en què l’aforament era limitat, ja que l’altra església no donava per a tant”, explica.

L’Església admet errors
La resolució s’ha conegut just quan l’Església ha admès que es va apropiar un miler de béns immobles que no eren seus i s’ha compromès a col·laborar per retornar-los a l’Estat. A principis de l’any passat, el govern espanyol va xifrar en 34.961 el nombre de béns immatriculats entre els anys 1998 i 2015. D’aquests, uns 20.000 són temples i 14.947 altres béns relacionats amb el culte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona