Administracions

Funcionaris de la Sindicatura de Comptes també poden gaudir de la “llicència per edat”

Una empleada de la institució va demanar a la Justícia que se li apliqués el règim de prejubilacions del Parlament i va guanyar el cas

Els treballadors d’aquest òrgan fiscalitzador es regeixen pels estatus del règim i govern interior de la cambra catalana

Els treballadors de la Sindicatura de Comptes de Catalunya també s’han pogut beneficiar aquests últims anys, gràcies a una sentència judicial, del règim laboral del Parlament que permet als funcionaris majors de 60 anys cobrar el sou íntegre sense anar a treballar, tot i que limita aquesta mesura de prejubilació a un únic any.

Dues empleades de la Sindicatura s’han acollit a aquest sistema, que s’aplica en aquest cas des de l’any 2018, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar a favor d’una treballadora que demandava gaudir dels mateixos avantatges que els funcionaris del Parlament, han explicat a Efe fonts de la institució.

La Sindicatura, l’òrgan fiscalitzador extern dels comptes i la gestió econòmica del sector públic de Catalunya, és una institució independent del govern que depèn orgànicament del Parlament. Per això, els seus treballadors es regeixen pels estatuts del règim i govern interior de la Cambra catalana.

Per aquest motiu, una empleada va reclamar l’any 2016 poder beneficiar-se de les mateixes prejubilacions que els funcionaris del Parlament, que fins ara podien acollir-se a un règim especial que els permetia cobrar el seu sou íntegre a partir dels 60 anys sense anar a treballar.

Les mateixes fonts han subratllat que els òrgans de govern de la Sindicatura es van mostrar des d’un primer moment contraris a concedir aquests beneficis als seus treballadors, per la qual cosa l’empleada en qüestió va portar el cas als tribunals, que el 2018 li van donar la raó.

Després de la decisió judicial, el ple de la Sindicatura va modificar la normativa, prèvia negociació amb el personal, perquè aquesta “llicència per edat” no s’apliqués a partir dels 60 anys, sinó només en l’últim any de la vida laboral.

A més de la persona que va portar el cas a la justícia, una altra treballadora de la Sindicatura, de l’àmbit administratiu, ha sol·licitat acollir-se a aquest règim. Actualment és l’única que gaudeix del cobrament del seu sou sense haver de treballar.

Davant la polèmica que ha provocat el coneixement públic d’aquest règim laboral al Parlament, vigent des de l’any 2008, la Mesa de la Cambra ha pactat aquest dimarts per unanimitat obrir negociacions per extingir-lo.

L’acord a què ha arribat la Mesa avui implica que s’obriran negociacions amb els representants dels treballadors amb la voluntat de liquidar aquest sistema el 2022, tot i que fonts parlamentàries han admès que és difícil que la reforma tingui un caràcter retroactiu.

El Parlament gasta anualment 1,7 milions d’euros a pagar els sous de 21 funcionaris acollits a les “llicències per edat”, que van dels 4.000 euros mensuals de les categories més baixes fins als més de 10.000 que perceben dos exsecretaris generals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona