Successos

Medi ambient

incendi forestal

Un foc nocturn intencionat crema 76 ha a Vilopriu

Dijous a la matinada ja s'havien detectat dos conats d'incendi, que es van poder apagar abans que s'estenguessin les flames

Fa dècades que actua a la zona un misteriós incendiari

Un foc que ningú dubta que va ser intencionat va arrasar ahir a la matinada unes 76 hectàrees als entorns de Vilopriu, el poble del Baix Empordà on durant dècades ha actuat un misteriós piròman o incendiari, que no ha pogut ser mai desemmascarat a pesar que s'han fet detencions de sospitosos. Dijous a la matinada, el fogoner de Vilopriu va provar dos cops, en dues hores de diferència, de causar un incendi.

El comunicat oficial dels bombers apunta que el foc, que va afectar Saus, Camallera i Llampaies i Vilopriu, va començar a peu del quilòmetre 7,3 de la carretera GI-623, a l'est de la població de Saus. Explicat per veïns de Vilopriu, que van ser sorpresos pel foc, acabada la cantada d'havaneres de la festa major, les flames van començar allunyades de la carretera, un xic endins del bosc, arran d'una pista que, els de la zona, saben que enllaça amb Camallera. Va ser a quarts de tres quan va arribar la pudor de fum a Vilopriu. Però abans, alguns veïns es van sorprendre, perquè es va sentir la fressa del motor d'un cotxe que passava precipitadament. “Ens va despertar el nen”, recorda una mare. Després de la fressa, es va notar el fum i després es van veure les flames, més enllà de la zona de les piscines. Igual que els bombers, que van rebre l'avís de foc a les 2.37 de la matinada, els veïns del poble es van mobilitzar. Van endreçar tot el parament de la festa major pel que pogués esdevenir i sobretot els que tenien tractor van ser claus per a l'extinció. Vilopriu, amb una població de poc més de 200 habitants censats, té restriccions d'aigua i els pagesos van enganxar les cisternes als tractors i van anar fent viatges al riu per dur aigua als bombers cap a la línia de foc. Altres tractoristes es van posar a fer regues amb les llaures als camps de rostoll per impedir el pas de les flames, que avançaven en direcció sud avivades pel vent de tramuntana que bufava. Els bombers, ajudats per agents rurals, ADF i voluntaris, van mobilitzar quaranta camions de diferents parcs (els d'Arbúcies entre ells). Mentre va ser fosc van treballar per terra per intentar evitar que els flancs del foc s'obrissin. Quan va ser clar, el foc es va atacar des de l'aire amb 4 avions de vigilància i atac, 4 helicòpters bombarders, 1 helicòpter de comandament i 2 hidroavions del ministeri que venien de Saragossa. Els hidroavions, que van fer molta feina, es van haver de retirar, però, per anar a la Pobla de Montornès, on encara eren més necessaris perquè la situació era pitjor. Els avions van anar a proveir-se d'aigua a l'estany de Banyoles, cosa que va obligar a suspendre una prova de natació que hi era prevista ahir al matí

El foc va obligar a tallar la GI-631,GIV-6232 i GIV-6311 i una pista forestal. Cap al migdia, l'incendi es va donar estabilitzat abans que arribés a l'entrada del poble de Vilopriu. Els agents rurals van comptar que eren 76,80 les hectàrees cremades, entre bosc i camps, un 60% al municipi de Vilopriu i la resta al de Saus, Camallera i Llampaies. Ara es busca el culpable.

LA XIFRA

76
hectàrees
va cremar l'incendi que va començar ahir a la matinada entre Camallera i Vilopriu

LA DATA

05.08.16
dijous
a la matinada, algú va encendre dos focs més a la zona de Vilopriu de nit, en dues hores de diferència

El misteri de la mà que encén els focs

Vilopriu, oficialment al Baix Empordà, però enclavat en una punta de la comarca que limita amb l'Alt Empordà i el Gironès, té només 210 habitants censats i els seus 17 quilòmetres quadrats d'extensió, la majoria de boscos i camps, guarden el misteri dels seus focs continuats, que fa més de vint anys que duren. De focs, se n'han comptabilitzat a cents, des del 1994. Tothom té clar que hi ha una mà malèfica que encén els focs, però mai s'ha pogut descobrir el perquè ni tampoc qui és el piròman. A la gent de Vilopriu no li entra al cap que sigui ningú del poble. Els Mossos i els agents rurals s'han trencat les banyes investigant i de sospitosos ja n'han trobat. Van detenir el llavors jutge de pau de la població, Joan Lluís Feliu Grau, que continua al poble i que ahir va ser un dels que, segons relata, es va quedar confinat a casa tal com els van advertit per megafonia després de les havaneres.

També va estar imputat l'exalcalde del PP i després regidor de CiU, Pere Cos, que va ser trobat difunt a casa seva, molts dies després de la mort, el desembre del 2012. Cap prova es va trobar contra ells. El 2012 els Mossos d'Esquadra i els rurals van arrestar l'home que deien que presentava tot el perfil del piròman de Vilopriu: Joan Portell. El jutjat va arxivar el cas perquè no es va trobar cap prova que l'inculpés. I els focs continuen i de tant en tant apareixen uns anònims que vénen a distorsionar encara més la difícil investigació del misteri dels focs de Vilopriu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia