Successos

catalunya

economia

La meitat dels trenta municipis més rics són al Baix Llobregat

Cap altra comarca té tantes poblacions (14) en aquesta classificació de les rendes per habitant més altes de Catalunya

En totes aquestes localitats, a més, se supera àmpliament la mitjana d'ingressos anuals del país

Ni el Barcelonès, ni el Vallès, ni el Maresme. El territori amb més municipis en el top 30 de poblacions més riques de Catalunya és el Baix Llobregat. Fins a catorze localitats de la comarca es troben en aquesta classificació, una quantitat molt superior al Maresme (10), el Vallès Occidental (4) –tot i que una de les seves ciutats, Sant Cugat, és la que té la renda per habitant més alta del país–, el Vallès Oriental (1) i el Barcelonès (1).

Segons dades de l'Idescat, tres d'aquestes poblacions del Baix Llobregat es troben entre les deu primeres de la llista: Sant Just Desvern (tercera més rica de Catalunya), Begues (setena) i Sant Joan Despí (novena). En totes, la renda familiar disponible bruta per persona és molt més alta que la mitjana catalana, que se situa en els 16.200 euros. A Sant Just, aquesta xifra s'enfila fins als 19.900. I a Begues i a Sant Joan Despí, la quantitat d'ingressos és de 19.000 i 18.800 euros de mitjana, respectivament.

Entre la desena i la vintena posició es troben tres municipis més de la comarca. Es tracta d'Esplugues de Llobregat (quinzena posició), Molins de Rei (dissetena) i Sant Esteve Sesrovires (vintena). Tots també superen clarament la renda mitjana catalana, tot i que la tendència ha estat diferent. Mentre que Esplugues ha reduït lleugerament la mitjana de renda bruta per habitant (de 18.400 a 18.300), a Molins i a Sant Esteve ha crescut, sobretot en aquesta darrera població, que ha passat de registrar ingressos de 17.500 euros a 17.900 (un 2,5% més).

Millor que el Barcelonès

Les vuit localitats restants del Baix Llobregat monopolitzen els llocs del vint al trenta. Entre aquests municipis hi ha la capital de la comarca, Sant Feliu de Llobregat (27a, amb una renda familiar de 17.500 euros) i ciutats com Castelldefels (22) i Gavà (29). Completen la llista Pallejà (21), Santa Coloma de Cervelló (24), Torrelles de Llobregat (25), Abrera (26) i Cervelló (28). Igual que als municipis més ben classificats, aquestes vuit poblacions també tenen uns ingressos per habitant molt superiors a la mitjana de Catalunya.

Aquesta bona salut econòmica –en termes generals– del Baix Llobregat contrasta amb els resultats de la resta de comarques de l'àrea metropolitana. Del Barcelonès, l'única ciutat que apareix en el top 30 és Barcelona (vuitena). Cal anar fins al lloc 54 per trobar l'Hospitalet de Llobregat. I fins al 81 per localitzar Badalona, que ja registra una renda inferior (16.000 euros) a la mitjana del país.

Pel que fa al Vallès Occidental, els resultats són millors, tot i que cal anar als llocs 60 (Sabadell) i 108 (Terrassa) per trobar les dues cocapitals. A més, només Sabadell té uns ingressos per habitant per sobre de la mitjana.

LES DADES

3
municipis
del Baix Llobregat entre els deu més rics de Catalunya: Sant Just Desvern, Begues i Sant Joan Despí
8a
posició
ocupa Barcelona, l'única ciutat del Barcelonès que es troba entre les cinquanta més riques del país

Assalariats a Guissona i Sant Cugat

La remuneració d'assalariats va representar el 59,2% del total de les rendes de les famílies catalanes. El Gironès va ser la comarca que va obtenir una remuneració d'assalariats més elevada respecte dels principals ingressos (63,4%), seguida del Tarragonès (62,7%) i el Baix Llobregat i l'Aran, totes dues amb un 61,6%.

En l'àmbit municipal, Guissona i Sant Cugat del Vallès van encapçalar la llista de municipis amb un percentatge més elevat d'ingressos procedents de la remuneració d'assalariats, superior al 70%. En canvi, pel que fa a l'excedent brut d'explotació, la Terra Alta destaca com la comarca on aquests ingressos són el principal recurs de les famílies, amb un 38,8%. El Pallars Sobirà i les Garrigues també tenen un percentatge elevat, amb un 32,6% i un 32,1%, respectivament, i superen de molt la mitjana catalana, que se situa en el 19,8%.

Finalment, hi ha set municipis on el pes de les prestacions socials sobre el total dels ingressos està per sobre del 30%: Cardona, la Sènia; Berga, Súria, Sallent, Deltebre i Badia del Vallès. A l'altre extrem, Sant Cugat del Vallès i Begues són els que tenen els percentatges més baixos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia