Successos

Les calaveres de Roses tenen restes de cera que avalen la tesi de l'ús ritual

Es descarta del tot que els ossos fossin enterrats i s'investiga on els guardaven i per què s'usaven amb la hipòtesi que són part d'una col·lecció

La tesi que les vuit calaveres i els catorze fèmurs trobats al mar a Roses formen part d'una col·lecció i que es podien haver usat en rituals estrambòtics pren força arran de la troballa de restes de cera d'espelma en almenys un dels cranis. Qui és el col·leccionista, on es guardaven les peces esquelètiques, quin ús s'en feia i qui va decidir llençar-les al mar en un lloc a tocar de la platja i ben visibles amb l'aigua cristal·lina continuen essent misteris que els mossos intenten aclarir.

Quan les calaveres i fèmurs (els ossos que marquen les iconografies per representar la mort) van arribar a la taula dels especialistes de l'institut de medecina legal, els forenses en van fer prou amb una ullada per certificar que els ossos feia ben poques hores que estaven a l'aigua (no tenien cap mena de resta de crustacis, algues...) i també que tenien una netedat i polidesa que feia descartar per força que els haguessin desenterrat casualment fent unes obres. Havien estat tractats (netejats amb sosa o bullits). La hipòtesi: es tracta d'una col·lecció amb mostres de cranis de diferents tipus, edat, sexe i possiblement raça. Un estudi més exhaustiu ha revelat que almenys en una de les calaveres hi ha restes de cera, el que fa pressuposar que els ossos han estat exposats al costat d'espelmes, uns dels elements que se solen utilitzar en rituals o per il·luminar estances de contingut esotèric o macabre.

L'estudi dels ossos també ha determinat, pel seu grau de porositat, que es tracta de peces d'antiguitat diferent i que, a priori, no n'hi cap que procedeixi d'una persona morta fa menys de cinc anys. No es descarta que faltin per trobar dos fèmurs per completar la col·lecció, que es pressuposaria formada per vuit conjunts de calavera i dos fèmurs.

No s'han trobat indicis de criminalitat. Cap os té senyals de traumatisme i, als cranis, tampoc s'hi veu cap forat que pogués denotar que havien rebut cap tret. Però és impossible determinar si algun dels difunts va morir de mort violenta per asfíxia, apunyalament, tret...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia