Successos

Un assassinat cada setmana

Cinquanta-sis persones van morir com a conseqüència d'accions homicides l'any 2014

El nombre d'homicidis va augmentar respecte al 2013, quan se'n van registrar 44

Els Mossos van resoldre 49 dels casos

Cinquanta-sis persones van morir assassinades en cinquanta-cinc actes homicides l'any passat a Catalunya. La dada revela que, de mitjana, es perpetra un crim cada sis dies i mig, és a dir, aproximadament un cada setmana, i suposa un increment del 22% del nombre d'homicidis respecte a l'any 2013, quan se'n van registrar 44, tot i que el nombre d'assassinats continua sent molt inferior al del 2012, quan se'n van produir 75. Dels 56 crims –tres dels quals són homicidis perpetrats abans del 2014 però que es van descobrir al llarg d'aquest any–, 49 han estat resolts en l'àmbit policial, fet que suposa un índex de resolució per part dels Mossos del 84%, un percentatge que mantenen en els darrers anys.

De les 56 víctimes, 23 eren dones (un 41%) i 33 homes (59%). D'altra banda, 19 de les víctimes (un 33%) eren estrangers i també ho eren 18 dels agressors que han estat identificats. La comparació amb l'any anterior evidencia una reducció de la implicació de persones estrangeres, ja que el 2013 ho eren el 56% de les víctimes, així com un 47% dels sospitosos.

D'aquest total d'homicidis, 39 s'han registrat a les comarques barcelonines, que tenen una taxa de 0,7 homicidis per cada 100.000 habitants. A les comarques de Tarragona, amb 7 assassinats, la taxa és de 0,8; els dos homicidis perpetrats a Lleida suposen una taxa de 0,4 homicidis per cada 100.000 habitants, i Girona, amb 8 morts homicides, registra la taxa més elevada: 1,05 per cada 100.000 habitants. La taxa de criminalitat en l'àmbit de tot Catalunya, amb 7.518.903 habitants segons dades de l'Idescat, se situa en els 0,74 homicidis per cada 100.000 habitants.

La cronologia dels crims del 2014 resumida és aquesta:

5 de gener. Troben una dona de 83 anys morta, lligada i amb un mitjó a la boca, al seu pis del barri de Sant Gervasi de Barcelona. Els indicis assenyalen que uns lladres que pretenien obrir la caixa forta li van causar la mort. El cas no està resolt.

5 de gener. Troben una dona, Nuria Rodríguez Piñol, de 43 anys, assassinada i calcinada al mas on vivia a Vilanova i la Geltrú i detenen el seu company, Antonio, que havia tingut ordres d'allunyament.

6 de gener. Troben un cadàver esquelètic en un pou d'una casa de Cambrils. Les restes van ser identificades com les de l'antic amo, un ciutadà turc, casat amb una dona espanyola, que estava desaparegut des de feia uns vint anys. Cas pendent de resoldre.

7 de gener. Un noi marroquí de 20 anys apunyala mortalment un home de 64 anys i en fereix un altre greument al barri de la Ribera de Barcelona. Detingut.

8 de gener. Troben el cadàver d'una dona de 80 anys a casa seva a Santpedor i detenen un veí de la població de 31 anys acusat d'haver entrat a robar a casa seva i de causar-li la mort.

14 de gener. Maten un home de 49 anys dominicà a Barcelona. Va ser apunyalat al districte de Ciutat Vella. Sospitós detingut.

21 de gener. Maten a ganivetades un jove de 28 anys, Pablo Segovia Gallardo, a Gavà, després d'una discussió al bar musical Els Punts. Els Mossos van detenir un home de nacionalitat espanyola.

28 de gener. Crim i suïcidi a Amposta. Un home polonès mata la dona i se suïcida.

29 de gener. Apunyalen mortalment un home, el fill de l'amo d'una empresa de palets, a Esparreguera, i detenen el sospitós, un home de 46 anys, a Abrera.

1 de febrer. Detenen un home de 45 anys a Calella (Maresme) per la mort de la seva dona, de 51 anys, que va ser trobada morta dins del bar Tapas, que regentaven, i que primer es volia fer passar per un suïcidi.

3 de febrer. Es determina que els ossos trobats el 14 de novembre del 2013 en una caseta abandonada a prop de l'estació de trens de Picamoixons (Alt Camp) són d'una dona d'uns 50 anys, d'entre 1,55 i 1,60 d'alçada, de cabells llargs i rossos i amb dentadura postissa, i que es tracta d'un homicidi. Cas pendent.

7 de febrer. Desapareix Nelufa, de 37 anys, una dona de Bangladesh mare de quatre fills, al polígon Montigalà de Badalona. Els Mossos van detenir uns dies després un home, company de pis de la desapareguda, també de Bangladesh, que va ser empresonat. El 23 d'abril van trobar el cadàver mig enterrat a prop de l'Ikea.

26 de febrer. Un home de 75 anys, col·leccionista d'armes, mata la seva dona de 76 anys amb un revòlver, al districte de Gràcia de Barcelona.

28 de febrer. Assalten Neus Juanola, de 75 anys, a Cabanes, i la deixen malferida i lligada de peus i mans davant de casa seva. Mor al cap de quatre dies. A principis d'any, detenen Antonio García Carbonell, de 77 anys, veí de Sabadell, el primer pres alliberat per l'anul·lació de la doctrina Parot, i Oriol Boyer, un jove d'Olot evadit de la justícia que s'havia refugiat a Mollet del Vallès.

5 de març. Un home de 78 anys mor en ser assaltat i emmordassat a casa seva per un intrús, a Montornès del Vallès. La posada en escena era la d'un robatori violent. També va emmordassar la dona i la cuidadora, però finalment els Mossos van detenir un fill de la víctima.

8 de març. Detinguda a Sabadell una dona de 38 anys acusada d'haver mort a punyalades el seu company. Tots dos són espanyols.

8 de març. Una dona paraguaiana de 33 anys mata a ganivetades un home que va atacar l'anciana de 83 anys que ella cuidava a Matadepera. Les dues dones també van resultar ferides. L'autora de l'homicidi va ser exculpada perquè es va considerar un cas de legítima defensa.

11 de març. Un home de 75 anys mor apunyalat al mig del carrer a Gandesa. Detenen el seu fill.

17 de març. Maten i cremen en un bosc de Colera Ángel Ruiz Roa, un veí de Llançà. L'autor material del crim és Marlow Roberto Castro Pedroza, un jove hondureny de 28 anys també resident a Llançà, tot i que també estan implicades en el crim Esther Puig del Castillo i Dolors Folch Julià.

17 de març. Troben una dona penjada a Gelida. Els Mossos detenen el marit com a principal sospitós. El jutjat el deixa en llibertat perquè podria ser un suïcidi. Tot i així, continua imputat per un delicte d'homicidi.

28 de març. Un home de 56 anys mata la seva dona de 53 al districte de Sant Martí de Barcelona. El marit va ser detingut el 31 de març per la Guàrdia Civil i els Mossos a Mengíbar (Jaén).

29 de març. Un jove de 18 anys mor després de ser apunyalat al carrer Jaume I de Mataró. El dia 31 de març van detenir un menor com a autor dels fets.

4 d'abril. Un home gran mata la dona i se suïcida en una masia de Valls.

4 d'abril. Desapareix de Mataró Piedad Moya Rodríguez, de 44 anys. Al maig detenen el seu company, un home marroquí, i busquen el cadàver a Dosrius, on la família té una finca. El cos encara no ha estat trobat.

5 d'abril. Un noi de 25 anys de nacionalitat espanyola mor apunyalat en el decurs d'una baralla a Santa Perpètua de Mogoda. Van detenir dos dominicans de 52 i 28 anys.

10 d'abril. Maten a punyalades un noi de 26 anys de Barcelona, Miquel Degà Ruiz, a la sortida de la sala Bikini de Barcelona. La víctima havia anat a la discoteca a celebrar el seu aniversari. Els Mossos van detenir Best Sunday, que va ser exculpat, i Samba Mane, de 18 anys, que ara ha quedat lliure.

28 d'abril. Maten a ganivetades un home al parc agrari del Baix Llobregat, a Sant Boi, i els Mossos detenen el seu germà.

30 d'abril. Assassinen en una baralla a la sortida d'un bar de Sant Adrià de Besòs Leonardo Michael Flores Ozuna, de 27 anys, un raper dominicà conegut com a Monkey Black. Els Mossos van detenir dos nois de nacionalitat espanyola.

1 de maig. Un empleat de l'hotel apartament Silver del barri de Gràcia de Barcelona mor en intentar barrar el pas a uns lladres i rebre un cop que li va trencar una costella i li va perforar la pleura.

3 de maig. Troben un home assassinat en un carrer de Badalona. Cas resolt pels Mossos.

22 de maig. Maten a punyalades José Rodríguez Martínez, de 80 anys, a ple dia a casa seva, a Sant Feliu de Buixalleu. Cas pendent.

4 de juny. José Gamero Palacios, un fuster de 57 anys de Palafrugell, mata el seu veí de replà José Antonio González Escudero, que li feia la vida impossible. El va matar a ganivetades i després li va engegar un tret amb una arma de foc que s'havia fabricat ell mateix.

8 de juny. Detenen una dona de 62 anys de Canyelles (Garraf) que va matar el seu marit enverinant-lo a casa seva, a la urbanització Les Palmeres. Després ella també va provar de suïcidar-se i la van haver d'ingressar a l'UCI.

18 de juny. Dave Verdist confessa a Madrid haver matat i esquarterat el 23 d'octubre del 2013 Montserrat Méndez, una veïna de Girona que constava com a desapareguda. Va col·laborar per recuperar part dels fragments del cos. El 24 de juliol del 2014 van detenir Doramas Sánchez per encobriment.

9 de juliol. Maten una anciana de 87 anys al seu pis del districte de Ciutat Vella, a Barcelona. Van detenir el fillastre. Un altre cas de robatori violent.

6 d'agost. Detenen un home de 30 anys, de nacionalitat romanesa i veí de Rosselló, per la mort d'un compatriota. Víctima i homicida s'havien barallat.

11 d'agost. Detenen un home de 44 anys, de nacionalitat marroquina i veí de Badia del Vallès, per la mort a punyalades d'un home romanès de 27 anys.

14 d'agost. Un home de 42 anys i nacionalitat marroquina mor apunyalat després d'una baralla a la carretera N-340, a Vallirana. L'autor, veí de Vallirana i espanyol, es va entregar.

27 d'agost. Un home de 70 anys, espanyol, és detingut a Barcelona per la mort de la seva dona, de 48 anys, també espanyola. L'home va dir que sospitava que ella l'enverinava.

28 d'agost. Un home de 48 anys, espanyol, mata a ganivetades la dona, també espanyola i de 45 anys, i després se suïcida, a l'Hospitalet de Llobregat.

3 d'octubre. Els Mossos d'Esquadra detenen un home de 45 anys i de nacionalitat brasilera per la mort d'una dona de 50 anys també brasilera, amb qui convivia en un pis a l'Hospitalet de Llobregat.

17 d'octubre. Troben un home assassinat al Perelló (Baix Ebre). La víctima és un ciutadà holandès que havia llogat un xalet a la població. Cas pendent.

24 d'octubre. Mor un atracador, un noi dominicà, que anava amb moto amb un altre col·lega. Van intentar atracar un guàrdia civil a la reserva al club Infierno del Papiol i el guàrdia va reaccionar a trets. El guàrdia venia joies a les putes del local. Abans, els nois de la moto havien atracat un centre veterinari. El mort va ser trobat davant d'una discoteca de Molins de Rei.

27 d'octubre. Troben una dona morta i calcinada en un camp a l'Espluga de Francolí. Era Sara Lozano, una noia de Montblanc de 37 anys que havia desaparegut. Els Mossos ja han arrestat un sospitós: un noi de 28 anys, Jaume Solsona, que també està acusat de violació i que havia anat de número dos a les llistes del PP en les eleccions municipals.

10 de novembre. Un home mata la seva exparella, una dona argentina de 45 anys, a Nou Barris de Barcelona, i després se suïcida.

16 de novembre. Troben assassinada a l'hotel Olivia Plaza de Barcelona la turista francesa de 19 anys Emma Deboulle-Arro. El seu company, Adrien Guisard, de 24 anys, que també hi estava allotjat, fuig. Es dóna avís a les fronteres per atrapar-lo i, al cap de dos dies, el detenen a casa de la seva mare, a Lescar, al costat de Pau, a la zona dels Pirineus atlàntics. El noi es va suïcidar penjant-se a la presó.

17 de novembre. Musa Baldeh, de 55 anys, mata a ganivetades la seva dona, Hajiratou Jawo, de 32 anys, a casa seva, a Sant Pere Pescador. Després de matar la dona, Baldeh surt de casa amb una espasa disposat a anar a matar el seu cunyat, l'home d'una germana d'ell, Mamadou Jawo.

17 de novembre. Una dona equatoriana, de nom Rocío, es presenta a la comissaria dels Mossos de l'Hospitalet i confessa que ha matat el seu company. Els Mossos comproven que al pis hi ha mort Leoncio Avelino, de 44 anys. El va asfixiar per evitar que tornés a l'Equador, on havia deixat la seva dona i dos fills.

22 de novembre. Un paraguaià de 31 anys mata la dona a ganivetades en un pis del carrer Aragó de Barcelona. El detenen.

30 de novembre. Un suposat lladre resulta mort en un assalt en una casa de Rubí. L'amo de la casa també resulta ferit en l'intercanvi de trets. Els Mossos van trobar marihuana en unes caixes a prop de la casa assaltada. Cas pendent.

9 de desembre. Dos homes de Vila-roja, Manuel Abenza Pablo i el seu oncle Miquel Ramírez Pinto, moren abatuts a trets en un mas de Bordils on se suposa que anaven a robar marihuana. Detenen Manuel Pérez López i Juan Molina Torres, inquilins del mas Pibernat.

13 de desembre. Troben el cadàver d'un home assassinat a l'espigó, davant la central tèrmica de Sant Adrià de Besòs. Cas pendent.

18 de desembre. Ramon Ribera, veí de Santa Maria de Montmagastrell, mor pels trets que li va disparar un caçador, Francisco Martín, de 74 anys i veí de Sant Just Desvern. Els dos homes van discutir perquè l'amo de la finca no volia els caçadors a casa.

18 de desembre. Un noi equatorià de 15 anys mor apunyalat en un parc a Sants, a Barcelona. Un noi argentí també va acabar ferit al cap. Cas pendent.

19 de desembre. Mor un armeni arran d'una baralla que es va produir a la rambla de Catalunya de Barcelona. Els Mossos detenen dos armenis, de 38 i 29 anys.

LES XIFRES

56
casos
de persones víctimes d'homicidi es van detectar durant el 2014.
23
de les víctimes
eren dones (un 41%) i la resta, 33, eren homes.
19
de les víctimes
(un 33%) eren estrangeres, percentatge inferior al d'anys anteriors.
7
dels crims
queden per resoldre. El percentatge de resolució és del 84%.

Ancians morts en assalts violents a casa seva

Set dels crims perpetrats el 2014 corresponen a casos de persones mortes a mans de lladres que han actuat amb violència contra les víctimes. Cinc de les víctimes dels lladres són ancians atacats a casa seva. És el cas de la dona de 83 anys morta al barri de Sant Gervasi de Barcelona, que va ser trobada el 5 de gener, lligada i amb la boca tapada amb uns mitjons. Una coincidència amb el cas de Neus Juanola, la dona de 75 anys assassinada a cops a Cabanes: els agressors la van deixar malferida i lligada, i amb els mitjons entaforats a la boca, davant de casa seva.

També va morir a mans d'un lladre que va entrar a casa seva una veïna de Santpedor de 80 anys trobada morta al gener. També es perfila com a víctima d'uns lladres violents José Rodríguez Martínez, de 80 anys, el veí de Sant Feliu de Buixalleu que va ser assassinat a punyalades per uns atacants que van provar de cremar la casa. A Barcelona, una anciana de 87 anys va morir colpejada al seu pis de Ciutat Vella. Els Mossos van detenir el seu fillastre, però el cas es considera un robatori violent, ja que la intenció de l'atacant, que no tenia relació de convivència amb la víctima, era el robatori. La hipòtesi del robatori violent també plana en el cas de l'holandès mort en un xalet del Perelló.

Casos de crim i suïcidi, i cadàver d'una víctima que no s'ha trobat

Disset dels homicidis comptabilitzats l'any passat corresponen a casos de crims entre parelles o exparelles. La majoria, catorze dels casos, són els homes que van matar la dona i només en tres casos va ser la dona que va matar l'home. En cinc dels casos d'assassinat de la dona per part de l'home, l'agressor es va suïcidar després del crim.

Una de les homicides del seu home, la dona de 62 anys de Canyelles que es pressuposa que va matar el marit enverinant-lo, també va provar de suïcidar-se, però la van rescatar i la van ingressar a l'UCI. Mentre que inicialment es va pensar que la dona trobada morta al bar Tapas de Calella s'havia suïcidat i després es va detenir l'home com a autor del crim, en el cas de la dona trobada penjada el 17 de març a Gelida, tot i que es va detenir el marit, la investigació es decanta ara pel suïcidi i el cas es podria arxivar.

En un dels casos, tot i que l'home està empresonat per la mort de la seva dona, no ha estat possible trobar el cadàver de la víctima. Piedad Moya Rodríguez, de 44 anys, va desaparèixer el 4 d'abril a Mataró i el seu cadàver encara no ha estat localitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia