Successos

HOMICIDIS

Volen reobrir el cas del crim de Can Morgat comès el 1998

Familiars i amics de Bartomeu Cabello demanen que s'investigui si es van equivocar de víctima i si es tractava d'una revenja pel naufragi de ‘L'Oca' i l'homicida pretenia atemptar contra un altre Bartomeu, l'amo de la barca

La coincidència de noms: Bartomeu Cabello versus Bartomeu Gayolà

Avui, diada de Sant Martí, es compleixen exactament tretze anys del misteriós assassinat de Bartomeu Cabello Venzala, el professor de gimnàstica, que va morir d'un tret mentre era a casa seva, a Can Morgat, a tocar de l'Estany de Banyoles. I tretze anys després del crim, sis anys després de l'arxiu judicial del cas, els familiars de Cabello (una germana que viu a Itàlia i la mare que viu a Andalusia) i amics de la seva època d'estudiant han iniciat gestions legals a través d'un advocat i han contactat amb els Mossos d'Esquadra per exigir la reobertura de la investigació i intentar que l'homicidi deixi de formar part de la llista dels 26 casos sense resoldre a les comarques gironines des del 1996. Els amics i familiars de Cabello, convençuts que el professor va ser una víctima equivocada del tret que li va causar la mort, han fet arribar als Mossos un document amb una hipòtesi de treball per reiniciar les investigacions. La seva hipòtesi indica que Bartomeu Cabello, en Men, com l'anomenen afectuosament, podria haver estat víctima d'una revenja que no anava dirigida a ell sinó que estava relacionada amb el naufragi de la barca L'Oca, que es va enfonsar a l'estany de Banyoles el 8 d'octubre del 1998, un mes abans del crim, i que va causar la mort de 21 jubilats francesos. La hipòtesi, que els familiars i amics de Cabello ja admeten que és molt aventurada però que creuen probable, és que l'homicida volgués atemptar contra un altre Bartomeu, Bartomeu Gayolà, un dels amos de L'Oca que va ser condemnat pel naufragi. Consideren que és molt simptomàtica la coincidència de noms i a més remarquen que era molt possible la confusió d'indrets, ja que Can Morgat, l'escenari del crim, està al costat de l'estany. I també arran de l'estany, just al costat oposat, hi ha l'establiment dels amos de L'Oca. Per justificar aquesta teoria de la revenja, assenyalen que l'associació de víctimes del naufragi va mostra una “animositat manifesta” cap als responsables del naufragi i que, a banda de l'ofensiva judicial que van emprendre, fins i tot van anunciar una campanya per perjudicar el sector turístic de Catalunya, recomanant als francesos que s'abstinguessin de venir. Afegeixen que, si l'autor del fatídic tret fos un francès, explicaria per què els Mossos no van trobar l'arma homicida tot i que van inspeccionar totes i cadascuna dels carrabines del 22 registrades legalment a Catalunya.

Per tot plegat, el que proposen és que es reobri el sumari i que es comenci a investigar tot l'entorn dels familiars de les víctimes i a comprovar si algun d'ells durant l'any 1998 era titular d'un arma del calibre 22 i veure si n'hi ha algun amb antecedents policials, que fos caçador, membre de l'exèrcit, de les forces de seguretat, practicant de tir olímpic...

La intenció dels familiars és evitar que l'assassinat de Bartomeu Cabello es converteixi en el crim perfecte, com sol passar en casos de crims sense mòbil, quan no es pot establir cap lligam entre la víctima i l'homicida. Pensen que, en aquest cas, hi pot haver un mòbil, la venjança pels morts del naufragi, però que l'autor va errar l'objectiu i l'escenari del crim. Consideren impossible que ningú pretengués matar Bartomeu Cabello, que era un home que feia una vida molt tranquil·la, un esportista, i que no tenia enemics.

Les claus

La bala del 22 i el comercial sospitós

tura soler

Els Mossos van investigar el crim de Can Morgat, la casa que apareix a la llegenda sobre la formació de l'estany de Banyoles, quan feia poc que s'havien desplegat a les comarques gironines. Tot i els resultats negatius, no van estalviar esforços i van centrar la investigació en la millor pista que tenien, el projectil del calibre 22 que va matar Bartomeu Cabello. Van visitar tots els amos d'armes d'aquest calibre i van trobar un sospitós que prometia per arribar a convertir-se en acusat: Josep Riquelme, un comercial que tenia una carrabina del 22 i que s'havia comprat un visor nocturn. A més, el situaven a la zona de Banyoles la nit del crim. Però les proves de balística, en tractar-se d'un calibre massa petit, no van poder certificar de quina arma havia sortit el projectil homicida. I Riquelme va agafar el toro per les banyes sortint a dir públicament que els Mossos el perseguien injustament. Després van aparèixer uns anònims que assenyalaven com a sospitosos uns venedors ambulants que rondaven amb una furgoneta per la zona. Els investigadors van veure, impotents, com el cas es tancava, però convençuts que tenien el sospitós adequat i amb la sospita que l'anònim provenia de l'entorn del mateix Riquelme per desviar l'atenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.