Jutgen la banda de rufians que explotava una de les prostitutes mortes pel camioner assassí

Els fiscal demana fins a 58 anys i mig de presó per als proxenetes que s'havien fet amos de l'N-II a l'Alt Empordà

El fiscal manté que el grup que ha de ser jutjat dilluns a l'Audiència de Girona estava perfectament organitzat per mantenir el seu negoci i lucrar-se de manera il·lícita amb l'explotació sexual de les noies. Així, considera que Valery Musatov, àlies Yuri Pupi i Alfred Katiu, veí de Platja d'Aro i natural de Sant Petersburg, exercia de líder del grup, prenia les decisions més transcendentals i tenia a les seves ordres el també rus Dimitry Kuzoyatov, àlies Bore i Dima, i l'albanès Ervin Shehu, que viuen al mateix pis de Platja d'Aro que Musatov. Per tal de proveir-se de nois per fer prostituir, tenien el suport a Rússia d'Alexander Kroll, àlies Sasha, i de Viacheslav Kuzoyatov, àlies Slava, germà de Dimitry, que regentava una agència de viatges a Sant Petersburg.

Venudes per 800 euros

S'organitzaven de tal manera que Kroll captava noies que volguessin viatjar al nostre país, tant si ja anaven disposades a fer de prostitutes com si pensaven que farien una feina normal, i després les posava en contacte amb Viacheslav Kuzoyatov, que comprava les noies per uns 800 euros i a través de l'agència de viatges els preparava una documentació amb segells falsificats d'entrada a Finlàndia (país de l'espai de Schengen) i un cop a Hèlsinki volaven en avió amb destí a Barcelona o Alacant, on arribaven com a turistes. Abans d'embarcar-les, Kuzoyatov les informava que el viatge costava entre 2.000 i 3.500 euros que elles haurien d'anar pagant amb els guanys que obtinguessin un cop treballessin, condicions que els canviaven quan arribaven a les mans de Valery Musatov, el cap del grup. Llavors se'ls deia que havien de pagar cada dia el 50% del que guanyessin i que amb el 50% restant havien d'anar pagant el deute del viatge. Això, sense posar data límit del contracte. Aclarides les condicions i, en alguns casos, després d'haver passat uns dies fent de prostitutes al club Mimoses de Benidorm, les noies eren trasllades fins a Figueres i instal·lades en tres hostals de la ciutat, des d'on cada dia eren traslladades al tram entre els quilòmetres 743,7 i 745,4 de la N-II, a la zona de Garrigàs i Pontós.

Vint-i-cinc homes al dia

El seu horari d'estada a peu de carretera era d'onze del matí a vuit del vespre. Només podien anar de la carretera a l'hostal i de l'hostal a la carretera, i les obligaven a fer serveis sense descans, arribant a mantenir relacions sexuals cadascuna amb una mitjana de 25 homes al dia. Serveis que feien dins dels cotxes o a terra, sense cap mena de mesura higiènica. I un cop les tenien a la carretera encara els endurien més el contracte i les obligaven a pagar 170 euros diaris guanyessin el que guanyessin, a banda d'anar pagant el deute. Els rufians les amenaçaven contínuament a elles i a les seves famílies a Rússia, i si pensaven que baixaven el rendiment per voluntat pròpia les castigaven físicament i els imposaven multes. Dimitry Kuzoyatov s'encarregava de fer de xòfer i dur les noies a la carretera, i de controlar-les i recollir els diners, i Shehu s'encarregava més de llogar els pisos i els cotxes que feia servir la banda.

«Els sabates brutes»

Les noies anomenaven Dimitry i Shehu «els sabates brutes» perquè les solien controlar des de la muntanya amb prismàtics i quan baixaven solien dur les sabates enfangades. Segons el fiscal, durant tres anys, la banda va guanyar uns dos milions d'euros, que desviaven a través de transferències a comptes d'Ucraïna, Turquia, Romania, Itàlia, Rússia Bèlgica i Albània. El fiscal també acusa dues dones, Yulia Demertsova, que assumia el paper de controlar les altres noies en connivència amb els proxenetes, i també Victòria Kuzoyatova, que es feia dir Victoria Juzoyatova xicota de Dimitry Kyzoyatov, que col·laborava amb ells i que havia utilitzat documentació falsa per poder venir al país. I també un proxeneta búlgar, Yusufov Gyunaydan, que explotava altres noies, i que va mantenir un conflicte amb els rufians russos pel control de la carretera.

Rebel i malalt

Per a Valery Musatov el fiscal demana 58,45 anys de presó, però dilluns no s'asseurà al banc perquè va obtenir la llibertat, ja que estava molt malalt i ara està en rebel·lia. Per a Dimitry Kyzoyatov, el fiscal demana 39 anys; per a Ervin Shehu, 37 anys. Yulia Demertsova i Victora Kuzoyatova afronten una petició de dos anys i tres mesos de presó, i Yusufov Gyunaydan, tres anys de presó.

Prostituta i cotxe oficial

El fiscal demana per al judici que s'interrogui un total de catorze prostitutes, a les quals s'ha de donar la condició de testimoni protegit, i que, per tant, amb l'objectiu de garantir en tot moment la seva seguretat, hauran de ser traslladades a l'Audiència en cotxe oficial.

«Aquesta carretera és meva»

Els integrants de la banda de Valery Musatov, més conegut com Yuri Pupi, s'havien fet els amos del tram de l'N-II, entre Garrigàs i Pontós, que era molt rendible. Un dia de maig del 2006, segons relata el fiscal, Yuri es va trobar al voral de la seva zona un noia romanesa, que ell no explotava. «Aquí no hi pots treballar perquè aquesta carretera és meva, i ja fa cinc anys que la tinc i aquí només hi treballen les meves noies.» El febrer del 2007, quan Yuri era a Rússia, va saber que la noia romanesa tornava a ser al seu tram i li va trucar. «En aquesta carretera no hi poden treballar noies búlgares ni romaneses, Si abans t'hi deixava ser era perquè jo no tenia noies per posar-hi però ara ja en tinc. Si no marxes et juro per la meva mare que et passaré pel cim amb el cotxe. Ara sóc a Rússia però seré aquí d'aquí a dues setmanes. Vigila.» Aquesta va ser l'amenaça. Un altre dia, s'hi va trobar una noia búlgara i les amenaces van ser similars: «No et vull tornar a veure per aquí; si no, et passaré pel cim amb el cotxe.» I en una ocasió va trobar a l'autovia de Castelldefels una noia que s'havia escapat del seu control i es prostituïa pel seu compte. Li va dir «Si no treballes per a mi no ho faràs per a ningú. Tinc amics aquí i si no marxes en qüestió de tres o quatre dies et mataran.»

Les amigues russes que no es van poder trobar

Maria Velesova , una de les noies que van ser explotades pel grup que ara es jutja, no podrà testimoniar contra els seus explotadors perquè el 2005, quan feia de prostituta a l'N-II, va ser assassinada per Volker Eckert, el camioner assassí en sèrie, que va llençar el seu cos en un voral de l'eix transversal a Sant Sadurní d'Osormort. Es va tardar anys a confirmar la identitat de Velesova, que a Rússia feia de perruquera i que va venir a Catalunya a finals del 2004, amb la xarxa de proxenetes, i seguint els passos de la seva amiga íntima, que havia fet el mateix camí unes setmanes abans, i que es va convertir en testimoni protegit de la causa tot i que ara ha tornat a Rússia. L'amiga de Velesova va arribar el setembre del 2004 i la van posar a l'N-II. Quan va arribar Velesova només, les dues amigues només van poder parlar per telèfon perquè en aquell moment l'amiga era ingressada a l'hospital per una pallissa dels proxenetes. Allà va contactar amb la policia, que, ja des d'aquell moment, la va fer testimoni protegida. La noia va ser amagada en un pis on també exercia la prostitució i finalment un client, un empresari del Gironès, que es va encaterinar d'ella, li va muntar un pis a la costa. Però després de les detencions, va decidir tornar al seu país. Velosova és enterrada a Sant Sadurní d'Osormort. Les dues amigues, que a Sant Petersburg vivien juntes, mai no van arribar a veure's mentre eren a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.