Successos

SUCCESSOS

Uns 300 veïns, evacuats per un foc a Blanes

Un incendi forestal es va declarar ahir a la una del migdia al turó del Vilar

Van ser desallotjades tres urbanitzacions de Blanes i una de Tordera i un hotel de Lloret

Les flames van cremar 22 hectàrees

Una jornada complicada es va viure ahir a Blanes, on els efectius d'emergències van treballar amb intensitat per combatre un aparatós incendi forestal que es va declarar al turó del Vilar. Els bombers van rebre l'avís quan faltaven pocs minuts per a la una del migdia. Des d'un primer moment es va activar un important desplegament pel temor que l'àrea boscosa on es van originar les flames dificultés els treballs i el foc tingués potencial per créixer. L'incendi va començar a la zona de cal Sabater i va avançar en direcció nord. Ho va fer empès per la marinada, que el va anar conduint cap a la riera de Sant Daniel. El vent, de fet, va ser un handicap per als Bombers i els membres de les ADF. Quan feia poc més d'una hora que estaven sobre el terreny, van informar que el foc estava actiu i llançava focus secundaris fora del perímetre. La part que cremava amb més virulència es concentrava al cap i al flanc dret.

L'incendi va aixecar una important columna de fum i, per evitar que els veïns hi estiguessin exposats, es van mantenir desallotjades 310 persones preventivament durant unes cinc hores i mitja. D'una banda, van ser evacuats diversos masos i les urbanitzacions de les Planes, el Vilar i la Fauna de Blanes. Els Mossos d'Esquadra van anar passant porta per porta i van donar instruccions amb l'ús de megafonia. Els inquilins d'aquestes zones residencials es van refugiar principalment a casa d'amics i familiars. D'altres, però, es van resistir a marxar i van seguir l'evolució del foc des dels seus habitatges en veure que no hi havia un perill imminent i que les flames estaven lluny. L'afectació que va ocasionar l'incendi, d'altra banda, va anar més enllà del terme de Blanes, ja que es va desallotjar la urbanització Sant Daniel, de Tordera, i un hotel de la urbanització Condado del Jaruco de Lloret de Mar. Lloret també va activar el seu pla municipal en fase d'alerta per la proximitat entre la població i el turó del Vilar. Tordera va adoptar la mateixa mesura i Protecció Civil va posar en marxa la prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals a Catalunya (Infocat).

Els bombers van especificar, a les 7 de la tarda, que el foc evolucionava favorablement. Després d'hores de feina sense treva, les previsions eren bones i a les 8 del vespre el van poder estabilitzar. Ja tenien el perímetre bastant encerclat i es va aconseguir que la superfície afectada pràcticament no augmentés. Segons les estimacions dels agents rurals, el terreny cremat és de 22,4 hectàrees. Amb l'arribada de l'ocàs es van retirar els mitjans aeris i es van quedar diversos vehicles dels bombers treballant a la zona tota la nit.

Dos avions de Saragossa

Una cinquantena de dotacions terrestres dels Bombers van actuar ahir contra rellotge per estabilitzar l'incendi. Van disposar del suport de quinze mitjans aeris, que van anar fent descàrregues d'aigua. Tretze pertanyien als Bombers, que hi van destinar dos helicòpters de comandament i coordinació, sis avions de vigilància i atac, i cinc helicòpters bombarders. La resta, que van servir de gran ajuda, van ser dos avions amfibi del Ministeri d'Agricultura, amb base a Saragossa.

En les tasques de gestió de l'incendi també hi van intervenir 35 patrulles dels Mossos, una ambulància del SEM, els agents rurals, tècnics de Protecció Civil de Blanes i la policia local. I, braç a braç amb els Bombers, van col·laborar a apagar les flames les ADF de Lloret, Hostalric, Santa Susanna, Riells, Cassà de la Selva, Sils, Vallalta, Llagostera, Argimon i Cadiretes.

Des del punt de control, el director dels serveis territorials d'Interior, Albert Ballesta, i el cap d'emergències a Girona, Enric Cano, van explicar a la tarda que malgrat que s'havien encès alguns focus nous a la cua de l'incendi, els esforços se centraven de manera contundent en el ramal dret. “Els efectius estan atacant molt aquest flanc per encerclar-lo i impedir que les flames marxin cap al nord, a Maçanet de la Selva, on la zona es considera de risc perquè hi ha un terreny molt boscós”, va assenyalar Ballesta. Paral·lelament, un altre espai sensible que es va mirar de protegir és on hi ha els dipòsits d'aigua que proveeixen Tossa de Mar i Lloret. Les condicions meteorològiques, ahir, no eren gaire favorables. Va bufar vent de marinada fins al vespre i, a aquest factor, s'hi sumaven la calor, la baixa humitat, la sequedat del bosc i el pendent del terreny. Quatre bombers fins i tot van haver de ser atesos in situ per inhalació lleu de fum, per la calor i per un cop.

Poc després de dos quarts de set de la tarda, tots els evacuats ja van poder tornar als seus domicilis –35 eren els de l'hotel Sant Pere del Bosc de Lloret, unes 200 persones de Blanes i 80 de Tordera–. El d'ahir va ser el segon foc d'envergadura que ha tingut lloc a la Selva en només cinc dies de diferència, ja que dimarts passat es va declarar un incendi a la serra de Coguls, a Santa Coloma de Farners, on van ser evacuats 120 veïns i les flames van calcinar 18,4 hectàrees.

LES XIFRES

4
efectius
dels bombers van ser atesos, per inhalació de fum, per la calor i per un cop.
170
trucades
relacionades amb l'incendi va rebre el telèfon d'emergències 112.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia