Successos

Judicial

Els galls de goma dels ‘narcos'

Comença a l'Audiència de Girona el judici contra 11 acusats de tràfic de drogues, blanqueig de diners i tinença il·lícita d'armes

El cas va ser descobert arran d'unes escoltes telefòniques per investigar una trama a Mallorca

És de sobres conegut per la policia que els delinqüents tenen el seu propi argot. Ho fan bàsicament per despistar els investigadors i no ser detinguts. De fet, si la principal font d'ingressos d'aquests delinqüents prové de la droga, seria de tòtils anar proclamant als quatre vents per telèfon a què et dediques i amb què trafiques. Ahir a l'Audiència de Girona va començar el judici contra 11 acusats de tràfic de drogues, blanqueig de diners i tinença il·lícita d'armes. Bé, això és el que diu l'acusació pública i fiscal en cap, Josep Maria Casadevall, perquè si tan sols tinguéssim en compte les converses telefòniques que es van escoltar dels acusats, estaríem convençuts que estem davant d'un cas de compravenda de galls i gallines, gominoles i remodelacions d'un domicili amb piscina.

La banda, un clan gitano que estava establert a la comarca de la Selva –entre els municipis de Maçanet de la Selva, Riells i Viabrea, i Fogars de la Selva– es dedicava a proveir heroïna i cocaïna a un altre clan de son Banya, a Mallorca, una de les xarxes de distribució de droga més importants de les Balears, desmantellada el 2011. Segons va assegurar ahir un dels responsables de la investigació de la Guàrdia Civil, entre els dos clans es comunicaven a través de claus i frases de caire “els galls no punxen bé, no valen, són de goma” o “les cries meves estaven molt millor”. Segons el capità de la Guàrdia Civil, quan els narcotraficants es refereixen al “gall”, volen dir heroïna; quan diuen “gallines” o “gallinetes”, es tracta de cocaïna; quan volen una “foto”, és que volen tastar una mostra de la droga, i si parlem de “punts”, són euros: un punt són 1.000 euros.

Tot i que els acusats no declaran fins dilluns, les converses en veu baixa d'ahir a la sala de l'Audiència de Girona denotaven un cert malestar. També entre els familiars que hi eren i que els van mostrar el seu suport. El cert és que en els escorcolls als domicilis dels sospitosos s'hi van trobar corrals amb gallines. Però, segons el fiscal, no és creïble. Per molt argot animalístic que fessin servir, en els vols d'anada i tornada Mallorca-Barcelona no es va facturar ni una trista gallina.

Pel que fa a l'argot relacionat amb el totxo, els sospitosos deien “la piscina està neta” –quan no hi havia cotxes policials a la vista–; “la rajola” és la cocaïna; “l'he tastat i és de set centímetres, i no de nou centímetres –es refereix a la puresa de la droga–, o d'altres referències com ara “paper per als entrepans” o “xocolatines”.

El fiscal demana per als acusats una pena d'entre tretze i dos anys i mig de presó. El judici continua avui a l'Audiència de Girona, i durarà dues setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia