Successos

tribunals

abusos a menors

El jutjat arxiva el cas dels abusos d'un capellà a una nena de Bellcaire fa 27 anys

En canvi, la investigació del Bisbat sobre mossèn Josep Planas està gairebé en la fase final

L'expedient s'enviarà al Vaticà, que decidirà si el jutja

El jutjat d'Olot ha ordenat, per prescripció del delicte, el sobreseïment de les diligències que va obrir arran de la denúncia de la dona de Bellcaire d'Empordà que va exposar que fa 27 anys, quan ella en tenia 10, mossèn Josep Planas Planas havia abusat sexualment d'ella en una casa de colònies de Puigpardines. Esther, la víctima, ja preveia que la causa judicial no prosperaria perquè el temps transcorregut des dels fets suposava la prescripció del delicte, però va voler tirar endavant la denúncia per una qüestió de dignitat i també per animar altres possibles víctimes a denunciar casos que potser no estan prescrits i també per posar en evidència la necessita d'una reforma legal per evitar la impunitat en aquesta mena de casos, quan les víctimes sovint tarden anys a trobar el valor per relatar els abusos.

En canvi, el Bisbat, que tan bon punt va conèixer l'existència de la denúncia va apartar mossèn Josep Planas de les activitats de suport que feia en algunes parròquies, manté oberta la seva investigació, que podria acabar amb un judici eclesiàstic contra el capellà, si així ho disposa la Congregació de la Doctrina de la Santa Fe quan hagi estudiat l'expedient que li enviarà el Bisbat de Girona. La investigació la dirigeix un instructor nomenat pel bisbe que en aquest cas és un expert en dret canònic i amb experiència en casos similars. L'instructor, amb el sigil i la discreció que marquen els cànons canònics, ja ha pres declaració tant a la víctima com al mossèn sospitós d'abusos i també a nombrosos testimonis que poden aportar dades per esclarir uns fets del 1989, quan Josep Planas Planas era el rector de Bellcaire i va anar de colònies amb un grup d'infants a Puigpardines. Entre ells hi havia l'Esther, la veïna de Bellcaire de 37 anys, que llavors era una nena de 10.

LA XIFRA

27
anys
van transcórrer des dels fets a la casa de colònies de Puigpardines fins que la víctima ho va denunciar


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia