Successos

El vent causa uns 70 incidents a les comarques gironines

A l'Alt Empordà es van registrar ratxes de 126 km/h

Cedeix el mur d'un descampat on aparquen cotxes a Portbou i una bastida a l'Escala

Un foc a Vilademuls en caure un pi sobre una línia elèctrica

Ambient de rigorós hivern, ahir, arreu de les comarques gironines. L'entrada d'una massa d'aire polar es va deixar notar per la baixada de les temperatures, acompanyada d'un vent del nord glaçat i intens. Algunes ratxes de tramuntana van superar els 120 quilòmetres per hora a l'Alt Empordà. Va ser el cas de Portbou, on van tenir lloc cops de vent de 126 km/h. Altres valors rellevants van ser els 116 km/h a Navata; 108 a Boadella; 97 a Roses; 89 a Sant Pere Pescador i a Núria; 82 a Espolla, Cabanes i a la Bisbal d'Empordà; 79 a Banyoles i 68 a Olot. A causa de la constant ventada, els bombers van treballar, fins a les sis de la tarda, en la gestió d'un centenar d'incidències a Catalunya, una setantena de les quals es van concentrar a la demarcació de Girona. Un dels ensurts, sens dubte, es va originar al Pla de l'Estany. Quan faltaven vint minuts per a les tres de la tarda es va rebre l'avís d'un foc en una zona forestal del poble d'Orfes, al terme de Vilademuls. Les flames es van desencadenar al costat de la carretera GI-554, al quilòmetre 6. L'incendi hauria començat per un pi que va caure i que va anar a parar sobre una línia elèctrica; i de manera temporal es van quedar sense llum 246 abonats d'Endesa a Orfes, Galliners, Ollers i una part de Parets d'Empordà.

En tractar-se d'un servei sensible pel temor que el vent propagués sense aturador el foc, es van activar ràpidament tres mitjans aeris i dotze dotacions terrestres dels bombers. A causa de les turbulències, però, els helicòpters no es van poder enlairar i es va encerclar el perímetre només per terra. A les cinc de la tarda ja es va aconseguir donar per controlat l'incendi, que va cremar 1,1 hectàrees de pi blanc i matoll. L'alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, va agrair l'actuació dels bombers, que considera “per emmarcar”: “Han fet una tasca impressionant. De seguida l'han controlat i han evitat que s'estengués. Les condicions en què han treballat no eren gens fàcils, ja que el vent que bufava feia molta basarda i respecte. Per sort, les flames han començat entre uns camps. Si l'origen hagués sigut a la zona boscosa, uns metres més enllà, hauria pogut passar una tragèdia.”

També divendres, poc abans de mitjanit, a Portbou es va esfondrar un mur que delimita un descampat on aparquen vehicles, darrere del mercat municipal. La paret feia sis metres de llarg per dos d'alt. Tot i que va cedir cap a la banda que dóna al pàrquing, no es va haver de lamentar danys personals ni cap cotxe va patir desperfectes. Es va retirar la runa que obstaculitzava la sortida de la parcel·la i es va acordonar de manera preventiva perquè no hi entressin vehicles.

El gros de sortides dels bombers van ser ahir per retirar arbres de la calçada o revisar elements del mobiliari urbà. Entre d'altres, van apartar un arbre caigut al camí d'Ordina, a Ripoll, també al carrer Sol de Sant Climent Sescebes i a la GI-504, a Terrades; van millorar la subjecció de senyals de trànsit i d'un cartell a l'N-II, a Santa Llogaia d'Àlguema; van revisar canonades, com una que es va desenganxar a Palamós; i van treure unes plaques d'alumini a punt de caure d'una façana del carrer de Miquel Martí i Pol de Salt. La Policia Municipal de l'Escala, a més, va tallar un tram del carrer Santa Màxima per la caiguda d'una bastida d'un edifici, fet que va afectar un turisme que estava allí aparcat.

A part del vent, es va arribar als 12 graus sota zero a Núria, -7,4° a Molló, -5,8° a Das, -5,2° a Fogars de la Selva, i -4° tant a Platja d'Aro com a Vilobí i la Vall d'en Bas. La matinada passada encara es preveia més freda que la d'ahir, i amb glaçades generalitzades. Avui anirà a la baixa, en canvi, el vent, que dissabte sobretot va ser fort al litoral de l'Empordà i en zones altes del Pirineu.

LA FRASE

L'actuació dels bombers ha estat molt bona, per emmarcar, ja que el vent que bufava feia respecte
Àlex Terés
alcalde de vilademuls


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia