Successos

La frontera, blindada per mil policies durant un mes

El govern francès vol prevenir atacs terroristes i garantir la seguretat durant la cimera del clima, que se celebra a París

La mesura provocarà desviaments a l'AP-7 i controls als TAV i trens regionals

Més de mil agents d'una i altra banda dels Pirineus blindaran les fronteres amb França tot un mes per prevenir atacs terroristes i garantir la seguretat durant la conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic que se celebrarà a París. A partir d'aquest divendres i fins al 13 de desembre, l'Estat veí farà ús d'una clàusula del Tractat de Schengen per restablir els controls, que s'estendran a totes les carreteres i també a les línies de tren (tant regionals com TAV). Els agents buscaran armes prohibides, consultaran els antecedents policials d'aquells a qui registrin i comprovaran, entre d'altres, que no circulin amb vehicles robats.

Afectació al territori

A la demarcació, els controls afectaran totes les entrades cap a França, amb especial incidència a l'AP-7 (per on cada dia circulen entre els dos sentits 11.000 vehicles, un 30% dels quals són tràilers). Al pas fronterer per l'autopista, de fet, es barrarà el pas del trànsit pel tronc central, i tots els cotxes i camions es desviaran per uns carrils específics que s'han habilitat a la zona de les antigues cabines. Per carretera, també hi haurà controls al pas de l'N-II al Pertús, al coll de Belitres (l'entrada a França per Portbou) i al pas fronterer de Llívia. Pel que fa al trànsit ferroviari, des de l'estació de Perpinyà es controlaran tots els TAV que entrin a França i, des de Cervera de la Marenda, tots els trens regionals.

A la zona dels Pirineus, el dispositiu arribarà a mobilitzar més de mil agents de diferents forces i cossos de seguretat. França hi destinarà cap a set-cents gendarmes, tres-cents efectius de la policia de fronteres i una vuitantena de funcionaris de duanes. Tots ells es coordinaran amb la Policía Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, que també hi desplegaran efectius per fer controls pel seu compte o bé participar en d'altres de conjunts. “Es faran controls aleatoris i sistemàtics, però durant deu dies el dispositiu s'intensificarà i els registres seran intensius i en profunditat”, va concretar ahir la prefecta dels Pirineus Orientals, Josiane Chevalier. Això passarà entre els dies 25 i 29 de novembre, i 8 i 12 de desembre, coincidint amb la proximitat de la cimera de l'ONU i els dies més intensos de la trobada.

No és el primer cop

Aquest no és el primer cop que França restableix el control de fronteres amb motiu d'una cimera. L'abril del 2009, el país gal va fer el mateix –en aquest cas, a la frontera amb Alemanya– amb motiu de la 21a reunió de l'OTAN que va tenir lloc a Estrasburg. Aquest 2015, però, el control s'estén a totes les fronteres. Es veuran afectades les entrades per Catalunya, Espanya, Itàlia, Suïssa, Alemanya, Luxemburg i Bèlgica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia