Successos

Els acusats de traficar amb armes eviten la presó

Van ser absolts dos dels homes que se sospitava que rehabilitaven armament per revendre'l, i a sis els van imposar penes baixes

La banda va ser desmantellada el 2012 a la Garrotxa i la Selva

L'Audiència de Girona va condemnar ahir sis dels vuit acusats de formar part d'un grup que traficava amb armes a les comarques gironines i que tenia un gran arsenal en locals de la Garrotxa i la Selva. Finalment, fiscalia i defensa van arribar a un acord i el tribunal va imposar a Enrique Agudo i Lídia Miràngels dos anys de presó pel fet de tenir un dipòsit d'armes, municions i explosius. Als altres quatre –Joan Galí, Jordi Nieto, Enrique Rubio i Antonio Ortiz– els ha condemnat a sis mesos de presó per tinença il·lícita d'armes. El fiscal, en canvi, va retirar l'acusació contra Fernando de Vicente Llorens i Josep Maria Fora Bot. De Vicente s'enfrontava a nou anys de presó i Fora, a tres. Tots dos, però, van quedar absolts.

La Guàrdia Civil va desarticular l'entramat a finals del 2012. La investigació apuntava que els detinguts rehabilitaven armes de foc inutilitzades o en compraven al mercat negre –algunes, a l'estranger– per després fer negoci revenent-les. Els agents del dispositiu policial van fer escorcolls simultanis en habitatges, locals i garatges propietat dels acusats a Olot, Joanetes, Sant Esteve d'en Bas, Castellfollit de la Roca i Lloret de Mar. En aquests llocs, van arribar a comissar-hi un veritable arsenal d'armes i munició. No només pistoles, revòlvers i carrabines llestes per disparar, sinó també multitud de peces (com ara canons, cilindres o carregadors). Entre els detinguts hi havia els suposats venedors i els compradors. En l'escrit de conclusions provisionals del ministeri fiscal, es detallaven quatre operacions de compravenda que van tenir lloc entre el novembre del 2011 i el febrer del 2012; i per la mercaderia obtinguda, els compradors haurien pagat quantitats que oscil·len entre els 800 i els 1.200 euros.

En total, els investigadors van comissar una vintena d'armes, fins a 8.000 cartutxos, 3.000 puntes de projectils i 3,3 kg de pólvora. També van trobar una màquina de recarregar munició i multitud de peces (com ara silenciadors, pistons, canons o mires telescòpiques).

Suspensió de les penes

La secció tercera de l'Audiència de Girona havia assenyalat el judici per dimecres i dijous. Finalment, el fiscal i els lletrats de les defenses van arribar a un acord. La fiscalia va retirar l'acusació contra dos dels acusats, que van quedar absolts. Un és, precisament, el que s'enfrontava a la pena de presó més alta. “Al final hi ha hagut un desenllaç feliç, però ell ha patit molt durant tot el procediment”, va lamentar l'advocada Dolors Mañas, que ha portat la defensa del veí d'Olot, Fernando de Vicente Llorens.

Els altres sis van reconèixer que tenien armes o un arsenal sense permís. A Agudo i a Miràngels els van condemnar a dos anys de presó per la possessió d'un arsenal i els prohibeixen tenir o portar armes durant cinc anys. Als altres quatre –Galí, Nieto, Rubio i Ortiz– els van imposar sis mesos de presó per tinença il·lícita i tampoc no podran dur armes durant tres anys i mig. Com que no tenen antecedents, i a petició de les defenses, el tribunal ha suspès l'execució de les penes amb la condició que no delinqueixin durant els dos anys vinents.

LA DATA

27.02.12
La policia va fer escorcolls simultanis a Olot, Joanetes, Sant Esteve d'en Bas, Castellfollit de la Roca i Lloret.

LA XIFRA

8.000
cartutxos,
silenciadors, 3,3 kg de pólvora i una vintena d'armes va decomissar la Guàrdia Civil.

LA FRASE

Al final hi ha hagut un desenllaç feliç, però el meu client ha patit molt durant el procediment
Dolors Mañas
advocada de la defensa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia