Successos

Explotació infantil en el narcotràfic

El clan de la Font de la Pólvora utilitzava menors per preparar i distribuir la droga

Donen per desarticulat el grup més important de narcotraficants de Girona

Comissen armes, pistoles, escopetes i 75.000 euros

El clan de la Font de la Pólvora de Girona que va ser detingut la setmana passada en la macrooperació policial utilitzava nens per confeccionar i distribuir la droga a les comarques gironines i França. Ho feien expressament perquè els menors de 14 anys no poden ser imputats, i per tant sabien que podien delinquir sense anar a la presó. Els Mossos d'Esquadra van donar ahir més detalls de l'operació, que va tenir lloc el 28 de juliol passat. En total van ser detingudes 28 persones, de les quals cinc ja són a la presó, i les altres han quedat en llibertat. Entre els implicats hi ha un noi de 17 anys que va ser detingut i posat a disposició de la fiscalia de menors, i dues nenes de 12 i 14 anys, que no van ser detingudes perquè se les considera “víctimes”, segons va assenyalar ahir l'inspector Antoni Rodríguez, cap de l'àrea central de crim organitzat dels Mossos d'Esquadra. Amb aquestes detencions, la policia dóna per desarticulat el principal grup organitzat dedicat a la venda i distribució de droga de Girona. A banda dels arrestats, també es van fer 21 entrades i escorcolls a les localitats de Girona, Blanes, Cassà de la Selva, Maçanet de la Selva, Quart, Sils, Llagostera i el Prat de Llobregat. En aquests escorcolls, els Mossos van intervenir 290 grams de cocaïna valorats en més de 21.700 euros, 700 grams d'heroïna valorats en més de 65.500, sis quilos de substància de tall, balances de precisió, bosses de plàstic per dosificar, i una gran quantitat d'aparells per al cultiu de marihuana, com ara làmpades, bombetes, aires condicionats, transformadors, extractors d'aire, filtres diferencials de tensió i pantalles d'alumini. També van trobar dues armes de foc curtes, un puny americà, una defensa elèctrica, dues escopetes de balins, una gran quantitat d'armes blanques, 75.000 euros i diverses joies pendents de peritatge.

L'inspector Rodríguez va lamentar ahir que malgrat que el grup criminal desarticulat sigui important i actiu, no s'hagi trobat cap gran quantitat de droga. El responsable dels Mossos ho justifica assegurant que el clan treballava de manera metòdica, perquè sabien que si la policia els enxampava amb molta droga tindrien una pena de presó molt elevada. “Mai els hauríem trobat més droga que la que hem comissat; només n'emmagatzemaven per una setmana, perquè si no, corrien el risc d'una condemna més important”, assegura l'inspector Rodríguez. De les investigacions realitzades es va desprendre que el clan que els subministrava la droga estava format per una dona i els seus dos fills, amb les seves respectives parelles, tots ells d'ètnia gitana. Al mateix temps també abastien de droga, principalment cocaïna i heroïna, altres punts de venda del barri.

Heroïna i cocaïna

Cadascun dels dos fills tenia una missió diferenciada: un es dedicava a obtenir la cocaïna, i l'altre, l'heroïna. La cocaïna, l'obtenien principalment de dos traficants de Girona i Salt, i l'heroïna la compraven a venedors del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. També tenien proveïdors substituts per si els principals es quedaven sense droga.

La investigació dels Mossos d'Esquadra va
permetre detectar fins a nou punts de venda de droga al detall al barri, que
estaven dins de la mateixa estructura criminal. També els va dur a identificar altres petits traficants
que se situaven dins de l'àmbit de la regió policial de Girona i que operaven en localitats com ara Maçanet de la Selva, Cassà de la Selva i Blanes. El clan podia fer i desfer al barri de la Font de la Pólvora perquè hi havia enginyat una xarxa de vigilants constants a la zona que el feia gairebé inexpugnable per a la policia.

Alarma per casos de sobredosis

A la constatació que una de les activitats il·lícites més freqüents a la Font de la Pólvora és la venda de droga, cal afegir-hi que en l'últim any i mig s'hi han registrat una desena d'assistències per sobredosi a la ciutat de Girona, cinc de les quals al mateix barri de la Font de la Pólvora, fet que ha generat una gran alarma social. És per això que, segons el sotscap de l'ABP-Gironès-Pla de l'Estany, l'inspector Josep Sala, en l'àmbit policial s'ha treballat en aquest aspecte, i s'han dut a terme un seguit d'operacions policials per posar fi al tràfic de drogues al barri. Segons Sala, des del
juny de l'any passat s'han realitzat 15 operacions a diferents nivells en què s'han comissat més de 3.000 plantes de marihuana. Arran d'aquests comisos, es van obrir altres línies d'investigació per eliminar el tràfic de drogues més dures com ara la cocaïna i l'heroïna. Això va desencadenar que el jutjat permetés punxar diverses línies telefòniques que van conduir a l'operació policial del 28 de juliol passat i a la detenció de 28 persones.

Els cinc empresonats demanen la llibertat

Tura Soler

El jutjat d'instrucció número 4 de Girona només va decretar la presó per a cinc dels arrestats membres d'una mateixa família: Montserrat Fajardo Salguero, de 53 anys, La Abuela; el seu fill José Fajardo Fajardo, El Rini; Juana Griñán Fajardo (dona d'El Rini); Antonio Griñán Fajardo (germà de Juana) i Susana Gómez Pujol (dona d'Antonio). Els lletrats que els representen (Carles Monguilod i Sergio Noguero) han presentat un recurs de reforma contra l'ordre o de presó argumentant que són gent ben arrelada i que no fugirà, a part que la quantitat de droga que s'ha comissat és poc significativa, tot i que sí que els Mossos van trobar-los substància per tallar en força quantitat.

Els empresonats ja són veterans en el món de la justícia. El 2009 José Fajardo Fajardo i la seva dona, Juana Griñán, van ser condemnats a tres anys de presó. El matrimoni va admetre que els 20 grams de cocaïna i els 16 d'heroïna que els Mossos van trobar en l'escorcoll a casa seva el 28 de desembre del 2004 els tenien destinats per a la venda a terceres persones. I també havien venut la droga que la policia havia interceptat uns dies abans a uns compradors. En aquella ocasió se'ls va aplicar una atenuant per drogoaddicció. Els Mossos ahir també van revelar que una de les detingudes la setmana passada va estar imputada per homicidi imprudent (per la mort per sobredosi d'un comprador) però finalment el fiscal només la va dur a judici per tràfic de drogues.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia