Successos

Troben un cotxe amb un cadàver en un canal a Roses

El vehicle és el Renault Clio que conduïa Jean-Baptiste Juin, que va desaparèixer el desembre del 2011 a França

El noi va marxar del seu poble, Troyes, dient que aniria a buscar feina a Roses

Desaparició resolta amb final tràgic. El cotxe de Jean-Baptiste Juin, un noi desaparegut a França el desembre del 2011, va ser trobat dimarts al vespre amb un esquelet al seu interior dins de l'entrada del canal del Riu Grau que separa Roses de Castelló d'Empúries.

El vehicle, un Renault Clio, va ser trobat casualment pels operaris que feien tasques de dragatge i neteja a la zona del canal. En veure que hi havia un cotxe submergit, es va mobilitzar els submarinistes dels Mossos, que van fer immersions. Es va comprovar que dins del cotxe hi havia restes esquelètiques, de manera que es va activar el protocol judicial per als casos d'aixecament de cadàver. Per poder treure el vehicle de dins de l'aigua va caldre una grua. L'esquelet va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal per fer les proves forenses encarades a determinar la identitat de la víctima i, si fos possible, les causes de la mort i el temps que feia que el cadàver i el cotxe eren a l'aigua.

Totes les hipòtesis, però, apunten que la víctima es Jean-Baptiste Juin, un noi de 20 anys que estava en parador desconegut des de l'11 de desembre del 2011, quan va marxar amb el seu cotxe, un Renault Clio de color gris amb matrícula AX-571-PP-72, de la població de Troyes, a uns mil quilòmetres de distància de Roses. Juin havia patit un desengany sentimental i va agafar un rampell i va dir que marxava amb el seu cotxe cap a la zona de Roses. El noi era cuiner i tot va fer pensar que la seva intenció era anar a Roses per intentar trobar feina a l'hostaleria.

Però ni la seva mare, Fabien Morel, ni familiars, ni amics no van tenir cap notícia del jove, que, segons va poder comprovar la policia, va travessar la frontera a la Jonquera amb el seu cotxe el mateix 11 de desembre del 2011.

La família va denunciar la desaparició com un cas inquietant, i la gendarmeria de Mamers es va fer càrrec de la investigació. Paral·lelament, els familiars van orquestrar una campanya a través d'associacions de recerca de persones desaparegudes i de la difusió de cartells amb la fotografia de Jean-Baptiste Juin, i també del seu cotxe, que, segons remarcaven els rètols d'alerta, tenia enganxat a la part de darrere un adhesiu d'una flor. La família també va crear un compte de Facebook per demanar notícies del jove desaparegut, a través del qual la mare no parava de demanar al jove que li enviés algun missatge o prova que es trobava bé. També es demanava que si algú viatjava a Catalunya, sobretot a Roses, i veia el jove, els avisessin. Però mai ningú va aportar cap pista sobre el parador de Juin ni del seu cotxe.

Fins dimarts passat, quan els operaris van trobar el cotxe, que mai ningú havia vist abans, tot i que era en un punt de poca fondària. La hipòtesi més probable és que el cotxe caigués a l'aigua per la banda del passeig de Santa Margarida, una zona molt transitada a l'estiu però molt desèrtica a l'hivern, que és quan se suposa que va caure a l'aigua, donant per fet que l'incident es produís poc després de la desaparició.

LA DATA

11.12.11
es el darrer dia
que es va veure amb vida Jean-Baptiste Juin, que vivia a Troyes.
Les claus

El misteri del mort trobat al canal el 2009

tura soler

La identificació formal del cos trobat ahir dins del canal pot ser llarga, perquè el cos estava molt deteriorat, però el fet que des d'un primer moment es tingui un candidat i se sospiti que la víctima és Jean-Baptiste Juin simplificarà les tasques forenses, ja que es podrà provar d'identificar-lo a través de les dents o a través de l'ADN fent la comparativa amb el de la seva mare o algun altre familiar, que possiblement la policia francesa ja tindrà registrats. En canvi, tot i que han transcorregut sis anys, encara no s'ha pogut identificar l'home trobat el 21 de maig del 2009 en un canal al port esportiu de Roses. Fa temps que es va contactar amb la policia alemanya, perquè els investigadors dels Mossos van sospitar que podia ser un ciutadà alemany, ja que duia un rellotge car i exclusiu, d'una sèrie numerada, que havia estat venut a Alemanya. Però, ara per ara, ningú no l'ha reclamat. L'home, que va ser trobat per un empleat de la brigada de la neteja a la desembocadura de la riera de la Cuana, aparentava uns 70 anys i no duia cap documentació, però sí força diners, uns 3.000 euros. Els cos de l'home estava bocaterrosa i no presentava cap senyal de violència externa. Tenia un rajol posat entre la camisa i la panxa, cosa que va fer pressuposar que s'havia tret la vida voluntàriament. La policia científica li va agafar les empremtes i els forenses van extreure'n l'ADN, elements que es guarden per a una possible identificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia