Successos

Un professor de Figueres fa sis anys que està desaparegut

Els Mossos van arrestar la xicota de Xavier Camps i van buscar, sense èxit, el cos a casa d'ella, a Girona, amb un georadar

La policia dóna el cas per resolt però el jutjat l'arxiva provisionalment

Desaparició inquietant d'un professor de l'IES Narcís Monturiol de Figueres. Francesc Xavier Camps Pacreu està en parador desconegut des del diumenge 26 d'abril del 2009, és a dir, aquest diumenge farà sis anys. Els Mossos van resoldre el cas com una desaparició per causes criminals i el 2012 van arrestar per homicidi la veïna de Girona C.V., però el cos no s'ha trobat mai i el jutjat va deixar en llibertat la sospitosa i va dictar un sobreseïment provisional de la causa mentre no apareguin nous indicis.

Xavier Camps, que abans havia dirigit l'acadèmia Tapis i l'havia traspassat, no es va presentar a la feina a l'institut el dilluns 27 de setembre i la seva absència sense avís ni justificació va estranyar molt a l'IES Monturiol, perquè era un docent complidor amb les seves funcions: impartia tecnologia i s'ocupava dels alumnes amb necessitats especials, una tasca per a la qual es necessita un plus de vocació que Camps tenia. El professor no va donar senyals de vida i la desaparició es va denunciar als Mossos, tot i que els familiars de Camps (que estava separat i tenia dos fills) van optar per no fer cap campanya de difusió de cartells per demanar ajuda ciutadana. El cap de setmana abans de desaparèixer, Camps havia estat a Ordis, el seu poble, a una funció teatral, i hi va anar acompanyat de la dona que llavors era la seva companya. El vehicle de Camps va ser trobat a Figueres, ben aparcat, tancat i sense indicis aparents de violència. Els Mossos van investigar la desaparició del professor com un cas inquietant de caire criminal i van interrogar totes les persones del seu entorn professional i particular. Després de mesos d'investigació, els Mossos van considerar que tenien prou indicis per atribuir l'homicidi, dolós, a C.V., la veïna de Girona amb qui Camps mantenia una relació i amb qui va estar el cap de setmana abans de la seva detenció. C.V. va ser arrestada el 2012 i els Mossos, convençuts que el cadàver del professor desaparegut podia ser a l'habitatge de la sospitosa, van obtenir una ordre judicial per fer una recerca exhaustiva a la finca del passeig General Peralta, a la zona de les Pedreres de Girona, on resideix la dona i on Camps Pacreu havia estat en nombroses ocasions mentre va durar la relació. Els Mossos van dur un georadar i van rastrejar l'àmplia zona de camp i jardí de la casa, i el giny va detectar la presència de restes biològiques. Van desenterrar uns ossos però es tractava de les restes d'un gos de la dona que havia mort possiblement de manera violenta després que li donessin menjar amb punxes. Els Mossos no es van limitar a escorcollar la zona terrera de la casa sinó que també van mirar a fons a l'interior, on van detectar una paret que semblava buida per dins i la van rebentar. No van trobar res i després es van haver de fer càrrec de reparar els desperfectes que havien ocasionat.

El jutjat de Figueres que instrueix el cas ha dictat el sobreseïment provisional de la causa en no veure la fiscalia possibilitats de dur a judici la sospitosa aportada pels Mossos sense el cos de la víctima ni altres indicis concloents. La defensa de C.V. s'ha limitat a afirmar que si el cas instruït com a homicidi dolós s'ha tancat és perquè “no hi havia res i ni tan sols queda clar si Camps és mort”. Als arxius policials, consta encara que C.V. té prohibida la sortida del país, circumstància paradoxal per a ella, ja que exerceix el càrrec d'assessora de la xarxa de cooperació del mercat de treball europeu de la delegació territorial de la Generalitat a Girona, tasca que anteriorment havia desenvolupat des de Perpinyà per dinamitzar l'ocupació transfronterera.

La família de Camps ha presentat al jutjat de Figueres un expedient de declaració d'absència, un procediment que es pot seguir un cop s'ha complert un any de la desaparició d'una persona i que permet gestionar els seus béns. Per instar a la declaració de defunció han de transcórrer deu anys, segons preveu el Codi Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia