Successos

Dos joves moren intoxicats dins d'un cotxe

Van embarrancar en un bassal de fang al mig del bosc, a les Llosses

Van posar la calefacció de l'automòbil, que tenia el tub d'escapament taponat

“Van perdre
la vida per la concentració
de monòxid”

Un consternant succés va tenir lloc ahir al Ripollès, on els bombers van localitzar el cos sense vida de dos joves al mig del bosc, al terme de les Llosses. Les víctimes són un veí de Campdevànol, Alfonso Picado Ortega, de 28 anys, i una jove de Manlleu, Mireia Pujols González, de 25 anys. Els seus cadàvers van ser trobats a l'interior del vehicle amb el qual havien anat a la muntanya. Quan passaven pocs minuts de les dues de la matinada, ells mateixos van realitzar una trucada al telèfon d'emergències 112 per demanar ajuda. Van informar que eren al camí de Llentes, que estaven dins del cotxe i que els era impossible moure l'automòbil perquè els havia quedat encallat en un bassal de fang i no podien prosseguir la marxa. A partir d'aquí, es van quedar en el vehicle, on van agafar fred i van engegar la calefacció. Segons les primeres hipòtesis, mentre eren a l'interior del turisme, els joves van morir intoxicats després que es taponés el tub d'escapament quan intentaven dur a terme les maniobres per sortir del toll de fang. Com a conseqüència, els gasos de la calefacció no van poder sortir a l'exterior a través del tub d'escapament, on hi va quedar tot de terra i de fang dipositada. Sense que ells advertissin res, els gasos haurien anat sortint per les ranures del sistema de ventilació, i es van concentrar a dins de l'automòbil. A l'espera dels resultats de les autòpsies, tot indica, doncs, que haurien mort per culpa de la inhalació del monòxid de carboni.

Vistos des de l'helicòpter

Quan els joves van donar la veu d'alerta que s'havien desorientat al llarg de la nit en una pista forestal que havien agafat a Campdevànol, es van mobilitzar immediatament dues dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat. Malgrat que no sabien concretar ben bé en quin punt del camí estaven, sí que van poder donar com a referència que eren al camí de Llentes, que enllaça amb Sant Jaume de Frontanyà, a la comarca del Berguedà. El servei d'emergències va rebre l'avís, concretament, quan passaven deu minuts de les dues de la matinada. D'aquesta manera, es va iniciar la recerca, malgrat que les tasques inicials van ser sense èxit. Els efectius que participaven en el dispositiu van explicar que no van obtenir cap resultat i que van haver d'aturar de manera temporal el rastreig. Van prendre aquesta determinació perquè les dotacions no van poder endinsar-se més al bosc a causa del mal estat en què es trobaven les pistes i els seus camins interiors. L'operació es va interrompre a dos quarts de sis del matí, a l'espera que es fes de dia i que es poguessin enlairar els mitjans aeris.

A 1 quilòmetre d'un mas

Ahir a primera hora es va reprendre l'operació, amb la mobilització de dues dotacions terrestres dels bombers i dos helicòpters, que van resseguir el perímetre des de l'aire. Als helicòpters, hi anava personal dels Bombers del Grup d'Emergències Mèdiques (GEM) i del Grup d'Actuacions Especials (Grae), integrat per experts en rescats en llocs de difícil accés. Mentre estaven sobrevolant la zona, els efectius van interceptar l'automòbil. Es tractava d'un tot terreny petit (un Suzuki Samurai). Els bombers, aleshores, van baixar a terra, i va ser quan van descobrir els cossos sense vida dels dos joves al seu interior. El turisme va ser trobat a tres quarts de deu del matí, en un bosc entre Campdevànol i les Llosses. El cotxe estava en una pista forestal que està situada a un quilòmetre i mig de distància d'un mas anomenat els Llentes, pertanyent al terme municipal de les Llosses. Aquesta masia està deshabitada, com també ho estan diverses masies que hi ha a la zona (abans d'arribar al mas els Llentes, però, n'hi ha un altre que el seu propietari va arreglar i que, en ocasions, sí que està habitat).

En les tasques, també hi van participar sanitaris del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i cinc patrulles dels Mossos d'Esquadra, que s'han fet càrrec de la investigació del cas i de la instrucció de les diligències. A banda, com que el paratge on van aparèixer és de difícil accés, els Mossos i els Bombers van decidir evacuar els cossos de les víctimes en helicòpter. Abans que es realitzés l'aixecament dels cadàvers, els membres de la comitiva judicial també van anar fins allí amb un dels mitjans aeris. Després de dur a terme la inspecció ocular, el jutge va ordenar finalment l'aixecament dels cadàvers a quarts de dues del migdia. Van ser traslladats a l'heliport de Campdevànol, on hi havia els serveis funeraris. I, des d'aquí, els cossos van ser conduïts a l'Institut de Medicina Legal de Girona, on està previst que els forenses els realitzin l'autòpsia. Una pràctica que probablement es farà avui o, com a molt tard, demà.

LES FRASES

Sap molt de greu. És un succés inexplicable, i més tenint en compte l'edat dels dos joves
Pere Prat
alcalde de manlleu
Malauradament, van passar un seguit de circumstàncies indesitjables i sense explicació
Joan Manso
alcalde de campdevànol
2
dotacions terrestres dels Bombers van iniciar les tasques de recerca dimarts a la matinada.
25
anys
tenia Mireia Pujols, veïna de Manlleu. L'altre jove mort és Alfonso Picado, de 28 anys i de Campdevànol.

“No podem entendre què ha passat”

Alfonso Picado residia a la Colònia Pernau de Campdevànol (Ripollès). Havia estudiat a l'institut Abat Oliva i feia de carnisser a Camprodon. L'altra víctima, Mireia Pujols González, havia estudiat el grau de fisioteràpia i vivia a Manlleu (Osona), on treballava en el forn de pa Sant Miquel. L'alcalde de Campdevànol, Joan Manso, va lamentar ahir el tràgic succés i va dir que “tant l'Ajuntament com tot el poble” estan molt afectats. Manso va descriure l'incident com “un seguit de circumstàncies indesitjables i sense explicació”, i va afegir que “no poden entendre què ha passat”. En el mateix sentit, el batlle de Manlleu, Pere Prat, va donar el condol a les famílies. “Sap molt de greu perquè s'ha tractat d'un succés inexplicable, i més tenint en compte l'edat dels joves.”

Els bombers creuen que les víctimes van entrar a la muntanya a través d'una pista a la qual s'accedeix des de Campdevànol. En aquest punt, hi ha instal·lat un rètol que indica que està prohibit el pas i que hi ha una barrera a 1.500 metres de distància. El sender que van prendre es converteix al cap de pocs quilòmetres, a més, en una pista forestal que està enfangada. D'altra banda, al camí de Llentes, on van ser localitzades les víctimes, també s'hi pot arribar des d'un altre accés que hi ha a les Llosses i que va a parar a Sant Jaume de Frontanyà. En tota aquesta zona, de fet, hi ha diversos camins que es comuniquen. Bosc endins, en no haver-hi pràcticament cap mas que estigui habitat, hi ha indrets de molt difícil accés per manca de manteniment.

R.E.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia