Successos

Troben il·lès l 'ancià perdut a Ripoll que ha dormit tres nit al bosc

Josep Pont i el seu gos, que no el va abandonar en cap moment, van ser trobats ahir al matí caminant per la carretera de Les Llosses

Desaparició amb final feliç. Josep Pont Cirera, l'home de 83 anys del mas Malets de Ripoll, que estava desaparegut des de dilluns a la tarda quan va sortir a passejar i a caçar bolets va ser trobat sa i estalvi ahir. Ha dormit tres nits al bosc i durant aquest temps només ha begut aigua i no ha menjat, però no tenia cap lesió, i tot i que se'l va portar a l'hospital de Campdevànol, va ser per qüestió de protocol, no pas perquè necessités assistència mèdica. Tot i que es va desorientar de la ruta i va perdre la referència d'on quedava casa seva, cosa que el va fer errar per camins equivocats, sempre va ser conscient del temps que havia passat fora.

Després de tres dies d'intensa recerca pels volts de casa seva, al barri del Remei, i la muntanya del Catllar, ahir al matí un conductor, fill del cap dels agents forestals del Ripollès, va veure Josep Pont i el seu gos caminant per la carretera de les Llosses, a l'altura del trencant de la pista de Vallespirans, a uns cinc quilòmetres aproximadament de casa seva. El conductor li ha preguntar on anava i ell ha dit que cap a Ripoll, però en realitat caminava en sentit contrari. Tot i aquesta desorientació geogràfica, l'home estava bé de salut i conscient que feia tres dies que era fora de casa. Quan el van trobar, anava amb un dels gossos que l'acompanyaven dilluns a la tarda quan va marxar de casa. Un dels gossos, el mascle, va tornar el mateix dilluns a casa seva. En canvi l'altre, una gossa que li ha estat fidel durant aquests dies que ha estat rondant pels boscos, es va negar a pujar al cotxe dels serveis d'emergència que es va endur el seu amo. Per convèncer el gos va ser necessari que anés a recollir-lo a peu de carretera el nét de Josep Pont, i llavors
l'animal va acceptar pujar al vehicle i va tornar cap a casa.

Durant aquests tres dies de recerca, els equips d'emergència van fer servir gossos ensinistrats que van intentar seguir el rastre de Josep Pont. Els gossos van trobar el rastre en diverses ocasions per camins on habitualment anava l'ancià, però no van aconseguir trobar la pista bona d'ell i la gossa que l'acompanyava.

Segons el que va explicar Josep Pont als equips d'emergència que el van atendre, durant tot el temps que ha estat perdut ha passat els dies caminant, intentant trobar el camí cap a casa seva, i quan es feia de nit buscava un lloc prou arrecerat i poc humit per poder-la passar, sense patir gaire fred. “Josep Pont és un supervivent nat”, remarcava ahir Enric Cano, cap dels Bombers de la Generalitat a les comarques gironines.

Ni cas de l'helicòpter

Els bombers tenen previst entrevistar-se amb Pont d'aquí uns dies perquè els expliqui exactament com ha viscut aquest temps perdut per utilitzar la seva experiència com a pauta d'actuació en les recerques de possibles desapareguts amb un perfil similar al d'aquest home.
Josep Pont va explicar als seus rescatadors que algun cop havia vist l'helicòpter que sobrevolava prop d'on era ell, però no va pensar que l'aparell anés a buscar-lo i no va fer res per fer-se veure. La troballa de Josep Pont sa i estalvi ha estat tot un esdeveniment a Ripoll, on la gent s'havia abocat en la recerca. A part dels equips d'emergència, mossos, bombers, agents rurals, policies locals, dijous es van presentar 80 persones voluntàries per ajudar a buscar-lo.

LA FRASE

Josep Pont és un supervivent nat
Enric Cano
cap dels bombers de la generalitat a les comarques gironines

LES XIFRES

83
anys
té l'home que ha sobreviscut tres nits dormint al bosc.
3
nits
al bosc ha passat Josep Pont des que dilluns es va perdre fins que ahir el van trobar.

Ancians supervivents al bosc

Les tres persones que aquest any s'han perdut caçant bolets eren persones grans i totes han estat localitzades sanes i estàlvies. El 13 d'octubre es va perdre un veí d'Albanyà de 75 anys que té una important sordesa. Tot i que es van mobilitzar els equips d'emergència i l'helicòpter i tot, l'home va tornar pel seu propi peu. El 15 d'octubre una dona francesa de 88 anys i veïna d'Empuriabrava es va perdre mentre caçava bolets a Maçanet de Cabrenys. La van trobar l'endemà a uns dos quilòmetres del poble. Havia hagut de passar la nit al ras però es va resguardar en una zona arrecerada i estava sana i estàlvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia