Successos

La Policía Nacional deté 581 pròfugs buscats pels jutjats

En un any, han estat expulsats 105 delinqüents que actuaven a les comarques gironines i que, en total, acumulaven 516 causes judicials

Des de l'agost, s'han controlat 58 trens d'alta velocitat

L'Auditori de Girona va ser l'escenari ahir de l'acte institucional del Dia dels Àngels Custodis, patrons de la Policía Nacional. Com és habitual, durant la festivitat es va aprofitar per fer balanç del treball del darrer any, així com per distingir els efectius que han destacat per la seva tasca, per algun servei concret o pels anys de pertinença al cos. El comissari provincial, José Sígfrid Juan Ferragut, va ser l'encarregat de desgranar els resultats. Va detallar que, entre l'octubre del 2013 i el setembre d'aquest any, han estat detingudes 553 persones que eren reclamades per algun jutjat d'arreu de l'Estat espanyol. A aquesta dada, s'hi ha d'afegir l'arrest de 28 més, als quals els constava una ordre europea de detenció i entrega o que estaven en crida i cerca en l'àmbit internacional.

Ferragut, alhora, va subratllar que es continua treballant amb esforç per treure de circulació els reincidents: un objectiu que es té marcat com a prioritari per millorar la seguretat ciutadana. Entre el setembre del 2013 i l'agost, la Brigada d'Estrangeria i Fronteres va expulsar 105 delinqüents habituals que actuaven a les comarques gironines i que, en total, acumulaven 516 causes judicials. En 17 dels casos, eren ciutadans que van ser condemnats i a qui el tribunal va commutar la pena de presó per la seva expulsió del territori.

Delinqüència itinerant

La Policía Nacional, com a encarregada de controlar les fronteres, ha impulsat enguany el pla operatiu contra la delinqüència itinerant, que té com a finalitat combatre els delictes comesos per grups organitzats que tenen una important mobilitat per dificultar que se'ls segueixi el rastre. El pla té la implicació de més de 3.500 agents de la policia espanyola arreu de l'Estat. En el cas de les comarques gironines, els controls se centren, sobretot, a la Jonquera, un dels punts més concorreguts per la seva proximitat amb l'Estat francès. En aquests dispositius, s'han controlat 9.834 vehicles, s'han identificat 20.165 persones, s'han intervingut 28 cotxes implicats en fets delictius, s'han detingut 96 persones, s'han comissat 10 armes de foc o simulades, s'han requisat 360 armes blanques o objectes perillosos, s'han aixecat 10 actes pel decomís de diners i s'ha requisat droga en 261 ocasions.

La col·laboració transfronterera, a més, s'ha reforçat amb les patrulles mixtes, realitzades amb agents francesos. Des del gener, s'han efectuat 32 patrullatges en punts fronterers i 58 controls en trens d'alta velocitat, que recorren el trajecte entre Girona i Narbona. També a l'aeroport de Girona s'han arrestat 80 passatgers en un any, s'han intervingut 71 documents falsos i s'ha denegat l'entrada a 39 persones.

Una altra de les competències del CNP és l'expedició de documentació. En el darrer exercici, han emès, entre altres coses, 85.855 DNI, 34.067 passaports i 11.614 targetes de residència a estrangers. El cos té, segons Ferragut, una cobertura acceptable pel que fa a nombre d'agents, però la plantilla és “deficitària” en personal administratiu. Per això, va demanar que, un cop millori la situació econòmica, es tingui en compte que cal cobrir aquests llocs de treball.

Rescat a Llançà

En la tanda de condecoracions, entre els membres del cos que en van rebre una al mèrit policial hi va haver l'inspector en cap Leo Martínez (destinat a la policia científica), i Antonio Bragado, cap de la brigada d'estrangeria. Per la seva col·laboració, també es va atorgar una placa de reconeixement al cap de la policia local de Salt, l'inspector Antoni Marco, i al sotsinspector Carles Aparicio, de la comissaria dels Mossos, també de Salt. A més, es va distingir una parella d'agents de la Policía Nacional que es trobaven fora de servei a la platja de Cap Ras de Llançà, i que van rescatar un bussejador que va ser atropellat per una llanxa, que va fugir. L'envestida va causar a l'home un tall que gairebé li va suposar l'amputació d'un braç. El subdelegat del govern a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va ser l'encarregat de cloure l'acte. En el seu parlament, va recordar que “no hi ha llibertat sense seguretat” i va instar els efectius a “complir i a fer complir la llei”.

LA XIFRA

703
arrestats
hi ha hagut per haver infringit la llei d'estrangeria entre el setembre del 2013 i l'agost d'aquest any.

LA FRASE

Malgrat la crisi, el continu esforç dels membres del cos ha fet que assolim els objectius marcats
José Sígfrid Juan Ferragut
comissari provincial del cos nacional de policía (cnp) a Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia