Successos

Estafen a dojo amb un fals caixer que clona targetes

Trenta-dos usuaris del caixer del Banc Popular del carrer Major de Salt denuncien que els han tret diners

El Banc Popular anul·la per precaució les targetes usades en cinc dies “perillosos”

El caixer automàtic de l'oficina del Banc Popular del carrer Major, 34-36 de Salt ha servit perquè una banda d'estafadors professionals buidés els comptes de desenes d'usuaris que van operar al caixer sense adonar-se que hi havien posat un giny damunt que va servir per clonar-los les targetes. Fins ahir els Mossos havien rebut 32 denúncies d'usuaris que van operar sense adonar-se de la manipulació del caixer i es van trobar que els carregaven imports per compres o reintegraments que ells no havien efectuat, en alguns casos des dels Estats Units.

Un dels denunciants és un veí de Vilablareix que el divendres 30 de maig va anar al caixer per treure 110 euros amb la targeta. No va notar res anòmal. El dilluns a la nit va rebre al mòbil uns missatges del departament de seguretat seu banc, que li deia que truqués a l'entitat perquè havia detectat que la seva targeta havia efectuat “operacions poc habituals”. Concretament, li comunicaven que s'havia fet un càrrec de 500 dòlars i un altre de 200 dòlars des d'una oficina de Chicago. L'endemà, l'usuari va trucar al seu banc i va confirmar el que sospitava: que havia estat víctima d'una estafa bancària, segons tots els indicis perpetrada per uns hackers que havien manipulat el caixer, sense que el Banc Popular en tingués tampoc cap sospita, per robar-li les dades de la seva targeta i poder-la clonar. L'usuari ha presentat la corresponent denúncia als Mossos d'Esquadra (imprescindible perquè la seva entitat li reemborsi els diners que li han robat). Els Mossos fins ara han rebut un total de 32 denúncies d'usuaris del caixer del Banc Popular del carrer Major de Salt, però se sospita que els estafadors també podrien haver clonat targetes en altres caixers del Banc Popular, com ara el del carrer La Salle de Girona. Com a mesura de precaució, el Banc Popular ha avisat els seus clients que havien operat en aquest caixer entre el 30 de maig i el 2 de juny i els ha anul·lat la targeta com a mesura preventiva, encara que els clients no haguessin patit cap usurpació de diners, perquè hi ha risc que els hagin clonat la targeta tot i que els lladres encara no l'havien utilitzat.

Els Mossos han obert una investigació per intentar aclarir qui, quan i com va manipular els caixer per clonar les targetes. Tot fa pensar que en aquesta ocasió el sistema que van fer servir els estafadors va ser col·locar un fals caixer damunt del caixer veritable. Un giny que sol ser molt perfecte, perquè l'usuari no detecta que està operant sobre un doblat de l'aparell. Normalment, els estafadors posen una microcàmera en algun punt del caixer (en un dispensador de fullets, per exemple) a través de la qual capten el número secret quan l'usuari el tecleja. En altres ocasions, el parany col·locat pels hackers disposa d'un sistema que capta a través d'un teclat clònic el número secret i el transmet per SMS a un telèfon dels estafadors. Les bandes que fan aquesta mena d'estafes solen estar molt ben organitzades i tenen operaris a l'estranger, de manera que fent la clonació i les extraccions de diners en un altre país tenen més fàcil escapar-se de la policia. El sistema de posar un doble caixer per clonar targetes no és nou. Ja el 2006, en un dels controls de l'operació Pirineus, es va detenir tres nois romanesos que duien al cotxe un d'aquests falsos caixers preparat.

LA XIFRA

32
usuaris
d'un caixer del Banc Popular han denunciat que els han clonat la targeta.

LA DATA

28.05.14
és el primer dia
que se sospita que els lladres van tenir el giny posat i el 2 de juny, el darrer dia “perillós”.

Tenir els ulls oberts i tapar sempre els números

El sistema del doble caixer que utilitzen els estafadors per clonar les targetes és realment molt difícil de detectar, però hi ha unes precaucions, recalquen els Mossos, que s'han de tenir sempre en compte a l'hora d'operar als caixers, una autèntica activat de risc per a la butxaca. És bàsic tapar amb una mà el teclat quan amb l'altra es teclegen els números del PIN. Aquesta mesura s'ha d'aplicar si es veu algú que ronda de manera sospitosa, però també encara que no hi hagi ningú, perquè alguns estafadors posen una càmera minúscula en algun punt del caixer per enregistrar el marcatge dels números i usurpar el PIN. Hi ha altres enginys per estafar als usuaris dels caixers. Un d'ells és l'anomenat llaç libanès. Per perpetrar aquesta estafa, posen un dispositiu mecànic o un tros de silicona a la ranura dels caixers automàtics amb el propòsit de retenir-hi les targetes de crèdit. Quan la víctima intenta recuperar la targeta, arriba un dels estafadors per ajudar-la i li demana el número secret amb la finalitat que la targeta surti de la cavitat. Evidentment, el caixer no la hi retorna, i quan l'usuari incaut se'n va de la sucursal, els delinqüents recuperen la targeta i, com que han obtingut prèviament la clau personal, treuen diners del compte. Per això, cal no refiar-se mai de ningú que s'ofereixi a ajudar i, en cas que el caixer no torni la targeta, no s'ha de marxar i s'ha d'avisar la policia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia