Successos

Un mosso fals assalta un pastor al Torn, dispara un tret, el roba i l'extorqueix

L'assaltant, que actuava a les ordres d'un home que exigia cobrar un presumpte deute de fa vint anys, va amenaçar de matar-lo i d'enterrar-lo dins d'un clot

Estrany assalt violent, amb tret a l'aire inclòs, perpetrat contra Josep Sunyer, un pastor de 78 anys del Torn, per un home armat que s'identificava com un agent dels Mossos d'Esquadra i vestia una indumentària per semblar-ho. El suposat mosso actuava a les ordres d'un altre home, conegut de la víctima, que no va sortir del cotxe, i que exigia el cobrament d'un presumpte deute de fa vint anys per vuit bales de palla no cobrades.

“Coneixes aquest uniforme? Sóc mosso d'esquadra, sóc el nebot d'aquest home. Venim a buscar diners.” Són les paraules que va etzibar l'assaltant (un home d'uns quaranta anys, baix, rodanxó i de cabells curts) a Josep Sunyer, que viu sol a Can Gibert, al Torn, un nucli de Sant Ferriol, situat entre Santa Pau i Sant Miquel de Campmajor. Era un dissabte a la tarda, el 19 d'abril. L'home que es va identificar com un mosso va arribar per la carretera que ve de Santa Pau al volant d'un turisme blanc, i al costat hi anava un home gran que Sunyer coneix perquè hi havia tingut tractes pel menjar del bestiar. Sunyer pasturava el ramat i el suposat mosso li va clavar una empenta, el va fer caure a terra i després, per demostrar-li que l'assalt era seriós, va disparar un tret a l'aire. “No et pensis que és de fogueig!”, li va dir abans de disparar. I després, l'amenaça: “Dóna'ns els diners i no diguis res a ningú. Si xerres et fotem un tret i t'enterrem en un clot”, li va dir assenyalant cap al riu. Sunyer va dir que aniria a buscar diners i va pujar a peu cap a casa seva, a pocs metres del prat. El fals mosso i el pretès deutor van anar fins a la casa en cotxe. Allà, Sunyer els va donar 200 euros que va treure de la cartera. Però l'home uniformat li va arreplegar la cartera i li va agafar tots els diners que hi quedaven: 200 euros més. I el va escridassar quan va veure que tenia una targeta dels agents rurals. Abans de marxar li van dir que tornarien un altre dia i que tingués preparats 1.000 euros. I li van recalcar que no digués res a ningú.

Durant dies Sunyer no va dir res. La setmana passada va rebre dues trucades de l'home que es feia passar per mosso i en una de les quals li va dir que li havia rebaixat el deute i que tingués preparats 500 euros, en lloc de 1.000. I dissabte passat va tornar a sonar el telèfon de Can Gibert. Aquest cop no era el mosso, sinó l'home que li dóna ordres per cobrar aquells deutes de fa dues dècades, que volia saber si tenia els diners a punt. Però aquell dia no va agafar el telèfon Sunyer, sinó la seva germana, que estava de visita. La dona no va veure clara la trucada d'aquell emissari i va demanar explicacions al seu germà. Sunyer, tot i que tenia por, finalment va explicar a la família que l'havien assaltat i que el continuaven extorquint. I la família va anar a denunciar el cas als Mossos, que s'han posat a treballar per identificar l'assaltant que diu que és mosso. A l'altre home, el que no va sortir del cotxe, des d'on reia contemplant l'actuació del sicari, Sunyer ja l'ha identificat amb tota seguretat, perquè el coneix, tot i que feia temps que no el veia. Sunyer espera que els Mossos els identifiquin i els parin els peus perquè no tornin més. “Van dir que vindrien un dia d'aquesta setmana”, diu.

Comparació amb mossos de debò

Els Mossos han demanat a Sunyer que faci una descripció exacta de la indumentària que duia l'autoanomenat mosso per comprovar si pot ser un uniforme o una disfressa. Sunyer els va explicar que l'assaltant duia una vira de davant de l'uniforme i que era com el que “els Mossos duien abans”. La descripció inicial va confondre els Mossos més que ajudar-los, i han optat per exhibir un agent uniformat de debò davant de Sunyer perquè assenyalés si la indumentària era igual i també si l'arma reglamentària era com la de l'assaltant. Sunyer hi veu diferències, tant pel que fa a la roba com a la pistola, ja que diu que la de l'assaltant era de canó més llarg i metall més brillant. Els Mossos han rastrejat la zona on l'assaltant va disparar per veure si hi trobaven cap beina i també el camp per si hi descobreixen cap bala. De moment, el resultat ha estat nul, però han de fer més inspeccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia