Successos

rescat

Troben els cossos dels dos ocupants de l'ultralleuger

Un robot submarí els localitza dins de la cabina de l'aparell, que estava enfonsat davant del cap de Norfeu

Els equips de rescat tenen previst recuperar els cadàvers de l'aigua a partir d'avui

Agents del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i dels Mossos d'Esquadra van localitzar ahir a Roses els cossos dels dos ocupants de l'ultralleuger que va desaparèixer el desembre passat a l'Empordà. Els equips de rescat van tornar ahir a la zona on dimecres al migdia un pesquer va capturar accidentalment amb les seves xarxes l'aparell del fons marí però no el va poder retenir perquè li va tornar a caure a l'aigua pel pes. Amb l'ajuda d'un robot submarí de l'embarcació Bon pigall, de la fundació privada Argo Maris, que es va submergir a una profunditat de 89 metres, van poder trobar les restes de l'aparell amb els cossos dels tripulants dins de la cabina. En les imatges, un dels cossos es veu clarament, i de l'altre només es poden apreciar les cames. Per tant, és clar que dins l'aparell hi són tots dos. Es tracta d'Antonio Marcos Nadal de Anzizu, veí de Barcelona que era alumne de vol i que el dia de la desaparició es va enlairar amb el seu ultralleuger juntament amb Joana Romo Navarro, de 48 anys, veïna de Torroella i una experimentada instructora de vol.

Complexitat del rescat

De les imatges del robot submarí també es desprèn que l'aparell està pràcticament sencer, només li falta alguna part de la cua. Enganxat al voltant de l'aparell hi ha el paracaigudes, que és un element de seguretat de l'ultralleuger i no pas un paracaigudes personal. Això fa sospitar que els tripulants el van desplegar per algun problema de l'ultralleuger. Aquest paracaigudes ha quedat embolcallant la cabina on hi ha atrapats els cossos, i és precisament la tela d'aquest paracaigudes i la mala visibilitat del fons del mar el que va dificultar la visibilitat de la cabina durant la primera immersió, que es va fer dimecres a la tarda i que tan sols va permetre comprovar que al lloc hi havia l'ala de l'ultralleuger.

Després d'analitzar la situació tècnica i les possibilitats d'extracció de l'aeronau, es va activar el grup de busseig tècnic a gran profunditat de la Guàrdia Civil, a causa de la complexitat i la dificultat dels treballs de rescat. Per aquest motiu, han viatjat fins a Roses dos agents de Madrid, tres bussos especialitzats més d'Osca, dos de Valladolid, així com el caporal de l'Estartit, Fernando Aguirre, que també forma part d'aquest equip i que és el responsable de l'operatiu de rescat dels cossos a Roses. El grup de busseig tècnic a gran profunditat de la Guàrdia Civil està especialitzat a baixar a profunditats de cent metres, utilitzant ampolles d'una mescla de gasos: oxigen, nitrogen i heli. Aquesta mescla els permet estar quinze minuts a molta profunditat. Així mateix, la unitat especialitzada de la Guàrdia Civil té el suport d'una cambra hiperbàrica mòbil que han dut fins a Roses.

Està previst que avui comencin les tasques de recuperació dels cossos del fons marí. Concretament, el que faran serà extreure del fons de l'aigua la cabina on hi ha els dos cossos. Ho faran amb unes cordes metàl·liques que els submarinistes de la Guàrdia Civil enganxaran a l'aparell. Un cop reflotat, hi enganxaran uns flotadors i una embarcació remolcarà l'ultralleuger fins al port de Roses. Allí els esperarà una comitiva judicial amb un metge forense i procediran a treure els cadàvers dels tripulants. Els equips de rescat hauran de treballar amb cura per preservar totes les proves necessàries per a la investigació.

S'hauria accidentat allà

De les primeres investigacions es desprèn la hipòtesi que l'ultralleuger va tenir l'accident al mateix lloc on s'ha trobat. El pes de l'aparell, la falta de tempestes de mar de fons i la profunditat a què es troba fan pensar que no s'hauria mogut del lloc on es va estavellar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia