Successos

successos

S'escapen cinc vaques més i les han de treure de l'N-260, entre Colera i Portbou

En van haver de perseguir una al llarg de mig quilòmetre

Tres persones que van ser atacades divendres per un animal del mateix ramat presenten denúncia

Nou incident protagonitzat per cinc vaques que formen part del mateix ramat que la que es va escapar divendres passat de la muntanya de Colera on estava pasturant i va anar caminant fins al centre urbà de Portbou, on va atacar un turista francès, una veïna de la població i una nena. Diversos conductors que ahir al matí es dirigien cap a la feina, així com un autobús escolar que portava els alumnes a l'institut de Llançà, es van trobar quatre dels animals molt a prop del túnel que hi ha a l'N-260, entre Colera i Portbou. Un dels conductors va donar la veu d'alerta al segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Portbou, Trino Martínez, que es va adreçar ràpidament a la zona. El regidor va participar en les tasques per aconseguir treure les quatre vaques del mig de la calçada, juntament amb vigilants municipals, un membre de la brigada, agents de la Guàrdia Civil i l'amo del ramat, que està compost per onze vaques i quatre vedells.

Mentre intentaven reconduir-les perquè s'enfilessin una altra vegada cap als prats de Colera d'on havien fugit, es va tallar el trànsit i se'ls va barrar el pas amb l'ajuda dels cotxes. Quan per fi van entrar a un passallís lateral de la via, una cinquena vaca es va espantar pels lladrucs d'uns gossos, va irrompre de sobte a l'N-260 i va començar a córrer. Van perseguir-la per la carretera al llarg de mig quilòmetre, fins que es va desviar per un camí de gran recorregut (GR) que transcorre pel terme de Colera.

Quatre punts al clatell

Divendres passat a la tarda, una vaca del mateix ramat que estava pasturant en una muntanya de Colera també va fugir, va baixar fins a l'N-260, va continuar caminant durant un tram en paral·lel a la via i va acabar plantant-se a Portbou. Tres de les persones que van ser envestides per l'animal durant la incursió han presentat una denúncia pels fets als Mossos d'Esquadra –dues d'elles han aportat els corresponents certificats mèdics–. Es tracta d'un turista francès, una veïna de la població i els familiars d'una nena, originaris de l'Argentina.

Qui primer es va creuar amb la vaca va ser una senyora gran que s'adreçava al centre de dia. L'animal s'hi va acostar, però va marxar pels crits de la dona i va anar fins al final del port. En girar cua i tornar, va topar amb uns turistes francesos. D'aquest grup, va fer caure a terra un home d'uns 60 anys, que va ser traslladat amb múltiples contusions a l'hospital de Figueres. D'altra banda, al carrer Miquel Cabré va trepitjar i va fer caure una veïna que portava la filla al col·legi. La dona es va posar a davant de la menor per protegir-la. La nena va tenir una crisi nerviosa i, a més, una altra menor també es va amagar darrere la dona. L'afectada es va fer un fort cop al cap en picar contra la vorera i va ser evacuada a l'hospital, on li van fer quatre punts de sutura a la zona del clatell. I, finalment, una nena d'11 anys que era al costat de la Rambla es va trobar amb l'animal i, tot i que no li va ocasionar lesions, des de llavors li costa dormir per l'espant.

El vaquer creu que aquesta vaca va marxar per intentar localitzar el seu vedell, ja que no el troben, i sospita que podria haver seguit el seu rastre. L'animal forma part d'un ramat que passa l'estiu a la vall de Camprodon i, quan allà hi ha neu, el govern català dóna l'autorització perquè pasturin pel paratge del cap de Creus. L'alcalde de Portbou, Josep Lluís Salas, va avançar que des de l'Ajuntament enviaran una carta de queixa a la Generalitat per evitar que es produeixin episodis similars. “Reclamarem que s'augmentin les mesures de seguretat. Ha sigut un any molt plujós i, probablement, s'haurien de reforçar les estaques del tancat per tal que els animals no marxin”.

LA DATA

17.05.13
Dues ambulàncies del SEM
van atendre els ferits; dos van ser duts a l'hospital i una nena, al CAP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.