Successos

tribunals

Mig any de presó per a dues hoteleres de Besalú que van simular un robatori

També se'ls ha imposat una multa de 2.700 euros i hauran d'indemnitzar l'asseguradora amb 5.723 euros

El germà de les acusades ha estat absolt

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha condemnat a sis mesos de presó dues germanes de Besalú, Carme i Rosa Ventura Teixidor, per haver simulat que els havien robat objectes i mobiliari de l'hotel Resort Can Güell, situat a Sant Ferriol, amb l'objectiu d'estafar la companyia asseguradora. Les acusades gestionen l'establiment a través de la societat mercantil Cal Parent, de la qual són sòcies i conselleres delegades. El tribunal, en canvi, ha absolt el seu germà Francesc Xavier, que havia estat director general d'Urbanisme. Tot i que també és soci del grup Cal Parent, en la sentència es recull que no ha quedat acreditat que participés de manera directa en els negocis d'hostaleria que dirigien les seves germanes: “No tenia cap funció executiva ni de decisió. Es dedica a la seva professió d'arquitecte. Malgrat que en el judici va reconèixer que havia acompanyat la seva germana Carme a interposar la denúncia als Mossos d'Esquadra i estava al corrent de les dificultats econòmiques de l'hotel, això no és suficient per concloure que es va posar d'acord amb elles per fingir el robatori amb força.”

En la sentència, s'exposa que, a causa de la delicada situació per la qual passava l'hotel Resort Can Güell, va entrar en concurs de creditors el 20 d'abril del 2010. Per aconseguir una injecció econòmica per salvar el negoci, Carme i Rosa Ventura van planejar fer creure que uns lladres havien saquejat el complex. El 16 de desembre d'aquell any, Carme va denunciar els falsos fets a la comissaria dels Mossos d'Olot, on va detallar que el robatori havia tingut lloc durant la nit del 14 al 15, i que el valor dels efectes sostrets pujava a 350.000 euros aproximadament.

Una part de les pertinences que suposadament els havien robat van ser localitzades posteriorment al mateix hotel Resort Can Güell, així com en dos altres establiments que també són de la família: l'hotel Fonda Siqués i el Tallaferro, que són a Besalú. A més, en la llista que les denunciants van entregar a la policia, hi van incloure material que mai no havia estat a Can Güell, i van valorar alguns objectes amb un preu superior al de la compra.

Amb l'ànim d'obtenir un benefici econòmic, el 3 de gener del 2011 van presentar una reclamació a l'asseguradora Groupama, per un import que les acusades al final van fixar en 72.429,89 euros. No van percebre aquests diners, però, perquè la companyia va refusar el sinistre en sospitar que es podia tractar d'un frau.

Un saqueig massa curós

Entre els aspectes de la versió de les imputades que no quadraven al tribunal hi ha el fet que a la porta de l'hotel que estava forçada no hi havia cap petjada ni senyal d'arrossegament del material, malgrat que entre els efectes desapareguts hi havia mobiliari voluminós, com ara butaques, sofàs de tres places, taules i cadires. A la policia, a més, els va cridar l'atenció que els presumptes lladres s'haguessin emportat efectes de la tercera planta, quan n'hi havia d'idèntics a la primera planta que haurien estat més fàcils d'agafar. “Hi havia coses incongruents. Els equips electrònics estaven desconnectats amb molta cura i faltaven objectes d'escàs preu, com ara plantes o gerros, mentre que no havien tocat quadres de cert valor.”

Per tot plegat, l'Audiència ha condemnat a mig any de presó Carme i Rosa Ventura, que hauran de fer front a una multa de 900 euros per un delicte d'intent d'estafa. Els ha imposat, a més, una multa de 1.800 euros per simulació de delicte. I, en concepte de responsabilitat civil, hauran d'indemnitzar Groupama amb 5.723,30 euros.

LA XIFRA

11
mesos
de presó i una multa de 5.250 euros és el que demanava el fiscal per a cadascun dels tres germans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.