Successos

Botiguers ‘versus' prostitutes

Els amos de negocis de la Jonquera es reuneixen per valorar si fan accions perquè es tanqui el bordell

L'alcaldessa va tractar la problemàtica amb el conseller d'Interior

“Hi ha ciutadans que estan agafant por de venir al municipi”
“La Jonquera no és l'aneguet lleig de Catalunya com molts pinten”

Els efectes col·laterals que de retruc pateixen alguns establiments de la Jonquera per la sensació d'inseguretat generada pel seguit d'atacs que uns desconeguts van començar a perpetrar contra el macroprostíbul Paradise a mitjan mes passat estan inquietant els responsables de part dels negocis locals, que ja s'estan mobilitzant. Per intentar buscar solucions a la problemàtica i valorar si és necessari emprendre accions per reclamar el tancament del bordell, ahir es va dur a terme una reunió entre els botiguers, que va ser a porta tancada. La trobada, que va començar a les vuit del vespre als porxos de Can Laporta, va ser impulsada per l'Associació de Comerciants de la Jonquera. La presidenta de l'entitat, Beatriu Artigas, va manifestar que la iniciativa tenia com a objectiu, principalment, “buscar un diàleg entre tots”, tenint en compte que abans va tractar l'assumpte amb diferents empresaris i va copsar que hi havia “molta disparitat d'opinions”.

Artigas considera evident que l'alarmant situació que s'ha originat a l'entorn del Paradise els està afectant, fins a l'extrem que “hi ha ciutadans que estan agafant por de venir a la Jonquera”; i afegeix que des de la societat civil es demana que es mogui fitxa. Critica, a més, que alguns dels comerços de l'Estat francès han aprofitat el que ha passat al Paradise per engegar una campanya despectiva cap al comerç de la població coincidint amb les compres de Reis. “Som una potència forta per Catalunya. Sempre ens hem guanyat la vida treballant; som comerços que obrim 365 dies l'any, i que només sortim pel tema de la prostitució t'indigna”, denuncia. “S'està creant una alarma social i mala fama dient que la Jonquera és perillosa, quan no ho és. No som l'aneguet lleig de Catalunya com molts pinten. Tenim els mateixos problemes que altres municipis del país.” La presidenta de l'entitat conclou, a banda, que ara s'haurà de reunir la junta de l'associació per si es tira endavant alguna de les propostes. Si és així, les accions es faran saber a les forces de seguretat i a l'Ajuntament, per anar tots a l'una amb el consistori si acaba prosperant la idea de sol·licitar el tancament del club.

El propietari del Paradise, José Moreno, va estar valorant assistir a la reunió, però finalment no hi va participar i va deixar l'assumpte a mans del seu comptable. Va subratllar, no obstant, que està totalment disposat a col·laborar amb els comerciants i a impulsar allò que li demanin, sempre que estigui a les seves mans. Va recordar que ha reforçat les mesures de seguretat del club, on ha començat a instal·lar 12 càmeres noves al seu perímetre: “També tinc quatre vigilants més. Tres treballen durant el matí i tretze des que obrim a la tarda fins a les quatre de la matinada. L'Ajuntament ens ha concedit un permís per fer més alta la tanca que envolta el Paradise de manera provisional, que pujarem entre 3 i 4 metres.”

Continuar els controls

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, també es va reunir dimarts a la tarda a Barcelona amb el conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, per tractar també la problemàtica que envolta el controvertit bordell. La convergent manifesta que no van debatre el possible tancament del Paradise, ja que “el seu amo disposa de tots els permisos i el negoci s'empara dins del marc legal”. Va aprofitar la trobada per traslladar al titular d'Interior la sensació d'inseguretat que es viu a la Jonquera i la por dels comerciants arran dels atemptats al club: “Aquests episodis ens poden fer perdre els clients potencials que tenim del sud de l'Estat francès. Es va acordar que tant des de la Generalitat com a àmbit local es continuaran fent els controls pertinents al Paradise. I, d'altra banda, s'està estudiant posar càmeres de seguretat en diversos punts del terme, així com mesures per reforçar la vigilància als aparcaments de camions.”

La incògnita dels atacs

Continua sent un misteri qui hi ha al darrere dels atemptats contra el macrobordell. Aquests atacs van començar el 12 de desembre, quan dos encaputxats que anaven en una moto robada van llançar al magatzem del club una motxilla amb un artefacte que va explotar i va ocasionar destrosses en un bany –a l'entrada també hi van tirar una segona bomba, que no va esclatar–. Deu dies després, a davant del Paradise, quatre individus armats van deixar abandonat un vehicle carregat amb un quilo de dinamita connectat a dues bombones de butà, que els artificiers del Tedax van desactivar. A més, la nit de Cap d'Any van haver de desallotjar un miler de persones del prostíbul després que els Mossos d'Esquadra de Figueres rebessin una trucada enregistrada en què es repetia que hi havien posat una bomba que explotaria durant les campanades. L'avís, que finalment va resultar ser fals, va aconseguir buidar durant unes hores el club. I, entre els dos últims casos, uns desconeguts van fer arribar als cossos policials i també a mitjans de comunicació un correu electrònic en què es llegia textualment que si Moreno no pagava els deutes li farien explotar fins a l'última pedra del negoci.

LA DATA

12.12.2012
Dos encaputxats
que anaven en una moto robada van llançar dos artefactes explosius al Paradise.

Investiguen l'entorn del client mort al club a l'abril

Tura Soler / Óscar Pinilla/ Gisela Pladeveya

Mentre s'adopten mesures per evitar un altre atemptat i pal·liar-ne els efectes, els Mossos continuen la investigació per localitzar-ne els misteriosos autors. Van llançar dos explosius el 12 de desembre al prostíbul, també van col·locar un cotxe bomba el dia 23 que no va esclatar i han enviat amenaces (el correu electrònic fet arribar a periodistes i policies, així com la cinta enregistrada passada per telèfon a la comissaria dels Mossos de Figueres). Com que l'amo del club, José Moreno, no aporta cap dada per explicar d'on vénen les amenaces i afirma que no té deutes (com per contra asseguren els amenaçadors), s'estudien totes les hipòtesis, des de l'extorsió pura i dura fins a la possibilitat que algun client insatisfet reclami pel maltracte rebut. En aquesta línia, s'investiga l'entorn del client que el 12 d'abril va morir per una fallada cardíaca després d'un incident que va començar amb una prostituta a l'habitació, va continuar amb els vigilants i va acabar quan l'home va morir a mans del personal del SEM mentre el sedaven. El client, Alain Chaboun, de 43 anys, provenia de la població d'Alès, prop de Nimes, a 276 km de la Jonquera. S'indaga si algú exigeix algun pagament per aquesta mort esdevinguda tècnicament per “disfunció elèctrica coronària” i després de la ingesta desmesurada d'alcohol i cocaïna, però durant un incident al club. Moreno i la seva empresa diuen que ningú els ha fet cap reclamació per l'afer de la mort de Chaboun, de la qual –creuen– no tenen cap responsabilitat. Els autors de l'atac del dia 12 van fer servir una moto robada prop de Montpeller, a la qual van posar plaques sostretes a l'Estat espanyol i que van abandonar a l'entorn del cementiri de Capmany. El cotxe carregat de dinamita l'havien robat a Castelló i van fugir amb un Porsche robat a Torroella que també van abandonar i cremar a Capmany, d'on van marxar amb un Land Rover amb els vidres tintats. Capmany està un xic allunyat de l'N-II i es comunica per una carretera local i poc controlada amb Roses i Castelló d'Empúries, cosa que fa pensar que es coneixen bé la zona.

12.04.12
un client francès
de 43 anys va morir al Paradise després d'un incident amb una prostituta i els vigilants.

Prohibit aparcar al Paradise

Com a mesura de seguretat, per dificultar la col·locació d'un altre cotxe bomba al Paradise, s'ha prohibit estacionar vehicles a tot volt del bordell per la banda de l'avinguda d'Euskadi i s'han col·locat els preceptius senyals de prohibició i grans blocs de formigó per evitar que cap automòbil aparqui damunt de la vorera. Els Mossos i la policia local de la Jonquera van acordar que, en cas que es detectés algun cotxe que ignorés la prohibició, es faria retirar immediatament amb la grua. Es vol tenir la zona neta de vehicles perquè, en el supòsit que hi hagués algun avís de cotxe amb explosius, no s'hagi de perdre temps fent comprovacions de matrícules. Per compensar la falta d'aparcaments, s'ha habilitat per estacionar-hi cotxes una esplanada de l'altre costat on aparcaven camions, que ara no hi poden fer parada. Els clients del bordell també poden estacionar dins del pàrquing de l'establiment, delimitat per una tanca, que ara s'aixecarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.