Successos

Reobren l'AP-7 i l'N-II, però hi ha vies secundàries tallades

Hi va haver restriccions al trànsit a l'autopista durant tot el dia a causa de l'incendi i d'un accident múltiple

Anit continuaven tallades set carreteres a Avinyonet de Puigventós, Agullana, Terrades, Sant Climent Sescebes i Vilajuïga

Es preveu que avui al matí tornin a circular els trens amb normalitat per la línia del TAV

L'incendi que devasta des de fa dos dies l'Alt Empordà ha provocat també estralls col·laterals com ara els problemes de mobilitat, talls en el subministrament elèctric, el confinament de pobles sencers i el desallotjament de milers de persones. Pel que fa als problemes en les principals artèries de circulació de vehicles, la via que va tenir més complicacions al llarg d'ahir va ser l'AP-7, que en les últimes hores va registrar talls intermitents pel foc en una situació, a més, que es va agreujar per l'accident de dos camions i una autocaravana a Agullana, en què cinc persones van sofrir ferides de caràcter lleu. Tot i que l'autopista es va reobrir cap a les set del matí, els conductors van haver d'avançar amb molta precaució per la mala visibilitat a causa de la fumarada que encara hi havia a la zona de la Jonquera. A més, l'N-II també es va reobrir al trànsit, sense que es produïssin situacions de caos destacades; i el conseller d'Interior, Felip Puig, va expressar la seva esperança perquè gràcies als reforços dels serveis d'emergència i la dispersió del fum no es desencadenin més col·lapses.

Pel que fa a les vies secundàries, es van originar restriccions i talls de circulació a la GI-602, a Sant Climent Sescebes; a la GI-610 a Vilajuïga; a la GI-504 entre Terrades i Agullana; a la GI-501 entre Agullana i la Vajol; a la GI-500 d'Agullana a la Jonquera; a la GIV-5105 entre Llers i Avinyonet de Puigventós i a la GIP-5101 d'Avinyonet de Puigventós a Terrades. D'altra banda, també es va complicar el trànsit a l'N-260, a l'alçada de Portbou, on fins a la tarda s'hi va restringir el pas dels vehicles de tercera categoria.

Circulació ferroviària

En la circulació ferroviària, el servei de rodalies de Renfe ja va tornar a operar ahir al matí, després que diumenge s'interrompés totalment entre Portbou i Girona. La infraestructura del TAV, en el tram de Figueres a l'Estat francès, va ser examinada i es va preveure que avui a partir de les 10 del matí s'hi recobrin els trajectes dels combois. Així mateix, un centenar de vols de les aeronaus que estan treballant en l'incendi van operar des de l'aeroport de Girona-Costa Brava, un fet que no va provocar endarreriments en els recorreguts de les companyies comercials. En relació amb el subministrament elèctric a la zona devastada pel fatídic incendi, ahir el dia es va llevar amb un total de 3.000 usuaris que continuaven sense llum en diversos municipis de la comarca. La companyia va estar treballant per restablir el servei amb la instal·lació de grups electrògens i la substitució de les estacions cremades, la majoria de baixa tensió i en menor mesura de mitjana tensió. Les quatre poblacions amb més problemes eren Mollet de Peralada, Masarac i Sant Climent Sescebes, en les quals es tenia previst que al llarg del dia d'avui recuperessin la connexió elèctrica.

1.300 desallotjats

El Departament d'Interior va ordenar novament el confinament de les localitats de la Vajol, Albanyà, Cantallops, Darnius, Terrades i Sant Llorenç de la Muga. Els bombers continuaven treballant intensament per contenir l'incendi i prioritzaven els esforços al flanc situat a l'oest, a prop del pantà de Boadella, per impedir que el vent propagués el foc cap a la Garrotxa. A més, ahir unes 1.300 persones van passar la nit fora de les seves cases als centres d'acollida oberts a Castelló d'Empúries, la Jonquera, Figueres, Llança, Portbou, Roses, Colera i Palau de Santa Eulàlia. Diversos pavellons esportius, centres socials i la base militar de Sant Climent Sescebes van continuar donant aixoplug als ciutadans que diumenge van ser desallotjats de les seves cases o que no van poder continuar el viatge en cotxe en veure's atrapats pels talls de les vies que connecten amb l'Estat francès.

47 persones ferides

El Sistema d'Emergències Mèdiques va realitzar ahir una cinquantena s'assistències sanitàries relacionades amb ferits pels focs. Dels 47 afectats, 23 van ser evacuats a diversos centres sanitaris. Actualment, romanen ingressats vuit pacients, quatre dels quals es troben en estat greu a la unitat de cremats de la Vall d'Hebron de Barcelona i quatre més a l'hospital Josep Trueta de Girona. L'hospital de Figueres també ha atès en les darreres hores 26 persones, cinc de les quals van ser traslladades a altres centres i la resta van ser donades d'alta. Paral·lelament, diumenge al vespre es va obrir el consultori de Portbou, es va reforçar la plantilla del CAP de Llançà i també es va obrir el CAP Ernest Lluch de Figueres per si calia atendre els pacients derivats de l'hospital de Figueres.

Neix a les xarxes socials #1català1arbre

Una campanya sorgida a les xarxes socials amb el nom de #1català1arbre busca replantar la zona arrasada per l'incendi forestal de l'Alt Empordà i fer que l'Albera “torni a ser el que era fins fa dos dies”. Així ho explicava un dels seus impulsors, Oriol Puig, natural de Llançà, junt amb una internauta de Barcelona, el qual ahir al matí va fer una crida per trobar col·laboració en la campanya #1català1arbre. Puig s'ha ofert a obrir una pàgina web i fer-ne difusió, i en sis hores ja havien aconseguit més de dues mil adhesions. Segons va concretar l'impulsor de la iniciativa, l'objectiu ara és trobar “recursos humans” i no econòmics, ja que encara s'ha de veure què cal fer i com s'organitzaran els voluntaris un cop l'incendi estigui extingit. De fet, assegura que s'han posat en contacte amb ell empreses privades, vivers i enginyers agrònoms. I, fins i tot, l'etiqueta #1català1arbre va arribar a ser durant unes hores trending topic a l'Estat espanyol.

acn

El foc arrasa el càmping Les Pedres de Capmany

Passejar ahir al matí per Capmany permetia comprovar sobre el terreny el nivell d'afectació del foc. Les flames han carbonitzat vinyes senceres, si bé la majoria de les cases se n'han salvat. És el cas del càmping Les Pedres, a prop del nucli, que ha vist com la zona d'acampada ha quedat completament destruïda, amb 70 bungalous destruïts i tot el que hi havia al seu voltant. El restaurant, però, s'ha salvat gràcies a l'entrada asfaltada, que va fer de tallafocs. Un dels turistes acampats feia aquesta reflexió: “Som vius, és important.” A l'establiment, tot ha quedat al nivell del terra: aparells d'aire condicionat cremats, utensilis de cuina, una tableta portàtil carbonitzada, les bombones de butà que no van explotar amb les flames, a banda de diversos cotxes. Objectes que proven que fa poques hores estava ocupat per una vintena de famílies que diumenge a la tarda van ser desallotjades. El propietari del negoci, Antonio Harder, explica que els van obligar a marxar perquè “no podíem fer res contra el foc”. La seva finca, formada per 7,5 hectàrees de pins i alzines sureres, ha quedat molt afectada. Tot i això, no es veu vençut, malgrat que ja ha perdut la temporada d'estiu. “El càmping d'aquí a un any serà verd i funcionarà, però tenim 70 tones de ferralla que hem de netejar”, assenyala, alhora que reconeix haver-se sentit “abandonat”.

acn



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.