Successos

“Tots tres som vius perquè ens vàrem tirar a una bassa”

Tres pastors de Biure, que intentaven salvar el ramat perseguits pel foc, van poder salvar la vida en refugiar-se en una bassa d'aigua

Van perdre tot el ramat, més de cinc-centes ovelles

Una imatge dantesca: més de cinc-centes ovelles mortes reposaven ahir al matí en un paratge, a pocs quilòmetres de Biure. Els tres pastors que el conduïen van poder escapar perquè van refugiar-se en una bassa d'aigua propera, quan una gran “onada de foc” els va caure al damunt. No es va salvar cap ovella. Aquest és, de fet, només un dels molts rastres de devastació que el foc va deixar al seu pas per aquest petit municipi de l'Alt Empordà, molt castigat per les flames.

Marc Martí, amic del pastor, en David, explicava ahir com els tres supervivents van viure l'experiència. Ho feia a peu de carretera, mentre ajudava a retirar els animals morts. Martí és un amic de la família Bret i estava ajudant en David, el propietari del ramat, a portar-lo a lloc segur. “Nosaltres veníem del mas Can Macau, a l'entrada d'Agullana, i intentàvem allunyar-nos de les flames. La nostra idea era arribar fins al pantà de Boadella per estar protegits”, explica Martí. Però no van poder arribar-hi a temps. Aquest era un dels dos ramats de la família Bret, l'altre va tenir més sort i es va poder refugiar sota un pont de l'N-II.

Pluja de foc

Els pastors tenien el foc, que venia d'Agullana, que els perseguia, però la pluja d'espurnes es va encarregar d'encendre tot el que ells veien en aquell moment fins a convertir-ho en un infern de foc i fum. Els tres homes estaven fent una cursa contra rellotge per portar el ramat a un lloc segur. “Mentre avançàvem ens vàrem trobar que plovia foc, una autèntica pluja d'espurnes per tots costats”, explica Martí. Aquest fet, segons Martí, va fer que el foc els superés: “En aquell moment tenien flames per tots costats i estaven totalment encerclats! Les flames, literalment, saltaven pels arbres, pels camps”, en el que en Marc defineix com “una gran onada de foc” que no tenia aturador. “No vàrem tenir més remei que començar a córrer, en David –l'amo del ramat–, el pastor i jo. L'onada de foc ho deixava tot rostit. Les ovelles no varen tenir temps de girar. Si el foc no ens hagués passat per sobre hauríem pogut posar el ramat en un lloc segur, a prop del pantà”, es lamenta Martí, mentre mecànicament recollia una branca del terra, com si encara fes de pastor: “Amb l'escalfor del foc i el fum no es podia fer res, només vàrem tenir temps de refugiar-nos en una bassa d'aigua i esperar que les flames ens passessin per sobre. No hi havia sortida.” Ahir en David i en Marc es van desplaçar amb un camió per retirar les ovelles mortes. Una imatge que, de ben segur, els quedarà gravada tota la vida. Des de Biure fins a la zona on hi ha el ramat mort, una carretereta que va en direcció a Agullana, demostra la virulència de les flames. Un escenari, situat en ple cor de l'incendi, que certifica el terrible rastre de la devastació.

“Sort que a la granja hi havia molt poc bestiar”

En Llorenç Bret, de Cans Sistu, té 85 anys, i tota una vida a la seva esquena treballant amb el bestiar. El seu nét, en David, va poder sobreviure mentre intentava portar el ramat gran des d'Agullana. Ahir en Llorenç estava netejant la granja cremada, molt a prop de casa seva, a Biure. En Llorenç estava retirant els pocs xais i ovelles que van morir, amb la idea de, a la nit, portar el ramat que va poder sobreviure, en refugiar-se sota un pont de l'N-II. “M'han explicat que el foc, abans de cremar la granja, segurament va saltar per sobre el teulat”, explica. El foc, a més, els va cremar dos tractors. El lloc on hi havia els dos dipòsits d'aigua va explotar, igual que la part central del teulat de metall, que en obrir-se per la pressió, va evitar que tota la resta saltés pels aires. En el moment del foc només hi havia una vintena d'ovelles i una setantena de xais. El poc bestiar que va morir era el que estava en una zona on hi havia palla, que amb les flames es va encendre. La resta, tot i les flames i el fum, va poder sobreviure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.