Successos

estafes

Dos anys i quatre mesos per al mag dels bitllets tintats

L'Audiència condemna Justin Hapi per haver engalipat els amos de Grues Font i haver-se apoderat de 37.000 euros

En la sentència es destaca que l'entabanador sap triar bé els incauts

Primera sentència condemnatòria per a Justin Hapi, el veí de Salt que ja s'ha fet popular per la seva habilitat per entabanar la gent fent-los creure que pot convertir papers en bitllets de curs legal. L'Audiència de Girona l'ha condemnat a dos anys i quatre mesos de presó i a indemnitzar els empresaris de Grues Font amb 37.000 euros, que Hapi els va estafar amb el seu enginyós truc dels bitllets tintats.

L'Audiència, en contra del que en altres ocasions havien considerat els tribunals, resol que els ardits de Hapi constitueixen un delicte d'estafa perquè va aconseguir que li entreguessin els diners mitjançant engany. La defensa de l'entabanador, exercida pel lletrat Joan Pere Zapata, havia demanat l'absolució de Hapi argumentant que no havia existit engany perquè és del tot increïble que uns empresaris d'àmbit internacional s'haguessin pogut creure que era possible fabricar bitllets bons amb quatre papers i uns tints. Zapata va avalar les seves tesis aportant dades d'internet, on es poden trobar centenars d'entrades que avalen que “bitllets tintats” és una expressió lligada amb el concepte estafa.

En la sentència s'admet que si bé l'engany que va fer als Font “no es pot considerar apte per entabanar la majoria de les persones, sí que ho és per a aquelles especialment crèdules o confiades, la tria de les quals precisament és una de les grans habilitats de l'entabanador”. I s'hi afegeix: “De manera que el que podria considerar-se a priori com un engany ineficaç en termes generals resulta perfectament adequat per enganyar determinades persones perquè son molt crèdules i vulnerables.” En definitiva, que Hapi va saber triar els incauts idonis per engalipar-los. Relata el magistrat que quan li van entregar els diners “ho van fer totalment mediatitzats per l'engany”.

En la sentència també es remarca que “la maniobra enganyosa” no era prou basta, barroera o esperpèntica per exonerar l'estafador de la seva responsabilitat.

L'engany el van resumir els germans Alexandre i Josep Maria Font, responsables de Transgrues Font, el dia del judici. Al novembre del 2009 Hapi, que parlava perfectament el castellà i es va identificar com a guineà, va contactar amb ells per comprar-los maquinària per enviar a Guinea. La transacció s'havia de fer a través de la transformació d'uns papers tintats en diners de curs legal. Després de fer-los una demostració, van quedar per a la setmana següent, per tal que li entreguessin 29.500 euros en bitllets de 500 que Hapi multiplicaria per dos. Uns dies més tard, l'acusat va obtenir dels empresaris 7.500 euros més, suposadament per comprar líquids especials per a la confecció de bitllets. I dies més tard, Hapi els va comunicar que tenia problemes amb el passaport i els va demanar diners, i va obtenir dels empresaris tres ingressos, de 2.400, 1.000 i 700 euros.

El fiscal i l'acusació particular, que exerceix Carles Monguilod, havien demanat tres anys de presó per a Justin Hapi. L'Audiència li ha imposat 2 anys i 4 mesos, indemnitzar amb 37.000 euros els germans Font i pagar les costes del judici. La defensa ja ha anunciat que presentarà recurs. En cas de ser ferma la sentència suposaria que Hapi hauria d'entrar a la presó.

Precisament la setmana passada Hapi va ser jutjat al jutjat penal número 2 de Girona per un altre cas idèntic: l'estafa de 40.000 euros a dos empresaris de Llagostera, també germans. El tribunal encara no ha dictat sentència d'aquest cas. El 2011, un jutjat penal el va absoldre de l'estafa de 5.000 euros a l'amo d'un bar d'Anglès el 2006. I en el seu currículum policial i judicial té altres denúncies.

LA FRASE

L'engany no és apte per a la majoria de gent però sí per a crèduls i vulnerables
Javier Marca
Ponent de la sentència

D'estafador a víctima

Justin Hapi ara ha estat condemnat per haver estafat els germans Font, però el mes de maig seran els germans Font, un pagès amic seu (Jordi Cantenys) i dos agents dels Mossos d'Esquadra (Fausto Ricardo Hermida Pino i José Luis Cabrera Soriano) els que s'asseuran al banc dels acusats per respondre de la pallissa i les lesions causades a Justin Hapi el març del 2010. Hapi va acabar hospitalitzat quan el van recollir malferit enmig de l'N-II després que es llancés d'una furgoneta en marxa, amb la qual els Font el duien presoner cap a un destí desconegut. El fiscal considera que els germans Font, víctimes de l'engalipada de Hapi, i els seus tres amics van voler provar amb mètodes intimidatoris de fer-li retornar els més de 40.000 euros que els havia estafat i, a través d'un pla preconcebut, el van dur a la seu de Grues Font, a Santa Llogaia d'Àlguema, on el van colpejar, humiliar i amenaçar i després el van carregar a la part posterior de la furgoneta. La fiscalia demana penes molt dures per als implicats: catorze anys de presó per als dos mossos d'esquadra, acusats de detenció il·legal, lesions i tortures; deu anys i mig de presó per als germans Alexandre i Josep Maria Font Busquets, a qui acusa de detenció il·legal, lesions i amenaces, i vuit anys i mig de presó per a Jordi Cantenys Murrolla, el ramader amic dels Font. Hapi va negar que conegués de res els Font i va dir que si havia anat a l'empresa amb Alexandre Font, amb qui es va trobar a l'estació, era perquè pensava que era gai i volia lligar amb ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.