Successos

policial

Fan el truc dels bitllets tintats a un empresari a Vidreres

Detenen dos sospitosos que volien enganyar l'amo d'una nau en venda

Un estafador es feia passar per intèrpret i l'altre, per fill d'un ministre de Sierra Leone

Els estafadors que intenten entabanar empresaris a través del truc dels bitllets tintats no tenen aturador. Però sortosament moltes de les víctimes no cauen a la trampa, com és l'últim cas d'un empresari que té una nau industrial a Vidreres. Els fets es remunten a finals del mes de novembre del 2011. Un empresari, veí de Mataró, va posar en venda una nau industrial de la seva propietat en un polígon del municipi de Vidreres. Diverses persones d'origen africà es van posar en contacte amb ell en reiterades ocasions per interessar-se en l'adquisició d'aquesta finca industrial. Després de diverses trucades i molta insistència, finalment es va celebrar una reunió del propietari amb tres suposats compradors, que es va produir el 6 de desembre a la mateixa nau de Vidreres.

Un cop a dins de la nau un dels compradors es va presentar al venedor dient que era fill d'un ministre de Sierra Leone, i que per tal de preservar la seva condició i amagar el càrrec de ministre del seu pare, volia executar un contracte privat de compravenda de la finca. Un altre dels tres homes feia el paper d'intèrpret.

Diners en blanc

En el moment de la trobada els tres individus van assegurar que disposaven de diners, i van afegir que, en no poder realitzar transferències bancàries amb el seu país, havien tret els diners en papers de color blanc. Tot seguit els presumptes compradors van apagar els llums de la nau i li van fer una petita demostració: li van mostrar dos papers totalment en blanc i de mida de bitllet que es van convertir en dos bitllets de 50 euros quan se'ls il·luminava amb una llum violeta. El pagament el volien fer amb aquests bitllets blancs, que després d'aplicar-los un líquid es convertien suposadament en bitllets d'euros de curs legal.

El propietari, amb tots aquests indicis de desconfiança de la trobada, sumats a les sospites perquè aquests homes insistien que volien que l'home anés sol en dies festius i trobar-se sempre cap al vespre, va declinar fer cap tracte amb ells. Els tres homes van marxar de la nau amb un vehicle tipus turisme.

Un cop van marxar de la nau, uns agents fora de servei de Barcelona que circulaven amb el seu cotxe particular van veure aquest vehicle per la zona de la població de Vidreres i els va semblar sospitós i el van seguir fins a Girona. Un cop al centre, el turisme es va aturar i un dels ocupants, Gilles Tchapnkou, va baixar del vehicle amb una bossa a la mà i es va dirigir a un altre turisme, que estava estacionat. Mentrestant, l'altre cotxe va continuar la marxa amb els dos ocupants restants. Els agents fora de servei van demanar el suport de patrulles uniformades, es van identificar com a policies i van interceptar l'ocupant i el vehicle que pretenia fugir.

Objectes sospitosos

Seguidament els agents van escorcollar l'home i la bossa que aquest pretenia llençar. Del seu interior es va poder comissar tot un seguit d'objectes sospitosos: una llanterna de llum violeta, una bossa amb cotó, trossos de paper d'alumini, guants de làtex humits, un pot de plàstic amb un líquid transparent, quatre càpsules (tres de buides i una amb un líquid), un embolcall amb una substància en pols de color marró, un sobre amb tres papers blancs de diferents mides i dos telèfons mòbils, així com prop de tres-cents euros en bitllets de curs legal. Respecte als trossets de paper en blanc comissats, quan els agents van fer comprovacions i van passar la llum violeta per sobre van aparèixer bitllets impresos de cent, dos-cents i cinc-cents euros, que eren totalment falsos.

La unitat d'investigació dels Mossos d'Esquadra de Girona va determinar que aquest grup estava totalment organitzat, estructurat i amb rols interpretatius ben definits i amb uns actes preparatoris previs per a la comissió d'una estafa.

Llibertat amb càrrecs

Per tot plegat, els Mossos d'Esquadra van detenir el 6 de desembre passat, a Girona, a Gilles Tchapnkou, de 27 anys, natural del Camerun i veí de Salt. D'altra banda efectius de la Policia Municipal de Girona, d'acord amb un requeriment de crida, cerca i detenció dels Mossos de la unitat d'investigació de Girona, van detenir el 9 de gener Justin Hapi, de 36 anys, natural de Ruanda i veí de Salt. Tots dos van ser detinguts com a sospitosos de ser els autors d'un delicte d'estafa i un delicte de falsificació de moneda i efectes timbrats.

Els detinguts, que tenen antecedents, van passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Girona, que els va deixar en llibertat amb càrrecs. Els Mossos d'Esquadra no donen el cas per tancat, ja que un altre implicat té una ordre de crida i cerca.

LA DATA

06.12.2011
és el dia
que els tres suposats estafadors i l'empresari es van reunir a la nau de Vidreres per fer la transacció

LA XIFRA

41.000
euros.
Un dels detinguts, Justin Hapi, està acusat d'estafar 41.000 euros als propietaris de Grues Font el 2009

Justin Hapi, un altre cop implicat en una estafa

Justin Hapi té diversos fronts oberts; en alguns és víctima i en altres, acusat. El cas més sonat és el que el relaciona amb els propietaris de Grues Font el novembre del 2009. D' una banda, Justin Hapi va acabar hospitalitzat després que dues de les seves víctimes, els propietaris de Grues Font, i tres amics seus (dos mossos i un pagès) provessin amb mètodes intimidatoris de fer-li retornar els més de 41.000 euros que els havia estafat a través del truc dels bitllets tintats. Per aquest cas, la fiscalia demana catorze anys de presó per als dos mossos d'esquadra (Fausto Ricardo Hermida Pino i José Luis Cabrera Soriano, acusats de detenció il·legal, lesions i tortures; deu anys i mig de presó per als germans Alejandro i Josep Maria Font Busquets (els amos de Grues Font), acusats de detenció il·legal, lesions i amenaces, i vuit anys i mig de presó per a Jordi Cantenys Murrolla, un ramader amic dels germans Font, acusat de detenció il·legal i lesions. Per aquest cas Justin Hapi també és acusat, i el fiscal demana que sigui condemnat a tres anys de presó per l'estafa que va fer a Alejandro Font.

Així mateix, Hapi, especialista en aquest truc de màgia, també va aconseguir que el jutjat penal número 3 de Girona l'absolgués pel cas pel qual estava acusat d'haver estafat 5.000 euros amb el mètode dels bitllets tintats a un amo d'un bar d'Anglès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.