Successos

tribunals

Absolts els corallers acusats de cremar un mas a Cruïlles

En la sentència s'argumenta que no queda acreditat que els pescadors van incendiar per revenja la casa del cap dels agents rurals del Baix Empordà

Hi ha indicis contra ells, però “no són prou sòlids”

El jutjat penal 3 de Girona ha absolt Josep Maria Lloveras i Pere Sureda, dos pescadors furtius de corall de la costa Brava, els quals s'acusava d'haver calat foc en un mas de Cruïlles el 31 de desembre del 1998, on en aquella època residia l'actual cap dels agents rurals del Baix Empordà, Jordi Romeu. En la sentència, es recull que “ningú” no va veure com es va produir l'incendi i, tot i que la jutgessa admet al llarg de la seva argumentació que hi ha indicis incriminatoris contra els processats, matisa que aquests “no són prou sòlids per desvirtuar-ne la presumpció d'innocència”. Per part de la policia, en la sessió oral es va posar èmfasi en la declaració aportada en fase d'instrucció per Joan Torrell, un veí de Cruïlles que la matinada dels fets va veure rondar un vehicle pels voltants del domicili que va ser cremat. Basant-se en aquest testimoni, l'acusació particular va intentar provar que a l'automòbil hi anaven Sureda, Lloveras i un tercer pescador imputat, Antonio Morán, que quan es va celebrar el judici estava en parador desconegut.

El turisme amb què es va creuar Torrell era un Volkswagen Golf blanc de les mateixes característiques que el que té al seu nom Lloveras –originari de Roses–, si bé en la sentència s'entén que el veí de Cruïlles s'hauria d'haver apuntat la matrícula del cotxe per acceptar que era el mateix. A banda, ha quedat desmuntat que els pescadors van calcinar la propietat per revenjar-se i perquè servís d'escarment a Romeu en creure que era massa estricte en la seva feina, ja que hi ha altres persones que acumulaven el mateix nombre de denúncies que Lloveras, que és l'amo de l'embarcació on treballava Sureda.

LA DATA

31.12.1998
De matinada,
uns desconeguts van cremar l'habitatge de Romeu. Es va ensorrar tota una planta de l'immoble.

Les amenaces i l'atemptat prescriuen

Els processats han estat defensats pels lletrats Benet Salellas i Fernando Lambea. Sureda s'enfrontava a 5 anys de presó per un delicte d'amenaces i un altre d'incendi; mentre que la pena que l'acusació sol·licitava per Lloveras pujava a 7 anys per incendi i atemptat a l'autoritat. En la sentència, només s'analitza si van ocasionar danys al mas, mentre que es considera que les amenaces i l'atemptat eren d'entitat menor i que han prescrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.