Successos

RESCATS

Els bombers han fet el 2011 409 rescats i recerques

Els rescats de persones a la muntanya s'eleven a 269 i les recerques de persones perdudes, a 140

Demanen precaució als practicants d'esports de muntanya

Els Bombers de la Generalitat han fet aquest any 140 serveis per anar a buscar persones perdudes i 269 per anar a rescatar persones que havien tingut incidències a la muntanya. La comarca del Ripollès, amb vint rescats a la muntanya, és una de les zones on els bombers van haver de realitzar més rescats, juntament amb la Val d'Aran, on s'han hagut de fer 25 rescats. Pel que fa a recerques de persones perdudes, les dues comarques on se n'han fet més han estat el Vallès Occidental, amb 16, i la Selva, amb 12. Les dades de la feina dels bombers en el camp dels rescats i la recerca són força similars a les del 2010: en tot l'any es van registrar un total de 773 serveis –386 de recerca de persones perdudes i 387 de rescat a la muntanya–. Els bombers van fer dijous un simulacre de rescat d'una persona accidentada al Pedraforca. Van fer servir un helicòpter per evacuar-la i van aprofitar per presentar, juntament amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, una sèrie de consells per als practicants d'esports de muntanya, una activitat que creix molt durant l'època de les vacances. El primer consell dels bombers és, evidentment, que cal informar-se sobre les previsions meteorològiques i sobre la possible evolució del temps abans de sortir. S'ha de planificar bé l'activitat, consultant guies i mapes. També és important no anar sol a la muntanya i en cas de fer-ho informar algú de la ruta que es pretén fer. És bo tenir coneixement de primers auxilis i dur sempre una petita farmaciola, així com tenir condicions físiques i tècniques adequades a l'activitat que es pretén fer. Quan es va en grup s'ha de mantenir el contacte amb els companys i cal fixar-se en punts de referència per evitar desorientar-se durant el recorregut. Si fa molt de fred no s'ha de deixar de caminar mai. En cas d'accident, cal mantenir la calma, trucar al 112 i donar informació precisa.

LES XIFRES

269
rescats
a la muntanya han hagut de fer els bombers durant aquest any.
387
rescats
a la muntanya van fer durant tot el 2010 els Bombers de la Generalitat.

Rescat d'un excursionista cansat al pic de les Bruixes

Un helicòpter de la gendarmeria francesa va rescatar ahir al matí un excursionista francès que feia una ruta per la zona del pic de les Bruixes. El noi va trucar als serveis d'emergència perquè l'anessin a recollir després d'haver passat la nit al ras a la muntanya, cansat i desorientat. El rescat de l'excursionista francès, que va fer foc a la zona, va poder ser captat per un grup d'excursionistes de Girona i Olot que van fer una llarga ruta per la zona.

A la Garrotxa, els bombers van fer ahir un altre rescat, però en aquest cas no es tractava d'un accident de muntanya, sinó d'un conductor que es va estimbar als marges d'una carretera. El noi presentava ferides greus i va haver de ser traslladat a l'hospital de Girona. Els bombers van anar a treure'l del cotxe, on havia quedat atrapat a partir de les 9 del matí, però tot indica que l'accident havia passat de matinada. El ferit és un noi de 24 anys de Sant Joan les Fonts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.