Successos

ROBATORIS A DOJO

Set detinguts per robar coure d'estacions transformadores

El grup ha causat un perjudici a la xarxa elèctrica valorat en 150.000 euros

Els Mossos els imputen vuit robatoris amb força al Gironès, la Selva i el Vallès Oriental, i també el delicte de pertinença a grup criminal

Els Mossos d'Esquadra de l'Àrea Territorial d'Investigació de Girona han desarticulat un grup dedicat al robatori de coure d'estacions transformadores en servei i a empreses de desballestament de vehicles situades a les comarques del Gironès, la Selva i el Vallès Oriental. El grup, detingut la setmana passada i que actuava perfectament organitzat, ha causat un perjudici a la xarxa elèctrica afectada, propietat de la companyia Fecsa Endesa, valorat en 150.000 euros. Se'ls imputen vuit delictes de robatori amb força i també el de pertinença a grup criminal. Els detinguts són set homes d'entre 28 i 42 anys, d'origen romanès i residents a Barcelona.

Els robatoris es van efectuar a estacions transformadores situades a Fornells de la Selva, en dues ocasions, Riudellots de la Selva, al barri de Valldoreix de Blanes i a Vilablareix. Els quatre robatoris restants van tenir lloc en una empresa de desballestament de vehicles de Sant Fost de Campsentelles. Els lladres van aconseguir sostreure material per valor de 40.000 euros.

Els Mossos van iniciar la investigació el mes de maig passat després de diverses denúncies per robatori de material de coure a diverses estacions transformadores de Girona.

Mateix sistema

El grup desarticulat sempre actuava de la mateixa manera, segons han pogut comprovar els investigadors. Primer realitzaven la inspecció prèvia de les instal·lacions objecte del robatori, tasca que feia només una part del grup amb un únic vehicle i sense eines per tal de no aixecar sospites en cas de set aturats per la policia.

El mateix dia o més tard, tot el grup es desplaçava en dos cotxes fins a l'objectiu. Els dos conductors deixaven la resta de membres del grup a prop de les empreses que volien assaltar i retornaven als domicilis. Amb aquesta maniobra pretenien confondre els investigadors que, en detectar els vehicles als barris de residència podien arribar a pensar que no estaven delinquint. Un cop a les instal·lacions, sostreien el material de coure i posteriorment l'amagaven en zones boscoses properes juntament amb les eines utilitzades. Els lladres triaven sempre empreses o instal·lacions properes a boscos o llocs poc urbanitzats. Dies després, els dos conductors, acompanyats d'algun membre del grup anaven a recollir les eines i els objectes sostrets.

Els investigadors, que no descarten fer més detencions en relació amb aquest cas, van detectar que cadascun dels membres del grup realitzava una funció diferent, i que cap dels integrants tenia una activitat legal remunerada, per la qual cosa consideren que els ingressos provenien de les activitats delictives que portaven a terme. Els detinguts van passar el dia 7 de juliol a disposició judicial, i el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs. La majoria dels detinguts tenen antecedents per robatoris amb força.

Altres robatoris

Els Mossos d'Esquadra han detingut sis persones més per diversos robatoris amb força arreu del territori. Amb aquestes detencions, emmarcades en dues operacions diferents, els agents donen per desmantellats dos grups criminals especialitzats a cometre robatoris amb força, principalment a les comarques tarragonines i de la Catalunya central. Dels sis detinguts, quatre van ingressar a presó per ordre judicial. En una de les operacions, els agents van detenir dues persones d'origen romanès com a autors de setze delictes de robatori amb força, un de receptació i un de pertinença a grup criminal. Un dels detinguts és menor d'edat. Joies, càmeres de vídeo, televisors i reproductors de DVD, eren principalment els objectes que robaven.

En l'altra actuació van detenir quatre persones de nacionalitat georgiana per robatoris amb força a l'interior de domicilis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.