Successos

policial

Figueres marcarà el mobiliari per evitar els robatoris

L'Ajuntament senyalarà amb una mena d'ADN sintètic els objectes de valor per poder-los identificar i recuperar

El Grup Camós, distribuïdor a l'Estat espanyol, també ha arribat a un acord amb Llançà i amb Unió de Pagesos

L'Ajuntament de Figueres instaurarà un sistema de marcatge pioner a l'Estat espanyol que servirà per dissuadir els lladres en cas que vulguin robar el mobiliari urbà o el de dins de les instal·lacions municipals. El sistema, comercialitzat pel Grup Camós, és molt senzill però alhora molt efectiu. Es tracta de marcar amb un esprai els objectes de valor amb una mena d'ADN sintètic per després, un cop recuperat l'objecte per la policia, saber-ne el propietari. En el cas del consistori gironí, en una primera fase, es té previst marcar el mobiliari urbà amb aquest esprai que portarà un codi numèric únic que serà identificatiu de l'Ajuntament de Figueres.

Dins i fora de l'ajuntament

Així, quan es facin inspeccions en ferrovelleries o es comissi una partida robada, se sabrà immediatament si aquell embornal, enllumenat o paperera és propietat del consistori figuerenc. En una segona fase, l'Ajuntament de Figueres té previst marcar altres objectes de les dependències municipals, com és el cas d'ordinadors, aparells electrònics i telèfons mòbils, entre d'altres. L'inspector en cap de la Guàrdia Urbana de Figueres, Josep Maria Riera, va avançar ahir que les patrulles portaran unes lots de llum ultraviolada per detectar aquests objectes marcats. Posteriorment, aquest material es portarà a comissaria, on, a través d'un microscopi, es podrà llegir el codi numèric. Segons l'inspector Riera, aquesta campanya s'engega amb un doble objectiu. D'una banda, el sistema servirà com un element dissuasiu per als lladres, i d'una altra banda, per a la resolució dels robatoris.

L'alcalde de Figueres, Santi Vila, va reconèixer ahir que l'Ajuntament gasta cada any una mitjana d'entre 25.000 i 30.000 euros en la substitució o reparació del material urbà per culpa d'actes vandàlics i robatoris.

El sistema pot costar entre 700 i 1.500 euros a un ajuntament

M.V

El Grup Camós, de Figueres, fa tres mesos que té un contracte d'exclusivitat amb l'empresa que té la patent del sistema Selecta DNA. Grup Camós, doncs, és l'únic distribuïdor oficial del sistema a l'Estat espanyol. Aquesta innovació consisteix a marcar el material que es vulgui amb un ADN sintètic que només és visible amb llum ultraviolada i que permet a la policia identificar els objectes robats. “És sobretot un sistema de prevenció perquè complica les coses als lladres, que poden témer que detectin el material robat”, explica Joan Motera, director d'operacions de Grup Camós.

L'empresa altempordanesa disposa de tres versions del sistema Selecta DNA: una per a administracions i policia, una altra per a empreses i entitats, i una última per a particulars. En el cas de les administracions, Joan Motera assegura que els és econòmic comprar aquest invent. Depèn del volum de població que tingui el municipi en qüestió, però pot costar entre 700 i 1.500 euros. Grup Camós també treballa amb empreses privades i, per exemple, explica que és interessant per als fabricants de cotxes, perquè poden marcar les peces i vincular-les al número de bastidor.

Una versió domèstica

L'empresa té una versió domèstica d'aquest sistema que es ven amb un estoig que val 74 euros i que inclou la cola amb ADN sintètic i els adhesius que es poden posar en finestres i portes, i que anuncien que la casa està protegida amb aquest sistema. De moment, l'empresa diu que té demanda, però que n'ha hagut d'aturar les vendes perquè les policies encara no tenien fins ara els detectors.

Aquest sistema de protecció ja s'utilitza habitualment al Regne Unit, Holanda, Nova Zelanda i Bèlgica, entre altres punts del món.

Altres convenis a la demarcació de Girona

El director d'operacions del Grup Camós, Joan Motera, ha explicat que també s'ha signat un conveni amb l'Ajuntament de Llançà, que serà el segon a aplicar aquest sistema a l'Estat. També està negociant amb els ajuntaments de la Jonquera i de l'Escala i s'ha ofert el sistema als Mossos d'Esquadra i a altres policies locals de les comarques gironines. Fora de Catalunya, l'empresa ha parlat amb l'Ajuntament de Madrid. Pel que fa a entitats, també Unió de Pagesos usarà aquest mètode per evitar robatoris de maquinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.