Successos

JUDICIAL

L'Audiència fa alliberar l'expert en fugues de Maià

Se'l va jutjat enmig d'unes mesures extraordinàries de seguretat per evitar que s'escapés però ara el tribunal li ha concedit la llibertat

El fiscal el volia deixar 14 anys a la presó

L'Audiència de Girona ha ordenat la immediata posada en llibertat d'Erik Ferdinand, el francès que va ser jutjat la setmana passada amb unes mesures excepcionals de seguretat per evitar que s'escapés com havia fet en altres ocasions, com ara el 2004, quan va fugir de la Guàrdia Civil a Maià de Montcal, o el el 2007, quan es va escapar en helicòpter d'una presó d'alta seguretat francesa. Aquest cop no li ha calgut ni córrer ni volar per obtenir la llibertat, que li ha estat concedida pel tribunal que el va jutjar la setmana passada. Tot i que la sentència no ha estat dictada, la posada en llibertat de Ferdinand avala la hipòtesi que l'Audiència té decidida la seva absolució o, com a molt, que tingués previst condemnar-lo a una pena mínima, que ja tingués complerta amb la presó preventiva que ha complert. Abans d'ordenar l'excarceració, l'audiència ha comprovat a través dels arxius policials europeus que Ferdinand no tingués cap reclamació per ser jutjat en algun altre país europeu. El fiscal havia demanat una condemna de catorze anys de presó per tinença il·lícita d'armes, tinença il·lícita d'explosius, receptació i falsificació, pel material que es va trobar a Can Xacó de Maià de Montcal, la casa on Ferdinand va ser detingut i d'on es va escapar, emmanillat i tot, de la Guàrdia Civil. La llibertat lícitament obtinguda ara per Ferdinand converteix en ridícul tot el desplegament que es va fer per evitar la seva fugida. Quan l'octubre del 2009 les autoritats belgues el van entregar al jutjat d'Olot, se'l va traslladar des de Bèlgica amb un avió de la direcció general de la Policía i la Guàrdia Civil enlairat expressament per dur-lo i clafert de policies armats. Va aterrar a l'aeroport de Girona i des d'allà, una unitat especial de la Policía Nacional el va custodiar per dur-lo fins al jutjat d'Olot, que va ser encerclat per agents armats mentre ell declarava. El camí cap a la presó de Quatre Camins el va fer també amb un furgó blindat i un seguici de policies extraordinari. Durant els 15 mesos que ha estat a Quatre Camins, l'han tingut reclòs en un mòdul especial d'alta seguretat. I dijous passat, dia del judici, l'Audiència es va blindar amb un gran dispositiu d'agents uniformats i de paisà, amb armilles antibales. Ferdinand, que no va fer cap intent d'escapar i es va mostrar col·laborador i cordial amb el tribunal, va ser traslladat en un cotxe sense distintius, més difícil d'identificar per la carretera des d'un altre cotxe o des d'un helicòpter. Avui Erik Ferdinand ja pot campar lliurement per on vulgui.

El do de la paraula allibera millor

Aquest cop Erik Ferdinand va confiar en el do de la paraula per reconquerir la llibertat. Ell mateix va fer servir el seu dret a la darrera paraula per declarar-se totalment innocent i explicar que si va fugir corrent de la Guàrdia Civil el dia que el duien emmanillat va ser de la por que li va agafar en sentir que parlaven de delictes gravíssims que ell no havia comès. Però va ser el do de la paraula del seu advocat, Carles Monguilod (a la foto), el que li va obrir les portes de la presó de Quatre Camins. Per començar, Monguilod va plantejar que Ferdinand no podia ser jutjat per falsificació (a Can Xacó hi havia set documents d'identitat amb la seva foto i noms diferents) perquè quan les autoritats belgues el van entregar només permetien que a Espanya se'l jutgés per tinença d'armes, explosius i receptació. Monguilod també va plantejar que el procés podria ser nul perquè l'escorcoll a Maià que va motivar tot el procés el va fer el jutjat de Figueres, quan Maià depèn d'Olot. Però a més a més, el lletrat va desmuntar les acusacions amb l'argument que els explosius no eren tals sinó material pirotècnic de compra en botigues, el revòlver que es va trobar no era de Ferdinand sinó d'un altre condemnat que així ho va admetre, i no s'havia provat que Ferdinand trafiqués amb els cotxes robats que hi havia a Can Xacó. La sentència tindrà la paraula final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.