Successos

infraestructures

Justícia obrirà la presó de Figueres a principis del 2012

retard

Les noves instal·lacions entraran en funcionament un any més tard del que havia previst el govern del tripartit

Els treballs no estaran enllestits fins al 20 de juny i encara faltarà acabar d'equipar parts del centre penitenciari

La consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, va anunciar ahir durant una visita a Girona que la nova presó de Figueres entrarà en funcionament el primer semestre del 2012. A principis d'aquest any Fernández Bozal ja havia dit que era impossible complir la data que preveia l'anterior govern per obrir la presó unificada de les comarques gironines, el centre penitenciari Puig de les Basses de Figueres. L'exconsellera Montserrat Tura (PSC) havia assegurat que el primers reclusos arribarien a la nova presó el febrer d'aquest any. Fernández Bozal ja va anunciar un primer ajornament i havia dit que el nou centre penitenciari no estaria enllestit fins, com a mínim, a finals d'aquest any o principis del que ve. Ahir, Fernández Bozal va explicar que Puig de les Basses entrarà en funcionament un any després del que havia dit Tura. Segons la consellera les obres encara no estan enllestides.

Crítiques al tripartit

Fernández Bozal havia criticat anteriorment que el tripartit havia inaugurat equipaments quan encara no estaven acabats del tot. La consellera va explicar que les obres de la presó no estaran enllestides fins al 20 de juny i que després encara faltarà acabar d'equipar algunes parts del centre penitenciari com la infermeria, unes feines previstes per a l'octubre o el novembre. “Després ja començaran els calendaris per obrir la presó el 2012”, va detallar la consellera. Pilar Fernández Bozal va explicar que fer el trasllat de tants reclusos és complicat i caldrà una planificació per assegurar que els presos estan en condicions i que es garanteix la seguretat. “No és moment per precisar una data perquè un trasllat de tantes persones no és fàcil”, va explicar.

La consellera no descarta aplicar taxes

La consellera de Justícia també va respondre a la proposta que feia la setmana passada des de Girona el president del TSJC, que es mostrava partidari d'aplicar taxes als ciutadans en determinats casos per frenar la sobreutilització de la justícia. Fernández Bozal dubta que les taxes siguin la solució perquè defensa que “s'ha de fer justícia i ha de ser justícia per a tots”, i considera que tothom, pagui o no pagui taxes, mereix una justícia “àgil i ràpida”. Tot i això, la consellera no veu amb mals ulls aplicar taxes, per exemple, en alguns judicis per la via civil.

El problema dels accessos a la presó, només resolt a mitges

J.P

Una de les grans preocupacions dels municipis de Figueres i Llers pel que fa a la construcció del centre penitenciari era dotar-lo d'uns accessos que suposessin un itinerari diferent de la utilització de la carretera de Llers. L'alcalde figuerenc Santi Vila vol evitar que el trànsit afegit de vehicles que es generi al voltant de la presó es carregui sobre la xarxa viària de la ciutat, en un sector, a ponent, que ja està molt massificat. Amb aquesta voluntat, les peticions d'accessos van anar en dues direccions.

La primera proposta és un accés directe des d'Hostalets de Llers que obligui els conductors provinents de Girona (o que hi vagin) a utilitzar el cinturó de ronda perquè no hagin d'entrar a Figueres. Aquest accés ja està fet. És una via directa que s'agafa a la carretera d'Hostalets a Llers, al polígon industrial on es troba Transports Padrosa. L'altra demanda consisteix a aprofitar la construcció de la presó per completar de manera definitiva l'entrada i sortida de Figueres nord a l'AP-7. És una reivindicació que fa més de 30 anys que es manté i es vol aprofitar l'existència del nou equipament per fer més pressió. En aquest sentit, hi ha el compromís que, amb les obres del tercer carril, que s'estan fent, també s'hi completi l'accés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.