Successos

judicial

Forta seguretat pel judici d'un gran especialista en fugues

Erik Ferdinand es va escapar de Maià, emmanillat, el 2004, i el 2007, amb helicòpter, d'una presó belga

El van dur de Bèlgica en un avió policial fet expressament per a ell, i ara és en un mòdul d'alta seguretat

L'Audiència de Girona provarà finalment aquesta setmana de jutjar Erik Ferdinand, el francès que va ser detingut el 2004 a Can Xacó de Maià de Montcal, on s'hi guardaven explosius i cotxes robats, i que se'ls ha anat escapant. L'Audiència i les forces de seguretat estan preparant mesures excepcionals per evitar que Ferdinand, per al qual el fiscal demana 14 anys de presó, es pugui tornar escapar. El gener de l'any passat, el seu trasllat des de Bèlgica fins al jutjat d'Olot es va fer en un avió especial de la direcció general de la policia que va aterrar a Vilobí i desenes d'agents van custodiar-ne el trasllat al jutjat Olot, on va declarar per primer cop des del 2004 i, després, fins a la presó de Quatre Camins, on fins ara ha estat reclòs, en un mòdul d'alta seguretat.

La història, de pel·lícula, es remunta al 16 de gener del 2004, quan Erik Ferdinand va ser enxampat: la Guàrdia Civil va encerclar la masia Can Xacó i va detenir els quatre ocupants de la casa, un dels quals era una menor d'edat. Els agents feia temps que seguien els moviments d'aquesta banda, que tenia un arsenal a la casa i també els jocs de claus d'una quarantena de cotxes. Durant l'operació, Ferdinand, tot i que ja estava emmanillat, va aprofitar una badada dels guàrdies per saltar per la finestra del mas i va fugir cames ajudeu-me. La Guàrdia Civil va muntar diversos controls, però no va aconseguir detenir l'evadit, que finalment va acabar a les mans de la policia belga i empresonat a la presó de Latin. El 15 d'abril del 2007, però, Ferdinand va protagonitzar una espectacular fugida d'aquest centre penitenciari, del qual es va escapar amb un helicòpter. Dos col·legues seus es van fer passar per turistes i van segrestar el pilot de l'helicòpter i el van obligar a fer-lo aterrar a la presó, després d'haver-lo amenaçat amb una granada de mà. Ferdinand, que era al pati de la presó enmig de 200 presos més, es va enfilar al vehicle aeri, que va volar prop de mitja milla i va aterrar en un indret en el qual Ferdinand i els seus còmplices tenien un cotxe preparat. Després de la fuga, Ferdinand va gaudir d'uns mesos de llibertat, però finalment va ser localitzat i detingut prop de Venècia. El van portar a una presó belga, de la qual no hi ha constància que hagi sortit fins que el gener del 2010 les autoritats belgues van concedir l'entrega que reclamava el jutjat d'Olot des del 2004 i el se'l va anar a recollir amb l'avió especialment destinat a traslladar-lo.Els homes detinguts juntament amb ell a Maià, Jean François Christian Pelamatti i Claude Manche, que no van fugir, ja van ser jutjats i condemnats per l'Audiència de Girona

Un home amb set identitats diferents

A l'escorcoll de Can Xacó la Guàrdia Civil va trobar documentació amb set identificacions diferents, totes amb la fotografia d'Erik Ferdinand. D'aquesta manera, l'home podia triar si volia ser Maurice Alain Chambaux, Alexandre Louis Charalon, Jean Baptiste Lamstre, Fabrice Bruno Mondon, Michel Robert Carrier, Christian Julien Lacour o Baptiste Lamastre. La nit després de la fuga, la Guàrdia Civil i els Mossos van tancar carreteres i van registrar cotxes, però el resultat va ser infructuós. Al matí, Ferdinand, que ja s'havia alliberat de les manilles, va anar a esmorzar tranquil·lament a un bar de la zona i es va fer un tip de riure quan va veure al diari l'enrenou que s'havia muntat per buscar-lo. A Can Xacó només hi va quedar un gos i la Guàrdia Civil, durant alguns dies, li va dur menjar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.