Successos

ROBATORIS A DOJO

Ancians al punt de mira dels lladres i els estafadors

Els lladres prefereixen la gent gran perquè és més dèbil i vulnerable

La Policía Nacional utilitza el seu Twitter perquè els usuaris transmetin a avis i pares els consells per evitar ser enganyats

Són més dèbils i vulnerables. La gent gran, cada vegada més, és objectiu de lladres i estafadors que s'aprofiten de la fragilitat física i la bona fe dels ancians. Conscients d'aquesta situació, els diferents cossos policials es fan un tip de predicar donant consells als ancians perquè no caiguin als paranys que els paren els malfactors. Municipals i mossos van a fer xerrades en directe a geriàtrics i casals i els Mossos tenen editat un tríptic amb el títol Petits consells per a grans persones que enumera un seguit de bons consells per a la gent gran. La Policía Nacional ha volgut incorporar les xarxes socials a la tasca de prevenció de seguretat per a la gent gran i ha posat en marxa a través del seu perfil de Twitter (amb 7.000 seguidors) un operatiu per informar els ancians dels riscos que corren. En aquest cas, però, la policia, conscient que la gent gran no twitteja, confia que siguin els més joves els que facin de mediadors amb els seus pares, avis i parents de la tercera edat per transmetre'ls els consells de seguretat.

A banda dels conselles propis sobre tancar les portes i no obrir a desconeguts, els cossos policials insisteixen molt en els falsos operaris de serveis (gas, llum...) que se les enginyen per entrar a casa de la gent i cobrar-los unes inspeccions que no estan autoritzats a fer o robar-los directament. I també recalquen molt les mesures que han de prendre quan van a buscar diners al banc per evitar ser assaltats pels lladres que, a través de sistemes ben diversos, amb violència o amb engany, arrepleguen els estalvis dels incauts ancians: es recomana no anar sol a treure diners i vigilar sempre de circular per la vorera amb la bossa de mà al costat de la paret, per posar dificultats a potencials lladres que usen el sistema de l'estrebada.

Però tot i els consells, les estratègies dels lladres cada cop són més enginyoses i els robatoris a gent gran no paren. Els lladres vigilen els ancians quan van al banc i esperen quan ja són molt lluny de l'oficina per abordar-los amb excuses (com demanar-los informació o empastifar-los amb alguna substància pudent i llefiscosa) per poder-los prendre el sobre dels diners.

Un cas excepcional, per la seva violència, va ser el que van perpetrar fa unes setmanes dos joves que, amb l'excusa de buscar algú anomenat Joan, van entrar en l'habitatge d'una dona de 80 anys de Riudarenes a qui van ferir i deixar lligada, a banda d'emportar-se totes les joies i els diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.