Successos

Resolts un 80 per cent dels 87 assassinats comesos el 2010

Cada quatre dies mor assassinada una persona a Catalunya

Després d'uns anys en què el nombre d'assassinats augmentava cada any, el 2010 n'hi va haver pràcticament el mateix nombre que el 2009

Un total de 87 persones, que hagi pogut comprovar aquest diari, van morir assassinades en el decurs de l'any 2010, en 79 actes criminals (hi ha hagut un quàdruple assassinat, un de triple i diversos crims dobles). El nombre de víctimes assassinades és pràcticament idèntic al del 2009, quan es van comptabilitzar 88 assassinats (tot i que ara s'hi haurien d'afegir dos dels crims que Joan Vila ha confessat que va perpetrar el 2009 a La Caritat). Les dades impliquen, doncs, que es manté la mitjana d'un assassinat cada quatre dies a Catalunya i que l'índex de criminalitat, que havia anat pujant (el 2006 era d'un crim cada sis dies i el 2008 d'un cada cinc dies), s'ha estabilitzat.

Dels 87 assassinats, almenys 69 han estat resolts amb el sospitós posat a disposició judicial o bé es tracta de casos en què el criminal s'han llevat la vida després del crim. En alguns casos, policialment el cas es considera resolt perquè, tot i que el sospitós continua lliure, el tenen identificat. Les xifres mostren que un 80% dels crims han estat resolts, un percentatge molt elevat.

De les 87 víctimes del 2010, 32 eren dones (un 37% de total) i 34 (aproximadament un 40%) eren de procedència estrangera, un percentatge lleugerament inferior al de l'any passat, quan les víctimes estrangeres representaven un 43% (38 d'un total de 88 persones).

Analitzant la tipologia dels crims, n'hi ha hagut de tota mena: passionals, per revenja, de violència de gènere, parricidis, entre bandes urbanes, comesos per un assassí en sèrie, per motius econòmics, per robatoris en habitatges... Aquesta és la cronologia dels assassinats del 2010.

6 de gener Detenen un peruà acusat d'haver escanyat la seva companya a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). També detenen, per no haver evitat el crim l'home de la germana de la víctima.

19 de gener Troben mort a casa seva, al barri del Guinardó de Barcelona, un home de 39 anys que feia dies que havia estat assassinat. El 30 de gener detenen com a autor material dels fets un veí de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), anomenat Jorge i de 49 anys, i el 22 de juny és detinguda una dona de 40 anys, anomenada Maria del Mar, relacionada amb el crim.

21 de gener Maten en un pis d'Empuriabrava (Alt Empordà) Hassan Zambour, que regentava una carnisseria locutori a la zona de les Alberes. Van a la saga d'uns sospitosos estrangers.

22 de gener Un gendre mata el seu sogre a ganivetades a Granollers. Abans de morir, però, el sogre tira pel balcó l'assassí, que també mor.

9 de febrer Un veí d'Alcover (Alt Camp) de 40 anys, Domingo Miguel Claro, treballador d'un escorxador, mata la seva dona bielorussa de 36 anys, l'esquartera i n'escampa el cos al llarg de setanta quilòmetres a l'AP-7.

12 de febrer Un veí de Mont-roig del Camp (Baix Camp) de 42 anys degolla la seva mare, octogenària, i va a un bar pròxim a confessar el crim.

14 de febrer Teresa Puig Boixadera, de 89 anys, mor al geriàtric La Caritat d'Olot a mans de Joan Vila.

22 de febrer Uns lladres maten a cops de martell Maria Carles Solé, de 85 anys, i el seu fill, Josep Foix Carles, de 55 anys, al bar que regentaven, el bar Joan del carrer Provença de Barcelona.

26 de febrer Un noi lituà mor després que el tiressin d'un tercer pis a Amposta. Els Mossos detenen tres lituans més.

27 de febrer Maten de dos trets a l'esquena Àngel Sánchez, de 29 anys, a Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès). Es fan dues detencions, una d'elles d'un noi menor d'edat.

27 de febrer Maten un mecànic jubilat de Ripollet (Vallès Occidental) dins del taller i hi calen foc per intentar amagar proves.

6 de març Un noi de Cambrils (Baix Camp) mata el seu germà gran i se suïcida tirant-se per la finestra a Vinyols i els Arcs (Baix Camp).

8 de març Maten una dona de 48 anys al districte de Sant Martí de Barcelona. Els Mossos detenen el seu fill, de 16 anys, que residia amb el seu pare a Sant Adrià del Besòs (Barcelonès).

8 de març Maten una noia russa en un pis del número 277 del carrer València, al districte de l'Eixample de Barcelona. Quan la van trobar la noia estava indocumentada.

12 de març Un noi marroquí mata un compatriota en una casa de Manresa. Els Mossos d'Esquadra detenen l'homicida.

17 de març Troben mort en una empresa de recollida de deixalles de la zona franca de Barcelona un nadó.

27 de març Un noi de Vic, Manel Bonay, de 35 anys, mata la seva companya, Cristina Mas, de 33 anys, i després intenta suïcidar-se.

28 de març Un home de 38 anys mata la seva mare, Neus Tur, de 70 anys, a casa d'ella, al districte del Guinardó de Barcelona.

29 de març Un jove africà mor apunyalat a Ciutat Vella, a Barcelona. Detenen l'agressor, que també era estranger.

30 de març Un home mor a cops a Sabadell. Detenen dos homes que convivien amb ell.

24 d'abril Una batussa en un bar del Raval de Barcelona acaba amb un home mort a cops. L'homicida és un home anomenat Rabah, de 44 anys i veí de Barcelona.

24 d'abril Mor en un bar de l'avinguda Alcalde Porqueres de Lleida un magribí de 47 anys. Detenen acusat d'homicidi Rafael Macías, veí de Lleida de 27 anys.

30 d'abril Troben mort un home de 51 anys a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i detenen el seu pare, de 87 anys, ambdós de nacionalitat espanyola. El pare hauria colpejat el fill amb un bastó d'alumini.

1 de maig Troben mort d'un tret a casa seva un veí de Mataró. El 16 d'octubre, els Mossos d'Esquadra detenen quatre dones i un home per la seva presumpta participació en l'assassinat, que estaria relacionat amb el robatori d'una partida de cocaïna.

8 de maig Una baralla en un bar de Granollers acaba amb un home de 47 anys i de nacionalitat espanyola mort.

13 de maig Driss El Bouzidi mata a ganivetades la seva dona, Fatma, a Terrassa, davant dels fills de la parella.

16 de maig. Els Mossos troben mort al parc de l'Escorxador de Barcelona un home indocumentat amb senyals de violència. Una de les hipòtesis és una baralla entre indigents.

18 de maig Dos germans, una nena de 5 anys i un nen d'uns 9 mesos, són trobats morts asfixiats en un habitació de l'hotel Miramar de Lloret de Mar (Selva). Els Mossos d'Esquadra detenen la mare de les criatures, Lianne Smith, que confessa el doble crim. Es descobreix la truculenta història de la família: el pare, Martin Smith, era buscat per pederàstia a la Gran Bretanya, on ja ha estat jutjat i declarat culpable.

19 de maig Troben mort en una casa abandonada del carrer Girona de Terrassa un indigent, marroquí.

23 de maig Un home de 58 anys, professor d'autoescola i veí de Sant Andreu de la Barca (Barcelonès), mor a causa de les ferides rebudes. L'agressor, un veí del municipi, és detingut. El mòbil del crim podria ser un conflicte personal.

30 de maig Maten un jove d'uns 30 anys en una baralla a prop de la plaça d'Espanya de Barcelona. Uns altres tres joves resulten ferits.

31 de maig Hassan el Aboussi, de 53 anys, mata a ganivetades la seva dona, de 46 anys, al carrer Doctor Castany de Salt (Gironès). En l'última de les cinc ganivetades, la fulla queda clavada al cos de la víctima. El matrimoni tenia quatre fills, el més petit, de 8 anys.

4 de juny Troben el cos d'un home repartit en bosses de plàstic en un camí forestal a Òdena (Anoia). La víctima era Andrei Sxerbakov, de 44 anys, nascut a Sant Petersburg (Rússia) i veí del districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. Els Mossos detenen com a sospitosa la filla, Ekaterina, menor d'edat, però finalment se la ingressa en un centre com a protegida. Se sospita que la mare i la germanastra de la noia també hi estan relacionades.

6 de juny Juan Luis Terrones Romero mata la seva xicota, Mònica González Muñiz, al portal de casa seva a Salt (Gironès).

6 de juny Troben un home mort al polígon industrial La Serra de Lliçà de Vall (Vallès Oriental).

19de juny Maten d'una punyalada el fill del propietari d'una pizzeria situada al Port Ginesta de Sitges (Garraf). Detenen un home anomenat Abdelaziz, de 45 anys.

28 de juny 2010 Isidra Garcia Aceijas, de 85 anys i resident de l'habitació 226 de La Caritat d'Olot, mor a mans de Joan Vila.

4 de juliol Un home d'origen sud-americà mor empès al terra per dos lladres d'origen marroquí a la plaça de l'Estació de Figueres.

6 de juliol Mor Olena Kaplina, d'Ucraïna, en caure pel balcó d'un sisè pis del número 4 del carrer Riu Ser de Girona. L'acusat, Hafid Chatar, continua empresonat tot i que es declara innocent.

7 de juliol Un home equatorià estrangula la seva dona al carrer Torns, al barri barceloní de Sants.

31 de juliol Un veí de Reus, de nacionalitat colombiana, mor apunyalat a Reus. Detenen vuit persones participants en la baralla però les posen en llibertat. A l'octubre, detenen el suposat autor material i un encobridor.

1 d'agost Mor un polonès de 36 anys en una baralla al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. Detenen un compatriota seu pel crim.

4 d'agost Els ocupants d'un camió petit maten a cops de pala el conductor d'un cotxe, Bachiri Benaissa, a Vilatenim, a Figueres, arran d'una discussió de trànsit. Busquen com autor material del crim Baltasar Sánchez Rey, veí de Figueres que feia poc havia sortit de la presó, on havia complert una llarga condemna per violació.

15 d'agost Laila el-Amari, una dona marroquina de 42 anys, cau des d'un quart pis al pati interior del bloc d'habitatges de Can Borrell, de Blanes. Detenen la seva parella, veí de Blanes, però el deixen en llibertat.

18 d'agost Carme Vilanova Viñolas, de 80 anys i resident de l'habitació 203 de La Caritat d'Olot, mor a mans de Joan Vila.

21 d'agost Lluís Salleras Claret James, de 84 anys i resident de l'habitació 209 de La Caritat d'Olot, mor a mans de Joan Vila.

27 d'agost Mor apunyalat un home de 49 anys en un domicili del districte de Nou Barris de Barcelona com a resultat d'una baralla amb la seva exparella, de 22 anys, que resulta ferida greument en caure pel balcó.

27 d'agost Detenen un veí de Benissanet (Ribera d'Ebre), de 37 anys i de nacionalitat romanesa, acusat de matar un altre romanès de 39 anys que també treballava de temporer en la recollida de la fruita dolça.

29 d'agost Mor un home de nacionalitat colombiana de 28 anys per un traumatisme cranial en una baralla a la zona d'oci del port de Tarragona. Detenen un menor.

2 de setembre Un home dominicà mata la seva companya, també dominicana, al barri de la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), apunyalant-la.

3 de setembre Un noi equatorià de 20 anys mor en una baralla amb uns joves gitanos a Sant Adrià de Besòs (Barcelonès). Dos veïns de Barcelona són detinguts.

17 de setembre Un home de 32 anys mor després d'una discussió al bar musical Vic Nit, de Vic. Detenen un home de 28 anys.

19 de setembre Joan Canal Julià, de 94 anys i resident de l'habitació 202 de La Caritat d'Olot, mor a mans de Joan Vila.

20 de setembre Troben morta una dona a resultes d'un cop al cap, a casa seva, al Vendrell. La dona, de 54 anys i originària de Navarra, feia temps que estiuejava a la zona i vivia sola.

23 de setembre Maten a trets a Castelldefels (Baix Llobregat), molt a prop del Club Riviera, un home marroquí propietari d'una coneguda discoteca de Sitges (Garraf).

25 de setembre Montserrat Canalias Muntada, de 96 anys i resident de l'habitació 325 de La Caritat d'Olot, mor a mans de Joan Vila.

26 de setembre Troben en una casa de Sant Pere Pescador (Alt Empordà) el cadàver esquarterat de Sabrina Tverbouss-Twerdy i detenen l'amo de l'habitatge, el belga David Pierre Imandt, de 40 anys.

1 d'octubre Un home de Corbera de Llobregat (Baix Llobregat), de 51 anys, mata l'amant de la seva dona amb una escopeta de cacera i després s'entrega.

12 d'octubre Sabina Masllorens, de 87 anys, mor al geriàtric la Caritat d'Olot a mans de Joan Vila.

16 d'octubre Montserrat Guillamet, de 88 anys, mor a mans de Joan Vila.

17 d'octubre Maten un joier, Zósimo González, de 62 anys, a la rambla de Guipúscoa de Barcelona.

17 d'octubre Els Mossos descobreixen un triple assassinat en un pis de la Part Baixa de Tarragona. Les víctimes, una dona de 26 anys i els seus fills, un nen i una nena, de 2 i 6 anys, eren dins la banyera amb ferides d'arma blanca i colgades amb guix o calç. El 28 d'octubre, Abdeslam Brada, marit i pare de les víctimes, s'entrega a una patrulla de la Guàrdia Urbana de Barcelona i confessa que és l'assassí. Davant del jutge, però, atribueix el crim a la màfia.

18 d'octubre Descobreixen que Paquita Gironès Quintana, de 85 any i resident a La Caritat d'Olot, ha mort enverinada per ingestió d'un producte tòxic molt corrosiu. Els Mossos detenen al geriàtric Joan Vila Dilmé, de 45 anys i veí de Castellfollit de la Roca (Garrotxa). Aquest cas va permetre descobrir que Joan Vila és un assassí en sèrie.

24 d'octubrer Un home de 43 anys mata a trets la seva parella, de 42, a Vilanova i la Geltrú, i se suïcida.

25 c'octubre Mor en un atracament fet per dos atracadors veterans una caixera d'una sucursal del Banc de Santander a Cambrils (Baix Camp). S'han difós les imatges, però no s'ha pogut identificar ni detenir els atracadors.

26 d'octubre Els bombers troben mort un home de 77 anys en un habitatge de la carretera de Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) on havien anat a apagar un incendi. L'autòpsia revela que ha mort apunyalat i el gener del 2011 és detingut un matrimoni acusat de l'homicidi.

28 d'octubre Un home de 26 anys entra a les 9 del vespre en una fleca del carrer Muntaner de Barcelona, a Sarrià-Sant Gervasi, i apunyala una de les dependentes, de 58 anys, que mor en un centre hospitalari. Poc després la Guàrdia Urbana deté l'agressor, un veí del barri amb antecedents policials.

10 de novembre Troben assassinat a casa seva, a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), un home d'origen equatorià. Els Mossos detenen un company de pis seu.

13 de novembre Troben morta a casa seva, a Vilassar de Dalt (Maresme), Carme Blanch. La dona, de 53 anys, no havia anat a buscar el nen d'una veïna a qui cuidava.

15 de novembre Troben al barri de les Corts de Barcelona el cos d'un home de 55 anys. El cos, amb signes de violència, és trobat per un company de feina a l'interior de l'obra on la víctima treballava de vigilant. Un altre company de feina és arrestat.

23 de novembre Troben un home de 38 anys mort en un pis d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), sense signes de violència. L'autòpsia revela que és una mort criminal i el 26 de novembre els Mossos detenen un home, Manuel, de 46 anys.

27 de novembre Un home de 37 anys mor en una baralla al barri de Sant Martí de Barcelona. Poc després, els Mossos detenen un altre home de 37 anys com a presumpte autor de l'homicidi.

2 de desembre Un noi de 14 anys en mata un altre d'una punyalada en una batussa entre bandes llatines a Barcelona.

6 de desembre Troben mort Esteve Muret, de 84 anys, assassinat mentre collia olives en una finca agrícola de Massalcoreig (Segrià).

17 de desembre Una dona de Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental) mor assassinada pel seu company, que després del crim s'entrega.

13 de desembre Marcos Daunis mor en una baralla amb Antonio Díaz López, que tenia llogada una habitació a casa seva. Díaz López és detingut per homicidi però queda en llibertat perquè l'autòpsia no pot establir la causa de la mort de la víctima.

15 de desembre Pere Puig Puntí, un paleta de 57 anys veí de la Vall d'en Bas (Garrotxa), mata els seus patrons Joan Tubert i Àngel Tubert, i els empleats de la CAM d'Olot Rafel Turró i Anna Pujol.

24 de desembre Mor assassinat al mas Cadavall de Serinyà (Pla de l'Estall) el fill disminuït psíquic de la família holandesa Van Arkel. Els cossos dels pares són rescatats l'endemà del riu Fluvià.

26 de desembre Un home sud-americà mor d'un tret en un bar de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). L'agressor, també sud-americà, no ha estat detingut.

LA XIFRA

34
de les persones que van ser assassinades durant l'any passat eren estrangeres.
69
dels crims
comesos durant el 2010 han estat resolts pels investigadors policials i l'autor ha estat detingut i està fora de circulació.
32
de les víctimes
mortals del 2010 eren dones, cosa que representa un trenta-set per cent del total.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.