Successos

Un assassí en sèrie d'avis confés a Olot

En ser detingut, Joan Vila va confessar als Mossos que havia matat altres ancians abans de la resident de la Caritat assassinada diumenge

Se sospita que els feia empassar el tòxic amb una xeringa

El jutjat d'instrucció número 1 d'Olot i els Mossos estan investigant quants ancians residents a la Caritat d'Olot podria haver assassinat Joan Vila Dilmé, el zelador detingut per l'assassinat de Paquita Gironès Quintana, de 85 anys, que va morir dilluns a la matinada per les cremades internes ocasionades per un tòxic molt corrosiu. Dilluns a la tarda, quan va ser detingut per l'assassinat de Gironès, Joan Vila, veí de Castellfollit de la Roca, que tenia categoria d'auxiliar d'infermeria i feia torns de cap de setmana al geriàtric, va confessar als Mossos que era l'autor de la mort de l'anciana i que anteriorment havia posat fi a la vida d'altres residents del geriàtric, tres més com a mínim. Ahir, durant la inspecció ocular a l'escenari del crim, davant la comissió judicial, Joan Vila va ser col·laborador amb els investigadors però va rebaixar un pèl les autoinculpacions. Basant-se en la primera confessió els investigadors estan recopilant les dades de les defuncions que s'han produït a la Caritat els darrers mesos per comprovar quines es van produir en dates en què el zelador treballava i no es descarta que el jutge ordeni exhumar cossos per realitzar autòpsies i comprovar si hi ha més morts criminals. La difusió de la detenció de Vila per l'assassinat de Gironès ahir ja va aixecar les sospites de familiars d'interns de la Caritat que han mort sobtadament i per causes no específiques, però que han passat com a mort natural per l'avançada edat dels difunts. És el cas d'un home nonagenari que va morir, havent dinat, el 19 de setembre, un diumenge que treballava el zelador detingut. Quan la família va anar al geriàtric, després que els avisessin de la defunció. Vila els va fer una escenificació grotesca per demostrar que l'ancià era ben mort: li aixecava els braços tot deixant-los caure de cop perquè es veiés que eren inerts.

De fet, arran de la detenció de Vila, els responsables de la Caritat també han manifestat als investigadors que al geriàtric darrerament s'havien produït unes morts estranyes. Unes morts, però, que es van certificar com a produïdes per causes naturals. La família de Paquita Gironès no es va assabentar que la seva parenta estava molt greu fins que ja feia estona que era a l'hospital d'Olot.

Joan Vila passarà a disposició judicial en les properes hores. Mentrestant es continua investigant per quin motiu aquest veí de Castellfollit, que havia estat perruquer, podria haver esdevingut un assassí en sèrie d'ancians.

Tòxic encanonat amb una xeringa

La investigació apunta que el sistema que va fer servir Joan Vila per matar Paquita Gironès (i probablement altres ancians) consistia a introduir una xeringa amb el líquid corrosiu a la boca de la víctima i un cop la tenia encanonada l'hi injectava coll avall. D'aquesta manera, se sospita, el líquid no afectava la boca i els llavis i quan trobaven la persona morta no es veien signes externs de l'enverinament. Diumenge al vespre, però, algun empleat del geriàtric va descobrir Paquita Gironès en ple procés d'agonia i va avisar el SEM, que va traslladar la dona fins a l'hospital d'Olot, a molt poca distància de la Caritat. Gironès va morir cap a les cinc de la matinada i el metge que estava de guàrdia a l'hospital va detectar algun signe, com ara els llavis blaus, en la pacient que el van fer sospitar i no va signar la defunció com una mort natural i en va donar compte al jutjat. L'autòpsia va confirmar que havia mort per les cremades internes causades per un tòxic molt corrosiu, que podria ser salfumant, un producte, però, que a la Caritat no s'utilitza i que no està a l'abast ni del personal de la neteja. Ahir durant la inspecció ocular feta a la Caritat, la policia científica dels Mossos va recollir lleixiu i diferents productes de neteja per comprovar si entre el material comissat hi ha el producte tòxic que va matar Gironès. Els resultats de les anàlisis de les mostres biològiques que els forenses van enviar a toxicologia seran claus per determinar amb exactitud quin tòxic van fer ingerir a la víctima.

Els funerals de Paquita Gironès es van celebrar ahir a les 10 del matí tal com s'havien previst però el jutge va prohibir que el cos fos enterrat i per aquest motiu, després de la cerimònia, el cadàver va tornar a ser traslladat a Girona, a l'Institut de Medicina Legal, per si cal fer alguna altra prova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.