Successos

Endesa registra 10 sabotatges a subestacions elèctriques

Des del gener, la companyia ha fet front a una despesa de 70.000 euros per reparar els danys

Un quilo de coure es paga a 4,5 euros i a només 17 cèntims, el de ferro

Afectacions al servei elèctric, així com danys materials a les instal·lacions. Aquests són els problemes més freqüents que ha de resoldre la companyia Endesa quan es produeix un furt a les seves infraestructures, sumat al risc per a la seguretat física a la qual s'exposen tant els delinqüents com els operaris que han de reparar després els desperfectes. Entre els mesos de gener i d'agost d'aquest any, fonts de l'empresa expliquen que han denunciat als Mossos d'Esquadra una onada de robatoris del coure dels cables que transcorren connectats amb la terra de diverses subestacions de la demarcació de Tarragona. Durant aquest curt espai de temps, han comptat un total de deu sabotatges que, en matèria econòmica, han suposat que l'energètica hagi hagut de fer front a una despesa de 70.100 euros per arreglar les instal·lacions. Com que les subestacions elèctriques estan envoltades habitualment de tanques perimetrals, alguns d'aquests diners han anat a parar a l'arranjament d'aquestes barreres, ja que no s'escapen de les destrosses quan els delinqüents accedeixen dins. L'episodi més recent es va originar el 25 d'agost a Tortosa, quan va quedar afectat part del subministrament elèctric procedent de la subestació de Colldalba. En aquesta infraestructura, però, no era la primera vegada que hi passava un cas d'aquestes característiques, sinó que els dies 22 i 28 de juny uns desconeguts també s'hi van adreçar atrets pel coure –entre els tres successos, Endesa ha hagut d'invertir més de 32.000 euros per reparar els danys–. I és que, mentre que el 2008 el preu del ferro era molt elevat, actualment el coure és un dels materials que està més ben valorat al mercat. A tall d'exemple, fonts d'algunes ferralleries del territori detallen, en aquest sentit, que un quilo de coure se sol pagar a 4,5 euros, enfront els 17 cèntims que tan sols es dóna per un quilo de ferro d'una qualitat normal.

Acumulació de destrosses

A la demarcació de Tarragona, a part de la infraestructura tortosina de Colldalba, n'hi ha d'altres que han tingut la mateixa sort. Una d'aquestes és la subestació de la Selva del Camp, que entre els mesos de gener i d'agost ha sigut l'objectiu dels lladres en tres ocasions: el 15 de gener, el 26 de febrer i el 6 de maig (aquests tres sabotatges s'han traduït en unes pèrdues per a la companyia de 17.000 euros). De la seva banda, la d'Altafulla n'arrossega dos. El primer va ser el 26 de març i el segon, el 14 de juliol; i, com en tots els casos, han contribuït a engreixar la despesa d'Endesa, que ha fet una inversió de més de 27.000 euros. I, finalment, tampoc s'han escapat d'aquest degoteig les propietats d'Alcanar i de Montblanc, que van ser objecte d'un robatori de coure el 28 de gener i el 3 d'agost, respectivament, i que van acumular un nou forat econòmic de 4.100 euros.

LA XIFRA

4,5
euros és el que es pot pagar en una ferralleria
per un quilo de coure, davant els 17 cèntims per un de ferro.

LA FRASE

A més de l'afectació elèctrica i dels danys a les instal·lacions, els furts suposen un risc per a la seguretat de les persones
fonts d'endesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.